• Informacje na temat:

    chleb

Artykuły na temat: chleb
  • ...? Całkowite wyeliminowanie z menu produktów go zawierających łatwe nie jest. Gluten to białko roślinne obecne w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Trzeba więc zapomnieć choćby o zwykłym chlebie! Na...

  • Chleb, mazidło, nóż i śniadanie gotowe już. Dziś o prostych, a jakże zdrowych smarowidłach do chleba. Katarzyna Bosacka...

  • ...naprawdę? Choć większość z nas nie wyobraża sobie życia bez kanapki, pieczywa jemy coraz mniej. W porównaniu z 2000 rokiem obecnie Polacy zjadają w ciągu roku o 27 kg mniej chleba! Jednak dietetycy(...) wapnia, magnez, żelazo, potas. Im bardziej razowe pieczywo, tym bogatsze jest w wymienione składniki. Dwie, trzy kromki chleba dziennie zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wapń, żelazo i błonnik...

  • Chleb może działać jak lek

    Dobry, zdrowy chleb jest ciężki, twardawy, lekko gliniasty, z grubą popękaną skórką.

  • Większość osób nie zwraca uwagi na tak drobne dolegliwości, jak chwilowe mrowienie czy szczypanie w okolicy warg po zjedzeniu np. jabłka. Te delikatne...

  • Co podawać dziecku: Bułkę czy chleb

    Pierwszą prawdziwą kanapką możemy poczęstować maluszka dopiero, gdy potrafi gryźć, czyli najwcześniej pod koniec 1. roku życia. Najlepiej zrobić ją z pszennej bułki lub jasnego chleba, ale po pewnym czasie warto podać dziecku także kromkę grahamki. Należy za to unikać pieczywa tostowego oraz paczkowanego (o przedłużonej trwałości). Zazwyczaj bowiem zawiera ono duże ilości konserwantów oraz...

  • Upiecz sama chleb bezglutenowy.

  • W jaki sposób zwiększyć swoją energię?

    Zamiast białego pieczywa jedzmy ciemne i pełnoziarniste, np razowy chleb i bułki. Źródłem białka powinny być: chudy drób, cie lęcina, wołowina, ryby,...

  • Jak obniżyć poziom cukru we krwi?

    Jedz ciemne pieczywo, razowy chleb i bułki, aby zapobiec atakom głodu i wyregulować poziom glukozy we krwi. Często sięgaj po warzywa i owoce, najlepiej...

  • Jak poprawić nastrój?

    Jedz makaron, szczególnie z razowej mąki lub gotowany na półtwardo (al dente). Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe (razowy chleb, graham), płatki...

Dyskusje na temat: chleb