• Informacje na temat:

    celiakia gluten

Artykuły na temat: celiakia gluten
  • Gluten i celiakia na poważnie

    Celiakia to podstępna choroba, na którą choruję blisko 400 tysięcy Polaków, ale jedynie 5 proc. z nich zdaje sobie z tego sprawę. Może ujawnić się w każdym wieku i objawia się na wiele różnych sposobów, niekoniecznie związanych z układem pokarmowym. Każdy, kto cierpi z powodu różnych dolegliwości i nie jest w stanie wyjaśnić ich pochodzenia powinien zadać sobie pytanie... "A może to gluten...

  • ...« Tak, to możliwe. Celiakia prowadzi do uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych, a to powoduje przenikanie do krwi szkodliwych substancji (syndrom nieszczelnego jelita). Stąd częste reakcje alergiczne – wysypka, kaszel, katar czy inne objawy uczuleniowe. « Z najnowszych badań wynika, że najczęstszą przyczyną objawów alergicznych jest gluten. Jest on zawarty w wielu produktach, nie tylko...

  • Jeszcze niedawno problem z tolerancją glutenu miały głównie osoby chore na celiakię. Gluten wywołuje u nich stan zapalny i niszczy kosmki jelitowe, których zadaniem jest wchłanianie składników pokarmowych. To choroba nieuleczalna, a jedynym na nią lekiem jest dieta bezglutenowa. Dziś coraz więcej jest osób, które nie chorują na celiakię, a mają nadwrażliwość na gluten. Nie niszczy on ich jelit...

  • ​Kiedy warto wykonać test na celiakię?

    Bóle brzucha, wzdęcia biegunki, owrzodzenie jamy ustnej to symptomy, które mogą sugerować celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Często towarzyszą jej również inne choroby, np. cukrzyca typu I. Najlepiej jest wtedy sięgnąć po test na celiakię, który pozwoli ostatecznie ją wykluczyć lub potwierdzić.

  • ​Hashimoto i celiakia - nieszczęścia chodzą parami

    U chorych na hashimoto celiakia występuje 10 razy częściej niż u innych osób. Chorując na tę chorobę tarczycy warto więc wykonać badania na obecność celiakii, a jeśli schorzenie zostanie wykryte - przejść na dietę bezglutenową. W innym wypadku, leczenie hashimoto może okazać się nieskuteczne. Przy braku złej reakcji na gluten i wykluczeniu celiakii dieta bezglutenowa nie będzie potrzebna.

  • Kiedy zacząć podawać gluten? Wobec częstych publikacji na temat rzekomej szkodliwości glutenu rodzice zastanawiają...

  • Celiakia - dlaczego tak trudno ją zdiagnozować?

    Celiakia, inaczej choroba trzewna, daje objawy, które mogą występować również w przebiegu wielu innych chorób. Właśnie dlatego jej rozpoznanie nie jest łatwym zadaniem. Żeby to zrobić potrzebne są specjalistyczne badania, z genetycznymi na czele. Bo trzeba wiedzieć, że celiakia ma właśnie podłoże genetyczne. Szybka diagnostyka pozwala wprowadzić leczenie, która może wyeliminować objawy celiakii...

  • ​Celiakia - choroba, która przybiera różne oblicza

    Celiakia nie zawsze daje objawy. Możemy żyć z nią długie lata nawet, nie wiedząc o jej istnieniu. Aż do momentu, kiedy pod wpływem silnego bodźca, np. ciąży albo stresu, wreszcie się ujawni. Bywa, że choroba wysyła pewne sygnały, jednak są one na tyle niespecyficzne, że trudno je skojarzyć właśnie z celiakią.

  • Chorujesz na Hashimoto? Czy wiesz, że możesz poprawić swój stan zdrowia tylko i wyłącznie dietą? Osoby cierpiące na to schorzenie bardzo często nie zdają sobie sprawy, że może występować u nich również celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu. Przy stwierdzonym Hashimoto dobrze jest więc wykonać test genetyczny w kierunku celiakii. Dowiedz się, dlaczego jest to tak ważne.

  • ​Czym jest celiakia i jak z nią żyć?

