• Informacje na temat:

    cynk i żelazo

Artykuły na temat: cynk i żelazo
  • Żelazo. Zmęczenie i znużenie, które odczuwamy wraz z nadejściem wiosny, mogą być objawami niedoboru żelaza. Najbogatszym źródłem żelaza są podroby, czerwone mięso, ryby, drób, żółtka jaj oraz buraki, brukselka, natka pietruszki, suszone owoce, orzechy, otręby, pełnoziarniste pieczywo.

  • ..., selerze naciowym, szparagach, rabarbarze, figach, bananach i chrzanie. Cynk Poprawia przede wszystkim naszą sprawność intelektualną i zapobiega depresji oraz bezsenności. Niedobór cynku może doprowadzić do obniżenia produkcji melatoniny i serotoniny. Stwierdzono także, że minerał ten zapobiega uszkodzeniom naczyń włosowatych w mózgu, a to chroni przed zaburzeniami pamięci i demencją starczą. Cynk...

  • ...mikroelement? Ponieważ wiele pokarmów może zaburzać wchłanianie cynku (głównie nabiał, błonnik, rośliny strączkowe czy otręby), zażywaj go około 2 godzin po posiłku. Jeżeli suplementujesz żelazo, zrób(...) ■ Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania Jest konieczny do syntezy białek i kwasów nukleinowych, działa...

  • Gdy brakuje nam cynku, organizm gorzej radzi sobie z bakteriami i wirusami, częściej wtedy zapadamy na infekcje. Ale są także inne sygnały świadczące...

  • Jakie produkty są bogate w cynk?

    ...włosów, rozdwajaniem się paznokci czy białymi plamkami na nich. A także trudnym gojeniem się ran, łuszczeniem skóry. Nasza dieta zwykle nie pokrywa zapotrzebowania na cynk. Podobnie jak żelazo, jest(...) zewnętrznych. Jego niedobór może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i tzw. kurzej ślepoty (gorszego widzenia o zmierzchu). Cynk pobudza do pracy m.in. trzustkę, prostatę. Bez niego dzieci nie mogłyby...

  • Cynk jest drugim (po żelazie) najważniejszym w naszej diecie pierwiast kiem, który pozwala zwalczać zmęczenie i przywraca siłę. Bierze on bowiem udział...

  • Syrop z agawy To syrop ze specjalnej odmiany meksykańskiego kaktusa. Zawiera m.in. cynk, żelazo, potas, magnez oraz naturalny...

  • Bogata w witaminę C, cynk, siarkę i żelazo – nie bez powodu nazywana jest naturalnym antybiotykiem. To niepozorne warzywko trudno przecenienić podczas przeziębienia!

  • Zamiast tabletek. Zawierają witaminy z grupy B, A, D, E, K, PP i żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, mangan, miedź, lit, selen. Dużo w nich...

  • Jedz dwa jabłka dziennie, a unikniesz wizyt u lekarza – mówią Anglicy. I mają rację! Jabłka dadzą nam witaminy A, C, B1 i PP oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo.

Dyskusje na temat: cynk i żelazo