• Informacje na temat:

    cukier po zjedzeniu

Artykuły na temat: cukier po zjedzeniu
  • ...i zdolność do nauki. Prowadzę warsztaty z dziećmi w ramach akcji „W zielonej krainie” i z moich obserwacji wynika, że na 20 dzieci tylko dwoje przynosi zdrowe śniadania. Tuż po zjedzeniu czegoś słodkiego(...) powrót do zdrowia. Jeśli malec niechętnie sięga po owoce, można wyciskać z nich sok w domu albo, jeszcze lepiej, miksować w koktajlach (zostaje błonnik). Podobnie jak cukier działa białe pieczywo To...

  • Cukier przyspiesza starzenie się skóry, naraża Cię na zawał serca i powoduje znaczne wahania poziomu glukozy we krwi. To nie brzmi zbyt słodko, prawda? Im więcej jesz cukru(...) chwilach poziom glukozy spada, pojawia się uczucie senności i… napady głodu. Cukier bowiem nie daje uczucia sytości. I nie ma znaczenia, czy sięgasz po białą jego odmianę, czy brązową (barwioną melasą). Nad...

  • ...tygodniowo! Lekarze i dietetycy przyznają, że to cukier jest główną przyczyną problemów z utrzymaniem szczupłej sylwetki. Owszem, jest mniej kaloryczny niż tłuszcz. Ale po zjedzeniu np. plastra szynki(...), ale wywołują w organizmie te same reakcje, co cukier. Po ich zjedzeniu organizm czuje się oszukany. I domaga się uczciwej słodyczy! Co robić: Lepiej posłodzić odrobiną miodu, dodać suszony owoc...

  • 10 faktów o cukrach i słodzikach

    Czy można jeść słodko i dietetycznie? Cukier łatwo przedawkować, bo ukryty jest w wielu produktach spożywczych, nie tylko w łakociach. Szukając dla niego zastępstwa też popełniamy błędy. Nasz ekspert radzi, jak tego uniknąć i… nadal cieszyć się słodkim smakiem potraw.

  • Jak zbić cukier bez insuliny?

    Te produkty włącz do codziennego jadłospisu W ich wyborze pomaga tzw. indeks glikemiczny. Jest to wskaźnik określający, jak szybko po zjedzeniu danego pokarmu podnosi się poziom cukru we krwi. Najlepsze dla naszego zdrowia są pokarmy o niskim indeksie (od 0 do 54), bo wolno uwalniają cukier do krwi, a my dłużej czujemy się syte i nie mamy napadów głodu. Pieczywo wieloziarniste, otręby owsiane...

  • ...ją inaczej niż zwykły cukier. W małych ilościach (np. gdy zjemy owoc) nie powoduje negatywnych skutków. Problem pojawia się, gdy spożywamy jej dużo. Po zjedzeniu fruktozy nie uruchamiają się w mózgu(...) (zwłaszcza tym o przedłużonej trwałości), przyprawach, jogurtach i serkach owocowych, nawet wędlinie. Wyparł zwykły cukier, bo jest od niego znacznie tańszy (wytwarza się go głównie z kukurydzy...

  • Reguluje ona bowiem ilość cukru we krwi, gdyż po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost glukozy w organizmie. Ta pożywna roślina strączkowa korzystnie obniża także ryzyko chorób układ krążenia, na które cierpią chorzy na cukrzycę. Czy kawa zwiększa nadciśnienie? Na ten temat krążą sprzeczne opinie. Okazuje się, że wrażliwość na kawę może być różna. U jednych podnosi ciśnienie...

  • ...produkty pełnoziarniste. Bo te z białej mąki są równie groźne dla zdrowia jak cukier. Wzdęcia? Nie trawisz laktozy! Po wypiciu nawet małej ilości mleka masz wzdęcia, bóle brzucha, a czasem biegunki(...) oraz witamin A, D i E. Można je zastąpić mlekiem roślinnym (ryżowym, sojowym), ale białko z niego nie jest tak łatwo przyswajane. Cukier krzepi, ale do czasu... – Przy niedoborze cukru czujemy...

  • ...go np. na www.indeks.glikemiczny.pl) Jest to wskaźnik określający, jak szybko po zjedzeniu danego pokarmu podnosi się poziom cukru we krwi. Najlepsze dla naszego zdrowia są pokarmy o niskim indeksie (od 0 do 54), bo wolno uwalniają cukier do krwi, a my dłużej czujemy się syte i nie mamy napadów głodu. ●Pieczywo wieloziarniste, otręby owsiane, brązowy ryż, razowy makaron. Po ich zjedzeniu poziom...

  • Co złego w tym, że dziecko zje sobie w szkole jeden słodki batonik? Tu naprawdę nie chodzi tylko o jeden batonik. Wciskamy w dzieci słodycze na każdym kroku. Cukier jest w płatkach śniadaniowych(...) bez refleksji daje kilkulatkowi pączka. Pakujemy w nasze dzieci tony cukru. Jak cukier działa na młody organizm? Kiedy jemy coś słodkiego, to w organizmie podnosi się poziom glukozy...