    W ostatnich latach coraz więcej mówi się o celiakii, chorobie genetycznej, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Osoba chora na celiakię zmuszona jest do przestrzegania specjalnej diety przez całe swoje życie. Na czym dokładnie polega celiakia i jak z nią żyć?

Dyskusje na temat: celiakia gluten
  • Re: Jakie produkty zakwaszają organizm? Czego unikać?

    ma ale jak się jest chorym tak jak ja lub np. laktoza albo celiakia czyli gluten to nie można tych produktów wcale jadać natomiast inne zakwaszające u zdrowych możemy spożywać ale nie nadużywać(...) i niemożliwość poruszania się. dietetyk kazała odstawić mleko i nabiał do końca życia oraz dodatkowo cukier rafinowany, ograniczyć gluten, mięso. ścisła dieta przez 6 m-cy dopiero potem trochę glutenu

  • Re: Alergia na gluten

    Celiakia to podobno (do dzisiaj trwają nad tym badania) brak enzymu trawiącego gluten.Jest NIEULECZALNA.To nie to samo co alergia, z której się wyleczysz.Proszę chorych (i zdrowych)nie wprowadzać w błąd, trzeba być troszkę odpowiedzialnym za słowa, sprawdzić swoją wiedzę , dokształcić się.

  • Re: Jakie produkty zakwaszają organizm? Czego unikać?

    ma ale jak się jest chorym tak jak ja lub np. laktoza albo celiakia czyli gluten to nie można tych produktów wcale jadać natomiast inne zakwaszające u zdrowych możemy spożywać ale nie nadużywać(...) i niemożliwość poruszania się. dietetyk kazała odstawić mleko i nabiał do końca życia oraz dodatkowo cukier rafinowany, ograniczyć gluten, mięso. ścisła dieta przez 6 m-cy dopiero potem trochę glutenu

  • Re: Dieta z glutenem: Dobra czy zła?

    Jakbys "haha" przeczytal tekst uwaznie to bys wiedzial, ze celiakia, lub uczulenie na gluten moze ujawnic sie w kazdym wieku, wiec nie obrazaj

  • Re: Dieta z glutenem: Dobra czy zła?

    ogromnie zmodyfikowaną tzw.pszenicę karłowatą,gluten zmienił swoją strukturę,zawsze działa już szkodliwie na każdy organizm a kiedy skutki się objawią zależy już od "indywidualnych predyspozycji organizmu",dlatego celiakia wychodzi w różnym wieku. Kiedyś,jeśli było to genetyczne podłoże,już w wieku dziecięcym się objawiała a teraz mamy celiakie nabyte,własnie od jedzenia zmodyfikowanego glutenu.Poza tym

  • Re: Alergia na gluten

    Alergia na gluten to nie to samo co celiakia. Banda ignorantów tu siedzi?

  • Re: Płaski brzuch bez glutenu

    glutenu jest medycznie uzasadnione tylko w dwóch przypadkach: celiakii i uczulenia na pszenicę. Celiakia stanowi immunologiczną odpowiedź na gluten, co dotyczy zaledwie około 0,75% całej populacji(...) dr. Anthony Samsela i dr. Stephanie Seneff opublikowane w Journal of Interdisciplinary Toxocology: „Celiakia, a bardziej ogólnie, nietolerancja glutenu, jest rosnącym problemem na świecie, ale

  • Re: Alergia na gluten

    Już w pierwszym zdaniu poważny błąd. Celiakia i alergia na gluten to dwie zupełnie oddzielne jednostki chorobowe. CELIAKIA TO NIE ALERGIA.

  • Re: Tajemniczy przeciek jelit. Obalamy mity

    Celiakia to nie jest alergia na gluten p i e p sz o ny ignorancie.

  • Re: Co z tym glutenem?

    Dla mnie jako komercyjnego dietetyka jest na rękę że ludzie nie będą zwracali uwagę na gluten :-) pomijam chorobę celiakia, gdzie sprawa jest oczywista, ale nietolerancja glutenu to niewyczerpane źródło dochodów dla dietetyków i innych lekarzy, a ta pani widzę wie co mówi ;-)