• Informacje na temat:

    czerwonego mięsa

Artykuły na temat: czerwonego mięsa
  • Lekarze i specjaliści od żywienia od lat zachęcają, by jeść mniej mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, do którego zaliczane są wędliny(...) mielonych zrobić kotlety z fasoli czy ciecierzycy. Zamiast położyć na kanapce plaster wędliny, można posmarować ją pastą z fasoli. Częściej sięgajmy też po produkty sojowe, które są substytutem mięsa...

  • ...zastąpić jogurtem, kefirem, serem. Czerwonego mięsa nie więcej niż pół kilo na tydzień. Po wędliny, wołowinę, wieprzowinę lepiej sięgać sporadycznie. Bez soli. Potrawy powinny być doprawiane wyłącznie...

  • Ostatnio słyszę sprzeczne opinie dietetyków na temat czerwonego mięsa. Powinnam ograniczać jego jedzenie? Marzena z Konstancina...

  • Wybór tego jadłospisu należy do rodziców, a nie do lekarza, bo jest powiązany z ich stylem życia. Jednak wykluczenie mięsa z diety...

  • Jemy coraz zdrowiej, ale polska dieta ciągle pozostawia wiele do życzenia. Nasze narodowe grzechy to nadmiar czerwonego mięsa, tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego,...

  • Prawie każda gospodyni wśród kuchennych przypraw trzyma saszetkę z majerankiem. Znacząco poprawia on bowiem smak mięsa, grochówki...

  • ...kwasy tłuszczowe sprzyjają rozwojowi miażdżycy – a więc chorobom serca i udarom mózgu. Dietetycy ostrzegają, że zbyt częste spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego, zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita(...) pokrywa więc ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. Po mięsa czerwone najlepiej sięgać dwa-trzy razy w miesiącu. Po białe 2-3 razy w tygodniu – są mniej kaloryczne. Np. 100

  • Żelazo to ten pierwiastek, który jest jednym z najważniejszych składników czerwonego barwnika krwi, czyli hemoglobiny. Rolą żelaza jest wiązanie tlenu z wdychanego powietrza i dostarczanie go do wszystkich tkanek.

  • ...kolację). Wywar wołowy 1 kg chudego mięsa wołowego (np. zrazówki, ligawy) pokrój w kostkę. Podobnie – pęczek włoszczyzny. 1/2 cebuli potnij na talarki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, włóż mięso...

  • ...mięsa, gotowane jajko. Mamy wtedy pełnowartościowy, lekkostrawny i niezbyt kaloryczny obiad. Jeśli zupa będzie podana jako klasyczne pierwsze danie, to dzięki niej nie objemy się aż tak bardzo schabowym...

Dyskusje na temat: czerwonego mięsa
  • Re: Co zamiast mięsa i ryb?

    Polecam tofu. Pokroić kostkę tofu w 1-1,5 cm. kostki. Zalewamy tofu marynatą: 4 łyżki oleju słonecznikowego 150ml sosu sojowego 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki musztardy 1łyżka startego swieżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku Schładzamy przez dobę od czasu do czasu mieszając. Na patelni teflonowej podsmażyć i zredukować sos. Podawać z gotowanymi lub

  • Re: Zrezygnuj z czerwonego mięsa

    Bialko nie jest tylko w miesie a w produktach mlecznych kapuscie, ryzu czy soi. Moza byc wysportowanym kulturysta i nie jest miesa i jest wielu takich ludzi m.in Patrik Baboumian czy Frank Medrano.

  • Czerwone mięso

    W tv w kilku programach kilku "zawodowych" kucharzy przestrzegało że czerwonego mięsa nie wolno solić przez pieczeniem bo mięso wyschnie i będzie twarde. Ale czy w takim wypadku mięso po upieczeniu nie będzie za mało słone? Bez sensu jest chyba dosalać po upieczeniu.

  • Re: Zrezygnuj z czerwonego mięsa

    Jedyny kłopot, to to, ze ludzie powinni spożywać czerwone mięso, bo ma pewne tam ważne składniki, tylko, ze rzadko. A poza tym to bzdury. Nie można ustawić ile mięsa potrzebuje każdy człowiek, bo każdy ma "ciut" inne zapotrzebowanie. Jakoś nie widzę kolesia na siłowni jedzącego na przyrost masy 70 g mięsa dziennie. Oni jedzą z przynajmniej 500 g. No, chyba, ze spożywają białko w odżywkach, ale

  • Re: Mięso czerwone, a białe.

    To zależy od stęzenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Pozdrawiam :) Wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, dziczyznę i koninę, a także kaczki i gęsi zaliczamy do mięsa czerwonego, do białego zaliczamy: kurczaka, indyka, a także ryby słodko- i słonowodne.

  • Re: I co z tym mięsem?

    "Statystyczny Polak zjada prawie kilogram czerwonego mięsa tygodniowo (w sumie 1,3 kg wszystkich rodzajów)" To ja chyba nie jestem statystyczny Polak ;) bo prawie nie jadam mięs. Wędliny to jak mi się akurat chce to wychodzi z dwa, trzy plasterki na tydzień, obiad mięsny dwa razy w tygodniu, wiosną i latem to prawie wcale nie mięsnych obiadów bo jest zwyczajnie za ciepło. To sezon na lekkie

  •  Re:  Dlaczego nie lubimy wieprzowiny...albo wołowiny?

    ja nie lubię czerwonego mięsa bo jest twardsze od drobiu i ciężej strawne.

  • Re: 3 sposoby na niższy cholesterol

    Miałam raka nerki. Lekarz po jej usunięciu i otrzymaniu wyniku histopatologicznego powiedział mi abym unikała czerwonego mięsa.

  • Re: Co jeść na śniadanie żeby mieć dużo energii?

    powinniśmy unikać tłuszczu, czerwonego mięsa oraz ziemniaków, za to jemy Zupy ze świeżych warzyw, surówki oraz białe mięso tak czytałam na pomocpediatry.pl

  • Re: Ekspert radzi: Piersi z kaczki

    A ja surowizny nie lubię, nie lubię jak z mięsa coś czerwonego wypływa a mięso jest twarde.