Dyskusje na temat: cukier po zjedzeniu
  • Re: Cukier - biała śmieć! Słodzić, czy nie?

    od 16 lat nie słodze napojów, nie jem słodyczy. moje dziecko nie zna cukru, słodyczy je bardzo mało- mała paczka żelek na tydzień, czasem soczek z kartonika. smaku czekolady nie zna w ogóle. uważam że tak jest lepiej i zdrowiej. i co to ma być niby?? nie zna smaku czekolady? nie zna cukru? od kiedy ktoś umarł po zjedzeniu cukru albo czekolady? od smaku może?? wszystko jest dla ludzi, tylko

  • Re: Cukier pod kontrolą

    cukry smakują, bo po zjedzeniu wydzielają się endorfiny:) czasem mam podwyższone to biorę insul vitum

  • Re: Cukier - biała śmieć! Słodzić, czy nie?

    od 16 lat nie słodze napojów, nie jem słodyczy. moje dziecko nie zna cukru, słodyczy je bardzo mało- mała paczka żelek na tydzień, czasem soczek z kartonika. smaku czekolady nie zna w ogóle. uważam że tak jest lepiej i zdrowiej. i co to ma być niby?? nie zna smaku czekolady? nie zna cukru? od kiedy ktoś umarł po zjedzeniu cukru albo czekolady? od smaku może?? wszystko jest dla ludzi, tylko

  • Re: Cukier kontra tłuszcz

    tylko cukier cukrowi nierówny :) są cukry proste, które momentalnie się wchłaniają, powodują natychmiastowy duży wyrzut insuliny do krwi i napady głodu i są cukry złożone, które wchłaniają sie znacznie wolniej, nie powodują takiego dużego wyrzutu insuliny i tym samym nie jesteśmy od razu po ich zjedzeniu głodni; nie nalezy też porównywać cukrów naturalnie występującyh w owocach czy miodzie

  • Re: Detox od cukru!

    uzależniona. Po zjedzeniu czegoś słodkiego podnosi się w organizmie poziom hormonu szczęścia, czyli serotoniny. To ona jest odpowiedzialna za dobre samopoczucie, stan relaksu, błogie uczucie uspokojenia albo też pozytywnego pobudzenia. Gdy jej poziom spada – pojawiają się symptomy depresji. By jej zapobiec, ponownie zjadamy czekoladę, ciastko czy cukierki. Cukier ma działanie na mózg podobne do

  • Re: Cukier na granicy normy

    insuliny. Po zjedzeniu posiłku po ok 20 minutach można mieć 1000mg/dl. Tak tak tysiąć. Bo jakim cudem miałoby być mniej skoro ktoś zjadł chlebek, pączka i popil kawą z cukrem. Po ok 2 godzinach moze spaść np(...) PRZEJŚC NA DIETĘ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ WARZYW ALE I OWOCÓW SOBIE NIE SZCZĘDZIĆ A ODSTAWIĆ PRODUKTY ZBOŻOWE I CUKIER. ZAPOZNAĆ SIĘ ZE ZDROWYM ODŻYWIANIEM OPTYMALNYM DLA ZDROWIA.

  • Re: jak zapanować nad głodem ?

    . Pamiętaj tylko by odczekać z pół godziny po zjedzeniu owoców, zanim wrzucisz coś konkretnego do żołądka. No z tymi jabłkami to ostrożnie,jedno jabłko średnio słodkie to dwie łyżeczki cukru.Tu chyba(...) łyżeczki cukru w jednym jabłku? Żartujesz. Przede wszystkim cukier w jabłku to fruktoza (indeks glikemiczny 20), a twój "łyżeczkowy" cukier (rafinada) to sacharoza (indeks glikemiczny 70), jest różnica

  • Re: Słodycz, która po cichu rujnuje twoje zdrowie

    Drodzy Państwo, którzy piszecie, że bzdura, że cukier nie jest zły tylko wystarczy mieć umiar i koleś w filmie pewnie wciągał go "tonami". Czy oglądaliście przytoczony w artykule film? Bo ja tak. I ja również myślałam, że umiar jest lekarstwem na wszystko i to tłuszcz jest gorszy. W filmie pięknie i prosto wytłumaczono, jakie reakcje zachodzą w organizmie po spożyciu cukrów a jakie po zjedzeniu

  • Re: jak zapanować nad głodem ?

    . Pamiętaj tylko by odczekać z pół godziny po zjedzeniu owoców, zanim wrzucisz coś konkretnego do żołądka. No z tymi jabłkami to ostrożnie,jedno jabłko średnio słodkie to dwie łyżeczki cukru.Tu chyba(...) łyżeczki cukru w jednym jabłku? Żartujesz. Przede wszystkim cukier w jabłku to fruktoza (indeks glikemiczny 20), a twój "łyżeczkowy" cukier (rafinada) to sacharoza (indeks glikemiczny 70), jest różnica

  • Re: Anna Gruszczyńska: Wilczo głodna

    biały cukier uzależnia i wybitnie przyczynia się do takiego zaburzenia ciała i umysłu! Jak działa ten cukier, to już napisałam osobno. Być może bardziej podatne na bulimię są osoby, których organizm gorzej radzi sobie z regulowaniem poziomu cukru we krwi - to znaczy występuje u nich większa hipoglikemia po zjedzeniu słodyczy, względnie ich mózg produkuje więcej hormonów przyjemności po zjedzeniu