• Informacje na temat:

    alergia na jedzenie

Artykuły na temat: alergia na jedzenie
  • ...brzucha. Alergia natomiast to uczulenie na niektóre składniki pożywienia (patrz ramka u góry). Jest chorobą, czasami ciężką, i należy ją leczyć. Co więcej, alergikiem można stać się nawet z dnia na(...) koniecznie trzeba czytać etykiety (patrz ramka obok) lub unikać żywności przetworzonej. Alergia pokarmowa u dorosłych bywa również leczona przez odczulanie. Objawy uczulenia zależą od wrażliwości...

  • ...na zjedzenie orzechów, niektórych przypraw, pewnych zbóż, soi, cytrusów, a także ryb, owoców morza, jaj, selerów i pomidorów. Alergia krzyżowa to zespół charakterystycznych objawów, które powtarzają(...) alergii pokarmowej czasem są mniej oczywiste. Mogą obejmować nieżyt nosa, zapalenie ucha środkowego oraz krtani czy astmę oskrzelową. Wiele osób na zjedzenie alergizującego pokarmu reaguje też wysypką...

  • Nawet z początku niewinna alergia może z czasem zagrażać naszemu zdrowiu i życiu!

  • ...nietolerancja laktozy to nie to samo, co alergia na mleko! Alergia na mleko to nadmierna reakcja układu odpornościowego na białka mleka. Jej objawy pojawiają się od razu po jego wypiciu i są to zwykle(...), bakłażanie, pomidorach i awokado. Stopniowo wykreślajmy z jadłospisu produkty, które mogą nam szkodzić. Wybierajmy świeże i jak najmniej przetworzone jedzenie. Bóle brzucha...

  • Gdy rośliny pylą, masz katar. Ale objawy alergiczne wywołuje u Ciebie też jedzenie truskawek. Dowiedz się, jak na zawsze pozbyć się tych dolegliwości.

  • Jakie jedzenie może uczulać?

    ...​Jedzenie to jeden z najczęstszych powodów alergii. Uczulać może wszystko: obecna w pożywieniu laktoza, cukier, gluten. I choć towarzyszące reakcji alergicznej objawy najczęściej dotyczą układu pokarmowego, mogą się również pojawiać reakcje skórne, jak swędzące krostki czy rumień. Jakie substancje obecne w pożywieniu są najczęstszymi alergenami? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

  • ...zdarza się alergia na leki. Ryzyko wzrasta, gdy stosujemy jednocześnie kilka. Reakcja alergiczna może wystąpić po niektórych antybiotykach, np. penicylinie, niesteroidowych lekach przeciwzapalnych(...), który warto ustawić w domu. Codziennie też wietrzmy mieszkanie! Jedzenie Zima to sezon na cytrusy i owoce egzotyczne, które często wywołują alergię. Uczulać mogą też orzechy, migdały, miód...

  • Konsultacja: lek. med. Ewa Najberg, alergolog. Tekst: Olga Kublik Alergia pokarmowa to reakcja nadwrażliwości organizmu na składnik diety, który jest powszechnie uważany za(...) uczuleniowe – wyjaśnia dr Ewa Najberg, alergolog z wieloletnim doświadczeniem. – Generalnie alergia ma podłoże genetyczne. Rozpoznaje się ją częściej u tych maluchów, których rodzice lub rodzeństwo...

  • Na czym polega i jak rozpoznać nadwrażliwość na jedzenie?

  • ...pokarmie możemy mieć nudności, wymioty i obrzęk warg. A także bóle brzucha, biegunkę, świąd, wysypkę (patrz rys. i opis). Alergia może być przyczyną zapalenia błony śluzowej układu pokarmowego(...) botanicznej). Możliwa jest też tzw. alergia krzyżowa, którą wywołują alergeny z różnych grup. Chory może mieć bowiem jednocześnie alergię pokarmową, kontaktową lub wziewną. Np. uczulenie na konkretne...

Dyskusje na temat: alergia na jedzenie
  • Re: alergia

    mi cieknie na surowe jabłuszko!!! O mało się nie udusiłaś, ale ślinka ci cieknie na surowe jabłuszko. Jedzenie nie jest po to, żeby nam smakowało, ma uzuoełniać ubytki w organiźmie. Kiedy staniesz

  • Re: Alergia na jedzenie

    na alergie to najlepiej od razu uderzyć lekiem przeciwuczuleniowym. dla mnie najlepszym jest Allertec. Zawsze mi pomaga jak tylko potrzebuję jego pomocy :)

  • Re: Miód, cukier, słodzik - czym słodzić?

    umysł dziecka ma kłopoty z uczeniem się i skupieniem uwagi. A tak często pozwalamy dzieciom na jedzenie słodkich batoników czy ciasteczek…. Zarówno u dzieci, jak i dorosłych cukier wywołuje destrukcyjne(...) chorobami, jak artretyzm, alergia i astma. Cukier zakłóca również równowagę hormonalną i wspomaga wzrost komórek rakowych. Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia. Nawyk ten powstaje już w wieku

  • Re: Bądź wyczulona na alergię

    stopień, bo niektóre jedzenie ma podobną chemię naturalną do niego - a nasz organizm nie jest aż taki bardzo czuły i mądry żeby wyłapać na czas że to inna substancja, ale o ciut podobnym składzie i traktuje to jedzenie jak alergen. Zazębia się alergen wziewny z pokarmowym dlatego alergia krzyżowa - bo działa na krzyż.

  • Re: Alergia na jedzenie

    No ja o alergiach pokarmowych strasznie dużo czytam np na http://www.zdrowyportal.pl/alergia/odkąd sama mam...

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Nie gluten nas "zabija" a wszechobecna chemia, dawniej nie było tylu alergii, bo jedzenie było POLSKIE, naturalne, bez "dodatków" !

  • Re: Alergia na jedzenie

    Odkąd ja sama mam alergię też dużo czytam na temat alergi np na zdrowyportal.pl

  • Re: Alergia na jedzenie

    A chemia spożywcza? Wypadałoby wspomnieć, że nawet jeśli nie uczula, to zaostrza przebieg innych alergii pokarmowych i rozmaite objawy, również reakcje na skórze.

  • Re: Alergia na jedzenie

    nie miała alergii - tego nie wyleczysz miała tylko objawy skórne bo chemia szkodzi nawet zdrowym - miała tylko nowoczesną jednostkę chorobową tzw. pseudoalergię......dowód na to sama poszesz wystarczy zmienić na zdrowe produkty. jakby miała prawdziwą alergię to do końca życia - inna jest chemia powstawnia tychże dwóch różnych chorób....

  • Re: Alergia na jedzenie

    alergia wziewna koliduje także z jedzeniem....największy alergen albo nietolerancja pokarmowa genetyczna nie nabyta to aż 46 procent ze wszystkich rodzajów mleko i nabiał nawet ten bez chemii - bo wiem mamy to w rodzinie sprzed wojny wtedy już mleko dawało w kość - na pierwszym miejscu duszenie się brak oddechu i astma. drugi alergen to białe białko jajka kurzego 32 procent, trzeci to gluten