• Informacje na temat:

    co to są zielone warzywa

Artykuły na temat: co to są zielone warzywa
  • ...chlorofilowi. Zawierają go znacznie więcej niż inne warzywa i owoce. Dlaczego są ważne? Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu w warzywach i owocach organizm lepiej radzi sobie z usuwaniem toksyn(...) sobie ze stresem, bo stanowi zastrzyk magnezu i kwasu foliowego, regulujących pracę układu nerwowego. Dodatkowo kwas foliowy, podobnie jak żelazo (warzywa w zielonym kolorze też zawierają go dużo...

  • ...i co najmniej jedno jajko dziennie. Zielone glony Dla wzmacniania odporności eksperci zalecają zwłaszcza chlorellę. Suszone glony dodawaj do potraw, możesz też je stosować w proszku lub tabletkach...

  • Dlaczego powinno się jeść zielone warzywa?

    Zielone warzywa to prawdziwa bomba odżywcza. Dlaczego powinny znaleźć się w menu codziennie?

  • Kolor warzyw ma znaczenie

    ...organizmu. Oczyszcza krew, zwiększa jej krzepliwość i transport tlenu przez czerwone krwinki. Dlatego zielone warzywa liściaste polecane są w walce z anemią. Brokuły i jarmuż zawierają też sulforafan. Ta substancja niszczy Helibacter pylori – bakterię odpowiadającą za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Warzywa zielone najlepiej jeść surowe. A jeśli chcemy je gotować, to krótko, wrzucając je...

  • ...paprykę posiekaną w paski. Dopraw przyprawą curry, mieloną papryką, możesz dodać łyżeczkę indyjskiej przyprawy garam masala. Smaż 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodaj grubo posiekany(...). kilkanaście minut). Potem pokrój ją w trójkąty i podawaj. Pyszne zielone chipsy Jarmuż umyj i osusz. Pozbądź się grubych łodyg (wykrój je nożem, tak by zostały tylko miękkie części liści), a część...

  • Kod kolorystyczny warzyw i owoców

    ...zawartości antocyjanów. Warzywa i owoce z tej grupy mają silne działanie przeciwzapalne. Przypisuje się im ważną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, np. cukrzycy i chorobie niedokrwiennej serca(...) moczowego oraz występowania wrzodów żołądka. Najlepszy antybiotyk ● Cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta pekińska, kalafior, pietruszka, seler. ● Warzywa należące do grupy białej są często niedoceniane...

  • ...✣ Co w niej ważne? Tak samo jak inne zielone warzywa, w 90 procentach składa się z wody i zawiera dużo błonnika. Dostarcza więc niewiele kalorii (27 kcal/ 100 g). Jest dobrym źródłem potasu, który(...) 200 kcal. Taka sałata ma wysoką wartość odżywczą, ale nie odchudzi. Dlatego ważne jest, z czym ją jemy. Ser lepiej zastąpić kawałkiem pieczonej piersi kurczaka lub grillowanymi warzywami. Natomiast...

  • Oczyszczające zielone koktajle, które odchudzają

    ...wędliny – zapewni ci sytość na dłużej. Zielone drinki od A do Z Jak je przygotować? ● Przygodę z koktajlami rozpocznij od warzyw, które mają neutralny smak: sałat, jarmużu. ● Zanim przyzwyczaisz się(...), pamiętaj, że dieta nie może trwać dłużej niż tydzień. Dlaczego warto je pić? ● Są łatwo przyswajalne. Surowe warzywa w postaci musu nie obciążają żołądka. ● Zawierają dużą dawkę chlorofilu...

  • Naturalne barwniki w warzywach i owocach

    Warzywa i owoce kojarzą się z bogactwem witamin. Ale oprócz nich zawierają i inne ważne składniki. Są nimi m.in. naturalne barwniki mające potwierdzone działanie prozdrowotne. Dlatego lekarze i dietetycy podzielili warzywa i owoce na pięć grup, biorąc pod uwagę ich kolor. Im bardziej jest on intensywny, tym lepiej – oznacza większą ilość korzystnych substancji. Każda grupa kolorystyczna ma...

