• Informacje na temat:

    celiakia nietolerancja na gluten

Artykuły na temat: celiakia nietolerancja na gluten
  • Kiedy zacząć podawać gluten? Wobec częstych publikacji na temat rzekomej szkodliwości glutenu rodzice zastanawiają...

  • Celiakia - dlaczego tak trudno ją zdiagnozować?

    Celiakia, inaczej choroba trzewna, daje objawy, które mogą występować również w przebiegu wielu innych chorób. Właśnie dlatego jej rozpoznanie nie jest łatwym zadaniem. Żeby to zrobić potrzebne są specjalistyczne badania, z genetycznymi na czele. Bo trzeba wiedzieć, że celiakia ma właśnie podłoże genetyczne. Szybka diagnostyka pozwala wprowadzić leczenie, która może wyeliminować objawy celiakii...

  • ​Celiakia - choroba, która przybiera różne oblicza

    Celiakia nie zawsze daje objawy. Możemy żyć z nią długie lata nawet, nie wiedząc o jej istnieniu. Aż do momentu, kiedy pod wpływem silnego bodźca, np. ciąży albo stresu, wreszcie się ujawni. Bywa, że choroba wysyła pewne sygnały, jednak są one na tyle niespecyficzne, że trudno je skojarzyć właśnie z celiakią.

  • Chorujesz na Hashimoto? Czy wiesz, że możesz poprawić swój stan zdrowia tylko i wyłącznie dietą? Osoby cierpiące na to schorzenie bardzo często nie zdają sobie sprawy, że może występować u nich również celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu. Przy stwierdzonym Hashimoto dobrze jest więc wykonać test genetyczny w kierunku celiakii. Dowiedz się, dlaczego jest to tak ważne.

  • Zaczęło się kilka lat temu od doniesień, że gluten (mieszanka białek...

  • Gluten i celiakia na poważnie

    Celiakia to podstępna choroba, na którą choruję blisko 400 tysięcy Polaków, ale jedynie 5 proc. z nich zdaje sobie z tego sprawę. Może ujawnić się w każdym wieku i objawia się na wiele różnych sposobów, niekoniecznie związanych z układem pokarmowym. Każdy, kto cierpi z powodu różnych dolegliwości i nie jest w stanie wyjaśnić ich pochodzenia powinien zadać sobie pytanie... "A może to gluten...

  • Biegunki, bóle brzucha, wzdęcia mogą świadczyć o nietolerancji glutenu. Przekonała się o tym 55-letna Marta Pelińska z Rzeszowa.

  • ​Czy powinniśmy się obawiać glutenu i laktozy?

    Nietolerancja laktozy i celiakia to problem, który dotyczy blisko 40 proc. Polaków. Wiąże się to z koniecznością eliminacji tych składników z ich diety - nie tylko dla dobrego samopoczucia, ale także uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych. Eliminować glutenu na własną rękę nie powinny jednak osoby zdrowe, dlatego jeśli istnieją podejrzenia co do występowania celiakii, warto wykonać...

  • ​Gluten wrogiem ciąży? Kiedy trzeba na niego uważać

    Celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu jest chorobą, która może uaktywnić się w ciąży i niekorzystnie wpłynąć na rozwój dziecka. Dlatego warto przebadać się na jej obecność, aby móc w porę zareagować i zapewnić mu bezpieczeństwo. Celiakia występuje u osób, które mają do niej genetyczne predyspozycje. Na szczęście można wykonać badanie DNA i sprawdzić czy znajdujemy się w grupie ryzyka.

  • Jest to choroba zapalna jelita cienkiego. Objawia się całkowitą nietolerancją organizmu na gluten. Niestety, nie można jej leczyć środkami farmakologicznymi.

Dyskusje na temat: celiakia nietolerancja na gluten
  • Re: Płaski brzuch bez glutenu

    dr. Anthony Samsela i dr. Stephanie Seneff opublikowane w Journal of Interdisciplinary Toxocology: „Celiakia, a bardziej ogólnie, nietolerancja glutenu, jest rosnącym problemem na świecie, ale(...) glutenu jest medycznie uzasadnione tylko w dwóch przypadkach: celiakii i uczulenia na pszenicę. Celiakia stanowi immunologiczną odpowiedź na gluten, co dotyczy zaledwie około 0,75% całej populacji

  • Re: Jak wygrać z hashimoto?

    Polecam wiedzę Bożena Przyjemska - co robi gluten ludziom jadającym gotowe i w nadmiarze chodzi o zdrowych bo chory - alergia na pszenicę lub gluten albo nietolerancja-celiakia - wiadomo że zero glutenu.....

  • Re: Co z tym glutenem?

    Dla mnie jako komercyjnego dietetyka jest na rękę że ludzie nie będą zwracali uwagę na gluten :-) pomijam chorobę celiakia, gdzie sprawa jest oczywista, ale nietolerancja glutenu to niewyczerpane źródło dochodów dla dietetyków i innych lekarzy, a ta pani widzę wie co mówi ;-)

  • Re: Uważaj na to, co jesz, gdy bierzesz leki

    Bo Polacy nie mają podstawowej wiedzy że nawet samo niby zdrowe jedzenie szkodzi a co dopiero leki, chemia. Celiakia - szkodzi gluten, alergia pokarmowa np. szkodzi mleko i nabiał, nietolerancja pokarmowa np. znowu szkodzi mleko i nabiał - bo to aż 40 procent ze wszystkich alergenów i nietolerancji pokarmowych, do tego pszenica, jajka, drożdże, grzyby, orzechy itd.

  • Re: Co zrobić ze spleśniałym warzywem?

    to co powiedziała Pani to chyba jest oczywiste i nie trzeba tłumaczyć jak krowie na rowie. grzyby, pleśnie to trucizna. jak nawet zdrowa żywność dla niektórych jest trucizną np. dla tych co nie mają enzymów trawiennych taka choroba jak celiakia z typu nietolerancji pokarmowej na gluten. do tego dochodzi nietolerancja mleka i nabiału gdy nie trawi się białka zwierzęcego lub innego cukru mlecznego