• Informacje na temat:

    cebula czerwona właściwości

Artykuły na temat: cebula czerwona właściwości
  • Dzięki jej cennym właściwościom stosuje się ją i w medycynie ludowej, i w preparatach zlecanych przez lekarzy.

  • Pieką, szczypią w język, ale właśnie dzięki gryzącemu smakowi i wyciskającemu łzy zapachowi mają silne właściwości lecznicze. Por,...

  • Sposoby  na opryszczkę

    Domowe sposoby na opryszczkę Cebula. Ma właściwości przeciwwirusowe. Można przykładać krążek cebuli...

  • Zawarte w pokarmach naturalne barwniki mają nie tylko cieszyć oczy. Spełniają też określone funkcje w naszym organizmie. Niektóre związki barwiące, jak np. antocyjany czy karotenoidy znane są z leczniczych właściwości.

  • Kolor warzyw ma znaczenie

    Warzyw i owoców mamy do wyboru, do koloru. I nie jest to tylko wybór estetyczny – każda ich barwa ma konkretne właściwości prozdrowotne.

  • Ten naturalny płyn ma właściwości bakteriobójcze, nawilża i oczyszcza gałkę oczną...

  • Naturalne barwniki w warzywach i owocach

    ...określone właściwości zdrowotne.

  • Choć często gości na naszych talerzach, nie doceniamy jej właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Pora to zmienić!

  • ...leczniczych właściwości). Przez 3 min – jeśli chcesz, by miała działanie pobudzające. Przez 10 min – uspokajające. Listki możesz zaparzać kilkakrotnie.

  • Działanie przeciwbólowe mają kurkuma i imbir. Podobnie działają czosnek, kiełki pszenicy i olej z wiesiołka. Pomocne są też papryczka chili i cebula. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe mają antocyjany, tj. barwniki zawarte w owocach i warzywach. Najwięcej mają ich te o ciemnym zabarwieniu: wiśnie, czereśnie, maliny, czarne porzeczki, czarny bez, jeżyny, aronia, czerwona...

Dyskusje na temat: cebula czerwona właściwości
  • Re: Powiedz, na co masz ochotę, a dowiesz się, co może ci dolegać

    cukru we krwi, działa też pozytywnie na gospodarkę tłuszczową - kolejna dobra rzecz, jeśli ktoś chce schudnąć/utrzymać linię. A czerwona cebula zawiera barwnik kwercetynę, która działa antymiażdżycowo(...)Cebula (tak jak i czosnek) jest prebiotykiem, czyli sprzyja pożytecznym bakteriom w jelitach. Dlatego jest dobrym dodatkiem do posiłków białkowych - mięsa, sera, ryb, strączkowych - pomaga