  • Późna wiosna i początek lata to idealna pora, by cieszyć się bogactwem zielonych produktów. To pełnia sezonu na takie rarytasy jak listki młodej pokrzywy czy mniszka, zielone orzechy, najsmaczniejsze teraz świeże warzywa. Ale do dyspozycji mamy też zielone przez cały rok algi, aloes i inne dary natury, które mają wiele cennych właściwości. Rozejrzyj się...

Dyskusje na temat: co to są zielone warzywa
  • Re: Czy lubicie mięso?

    Tak, zwłaszcza kuraka ;)) Białe zdrowsze , byl czas ze jadlam tylko takie:)))) Gdy wyniki krwi są słabe, lekarze każą jeść czerwone mięso i zielone warzywa.:))

  • Re: Zielone warzywa - pokarm dla skóry i włosów

    Nie tyle zielone wrzywa, co surowe warzywa. Bo już nawet gotowanie niszczy część składników odżywczych. Nasz babcie często w diecie miały buraki, marchew, cebule, por często na surowo np w postaci surówek, dzięki temu miały długo zdrowe, a nawet ciemne włosy. Z racji, że niektórym trudno przywyknąć do jedzenia surowego to świetnie się sprawdzają swieżo wyciskane soki, ale nie ze sklepu, tylko jak

  • Re: Czy lubicie mięso?

    Tak, zwłaszcza kuraka ;)) Białe zdrowsze , byl czas ze jadlam tylko takie:)))) Gdy wyniki krwi są słabe, lekarze każą jeść czerwone mięso i zielone warzywa.:)) wiem, zaczęlam jesc gdy gwałtownie chudłam...:))) Teraz warzywa są na w stałym menu:)))

  • Re: Zielone warzywa - pokarm dla skóry i włosów

    Można otwierać. Nawet czytać. Tylko - "czytać też trzeba umieć". Czytać i rozumieć!

  • Re: Głodówka - skuteczna dieta?

    Nie rób tego. Organizm to nie zmywarka, którą trzeba oczyscic radykalnie:) Rozwalisz sobie metabolizm, organizm zglupieje, oslabnie, a wszystkie przeziębienia infekcje dostaną zielone swiatło. Jedz 5 malych posilków dziennie, gotuj w domu, a unikaj gotowców na miescie i zywnosci przetworzonej. Warzywa gotowane, duszone, chude mięsko, nabial, duzo jajek w codziennej diecie. Mało, minimalnie potraw

  • Re: Zielone warzywa - pokarm dla skóry i włosów

    Skoro - najzdrowszy jest łosoś dziki" - ............ a kto bada łososie przed złowieniem??? to ja się pytam Autorów powyższego - na jakie przypadłości chorują łososie hodowlane? I jak się ma sprawa z karpiem? Na Święta - kupować karpia dzikiego czy z hodowli??

  • Re: Warzywa

    warzywa i owoce maja najwiecej witamin jedzone surowe ze skorka. co do krojenia to wszystko jedno- wedlug upodoban- pamietaj jednak by zupy nie zabielac smietana . warzywa szczegolnie te zielone maja malo witamin i mozesz je jesc wedlug woli. co do innych warzyw popatrz do tabeli kalorii. pamietaj nie dodawaj soli - bo ta zatrzymuje wode i wzmaga apetyt. co do owocow - uwazaj zawieraja cukier .

  • Re: Zielone warzywa - pokarm dla skóry i włosów

    Dużo przecież można zrobić z krajowymi ziołami i produktami .Można przy okazji być zdrowszym i stracić trochę wagi. Sama wiem po sobie bo schudłam już 19 kg od końca zeszłej wiosny i jem właściwie tylko polskie produkty w zwykłych cenach. Trzeba dbać o siebie ale nie dać sie zwariować i nie wydawać niepotrzebnie masy pieniędzy rujnując sobie zdrowie. Poczytajcie sobie książkę: odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Masa cennych informacji powszechnie nie znanych. Kiedyś stosowałam...

  • Re: bób

    bób jak wszystkie zielone warzywa gotujemy z solą i cukrem, ugotowany bób można polać usmażoną bułka tartą na masełku, lub z samym masłem też dobre pozdrawiam

  • Re: Zielone warzywa - pokarm dla skóry i włosów

    Beato nie jedz tyle i nie bedziesz sie musiala odchudzac i reklamowac te swoje BZDETY bo wszedzie to wklejasz to juz masakra.