• Informacje na temat:

    badanie wapnia fosforu

Artykuły na temat: badanie wapnia fosforu
  • Badania Instytutu Żywności i Żywienia są alarmujące: zdecydowana większość polskich dzieci do 3. roku życia ma poważne niedobory witamin oraz składników mineralnych! Maluchom brakuje m.in. magnezu, fosforu oraz wapnia, czyli składników, które są niezbędne w okresie intensywnego wzrostu. Co zatem zrobić, by uchronić brzdąca przed niedoborami witamin i minerałów?

  • Dziecko potrzebuje wapnia jeszcze przed narodzinami. Już w brzuchu mamy kształtuje się bowiem jego układ kostny i tworzą zawiązki zębów. Sprawdź, jakie są inne ważne zadania tego cennego minerału i w których produktach żywnościowych znajdziesz go najwięcej. Z jakiego powodu jest ważny? Kości pozbawione odpowiedniej ilości wapnia stają się słabe i podatne złamania. Podobnie...

  • Badanie biochemiczne polega na ocenie składu osocza. Oznacza się w nim poziom białek i ele ktrolitów (np. potas, wapń, żelazo).

  • Pani Marta złamała prawą rękę. Liczyła dni do chwili, kiedy pozbędzie się gipsu. Po 6 tygodniach udała się do lekarza, aby go usunąć. Lekarka skierowała ją na prześwietlenie RTG i rehabilitację. Zleciła badanie gęstości kości oraz analizę krwi i moczu (oznaczenie poziomu wapnia, fosforu i ocenę wydalania wapnia z moczem) i stwierdziła:

  • Lekarze medycyny naturalnej na niedobory wapnia, fosforu, żelaza, potasu, magnezu, siarki i miedzi polecają włączenie do diety naturalnych produktów z...

  • Dzika róża to najbogatsze źródło witaminy C, przeciwstarzeniowych flawonoidów, soli mineralnych m.in. potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu. Oprócz...

  • Badania wskazują, że żywność wyprodukowana na naturalnych metodach ma większą ilość witamin (C, A, D), soli mineralnych (żelaza, wapnia, fosforu) i cennych...

  • Są bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in. magnezu, cynku, wapnia, żelaza, potasu, fosforu, selenu, witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Im grubsza kasza (np. gryczana, pęczak), tym więcej ma błonnika, który reguluje pracę jelit, wchłania nadmiar cholesterolu i tłuszczów.

  • Wykorzystajmy sezon na truskawki. Są one źródłem cennych składników odżywczych, m.in. wit. C, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, manganu. Działają odkwaszająco i wzmacniająco. A przy tym są niskokaloryczne: 100 g owoców dostarcza tylko 32 kcal.

  • Jest również źródłem wapnia i witaminy D, chroniących przed osteoporozą i próchnicą, oraz witamin: A, E i B12, niezbędnych dla mięśni i wzroku. Jednak wielu osobom napój ten(...) on stężenie wodoru powstającego podczas fermentacji laktozy w jelicie grubym. Gaz ten w ilościach przekraczających normy znajduje się także w wydychanym powietrzu. Jak przebiega badanie? Trzeba wypić...