• Informacje na temat:

    alergia na pszenicę

Artykuły na temat: alergia na pszenicę
  • Słyszysz: „Schudłam, bo nie jem glutenu!”, „Po laktozie choruję!” albo: „Dlaczego bez cukru? Odrobina cię nie zabije!”. Czy diety eliminacyjne są rzeczywiście zdrowe? Tekst: Iwona Milewska

  • Może się to zdarzyć także tobie. Odwiedzasz koleżankę, która ma kota. Zwierzak wskakuje ci na kolana i… zaczynasz kichać raz za razem. Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, choć z kotami masz częsty kontakt! Albo w pierwszy upalny dzień wychodzisz na spacer i nagle na twarzy pojawiają się czerwone plamy. Alergia na słońce? Skąd się wzięła?

  • ...nadciśnienie tętnicze. Co nas uczula? Jedną z głównych i jednocześnie najpoważniejszych reakcji uczuleniowych jest alergia na orzechy, głównie ziemne i brazylijskie. Pojawia się u 2 proc. osób, wywołując(...) jedzeniu bóle brzucha, mdłości, biegunki lub wzdęcia i chudnięcie mogą świadczyć o tym, że nasz organizm nie trawi konkretnego składnika żywności. Przyczyną objawów nie jest tu alergia, ale wrodzony lub...

  • ...przyczaić się np. na sitkach czy patelniach w kuchni albo na nieumytych rękach kucharza. Gdy słońce jest wrogiem Alergia na słońce to miejscowa reakcja toksyczna. Najczęściej zmiany skórne...

  • Dieta bez glutenu -  moda czy konieczność?

    Ból głowy, strzykanie w kościach, kiepski nastrój, nadwaga. Obwiniamy o to poczciwą pszenicę, jęczmień, żyto. Czy to możliwe? Tekst: Iwona Milewska...

  • ...do krwioobiegu bakterie, toksyny i niestrawione cząstki pokarmowe. Są one przez organizm traktowane jak wrogowie i zwalczane przez układ odpornościowy. W ten sposób rozwija się m.in. alergia(...), czytaj etykietę. Ten oryginalny zawiera tylko 4 składniki: soję, wodę, pszenicę i sól (od 20 zł/250 ml). Jak najczęściej doprawiaj nim potrawy, rezygnując z dosalania solą kamienną. Czerwone tofu różni...

  • ...pociech, przez co nie mają one szansy nabyć odporności. Ale przecież ni stąd, ni zowąd zdarza się, że alergia dotyka również dorosłych... Jedno jest pewne: ta plaga zdecydowanie rzadziej spada na(...), alergolog. Alergia czy nietolerancja? Reakcję uczuleniową może wywołać każdy składnik pożywienia zawierający białko, lecz naukowcy opracowali listę tych, które alergizują najczęściej. Aktualnie figuruje...

  • Jakie jedzenie może uczulać?

    ...jest alergia na mleko. Jej objawy pojawiają się od razu po wypiciu mleka i są to zazwyczaj zmiany skórne (np. pokrzywka). Sposobem na uwolnienie się od przykrych dolegliwości jest wyeliminowanie nabiału...

  • Alergia może dopaść nas w każdym wieku. W niektórych przypadkach jest wyjątkowo niebezpieczna, grozi nawet śmiercią. Sprawdź, jakie środki ostrożności należy zachować i jak reagować. Od tego zależy Twoje życie!

  • Wystarczą śladowe ilości substancji uczulającej, by doszło do tragedii. O tym, jakie objawy świadczą o zbliżającym się niebezpieczeństwie i co zrobić w takiej sytuacji, opowiada ceniony internista, dr Grzegorz Prasałek.

Dyskusje na temat: alergia na pszenicę
  • Re: Alergia utajona - być może to ona odpowiada za twoje dolegliwości

    miałam to samo. po 40 latach,dzieki mojemu uporowi i rozlicznym badaniom udało sie ustalić przyczynę. Alergia na pszenicę i zyto. Nietolerancja laktozy. Zmieniłam zywienie, unikam też wszystkiego co ma sztuczne dodatki. Od 2 lat czuję się jak normalny człowiek.

  • Re: Alergia utajona - być może to ona odpowiada za twoje dolegliwości

    Ja mam na pszenicę, jajka i mleko :( dlatego robię ostatnio pyszny chleb gryczany z 2 składników, jest banalny w przygotowaniu, a czuję się po niem świetnie i schudłam. Przepis dla chętnych na pelniasmakow pl

  • Re: Jak wygrać z hashimoto?

    Polecam wiedzę Bożena Przyjemska - co robi gluten ludziom jadającym gotowe i w nadmiarze chodzi o zdrowych bo chory - alergia na pszenicę lub gluten albo nietolerancja-celiakia - wiadomo że zero glutenu.....

  • Re: Gdy krtań się buntuje

    Sł. kr. mleko zaflegmia, gardło, krtań i płuca - albo alergia pokarmowa albo nietolerancja pokarmowa - ja mam jednocześnie obie - dieta zero mleka i nabiału,,,,,,,flegma powoli zniknie, oczywiście własne gotowanie bo gotowe wszystkie dania mają dla zasmaczenia mleko, gluten, pszenicę - a to też może ci szkodzić.

  • Re: Dlaczego bolą mnie kości i stawy?

    Mnie bolały bardzo kości i stawy przez b.długi czas. Przyczyną okazała się alergia pokarmowa na różne produkty. Wyeliminowała mleko, pszenicę, żyto i wszystkie przetworzone przemysłowo produkty. Bóle minęły.

  • Re: Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    Chleba naszego powszedniego. Wcale nie jest potrzebny w diecie, a zwłaszcza ten glutenowy. Bo to zapychacz jelit - ci co chorują - alergia na pszenicę albo gluten albo nietolerancja pokarmowa-brak trawienia glutenu. Nie jadają wcale zamiast są inne zdrowe zboża i mogą wtedy funkcjonować w zdrowiu.

  • Re: Kiedy kaszel jest groźny?

    jadali pszenicę. Wszyscy się aż dusili przewlekła astma i choroby serca, umierali bardzo młodo już pzred wojną kiedy to mleko było jeszcze nie skażone i wszystkie jedzenie. Zgłupiałam na starość(...) i okazało się b.silna alergia pokarmowa na białka kr. mleka do tego brak trawienia laktozy-nietolerancja pokarmowa no i nietolerancja pszenicy. Przez tyle lat męczarni bo do 48 roku życia i powolne