• Informacje na temat:

    alergia gluten

Artykuły na temat: alergia gluten
  • Kiedy zacząć podawać gluten? Wobec częstych publikacji na temat rzekomej szkodliwości glutenu rodzice zastanawiają...

  • Alergia na gluten, zwana też celiakią jest chorobą zapalną jelita cienkiego o podłożu immunologicznym. Jej przyczyną jest uczulenie na gluten – białko, które występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie, pszenżycie i orkiszu.

  • ...diagnozy, czy występuje alergia na gluten. Żeby stwierdzić nietolerancję tego białka, należy po prostu czasowo wyłączyć z diety produkty zawierające gluten. To najlepsza metoda diagnozowana: jeśli(...) bezglutenową to tylko kwestia wyeliminowania pieczywa, makaronu i innych składników mącznych. Niestety, nie – gluten może występować w składzie bardzo różnych produktów. Producenci żywności często...

  • ...alergiczne – wysypka, kaszel, katar czy inne objawy uczuleniowe. « Z najnowszych badań wynika, że najczęstszą przyczyną objawów alergicznych jest gluten. Jest on zawarty w wielu produktach, nie tylko w mące i kaszy. W pierwszej kolejności należy więc odstawić szkodliwe białko. Dziecko powinno być na diecie pozbawionej mleka krowiego (uczuleniu na gluten często towarzyszy alergia na laktozę). « Pomóc...

  • ...starania nie dają efektu – waga ani drgnie, a czasami masa ciała wręcz rośnie. Przyczyną kłopotów z figurą może być opóźniona alergia pokarmowa IgG-zależna. Przypuszcza się, że ten typ alergii dokucza(...) powoduje wzrost przeciwciał IgG we krwi, należy wyeliminować go z diety. Statystycznie najczęstszymi alergenami są: gluten, mleko, jajka i drożdże. Gdy zrezygnuje się z uczulającej żywności, możliwa staje...

  • ...czy alergia na gluten (zwykle objawia się okresowo). Wywołuje on wtedy u nich wysypkę, biegunki, bóle brzucha, głowy, zmęczenie, wzdęcia, osłabienie. Często osoby z alergią na gluten dzięki diecie mogą(...) nadwrażliwości nadal mogą i powinny go jeść. Jest w ziarnach i otrzymywanych z nich produktach? Pawda. Białka nazywane glutenem są również w kaszy, płatkach, otrębach...

  • ...pokarmową, bo objawy w postaci np. biegunki czy pokrzywki mogą być w obu przypadkach podobne. Alergia to choroba, która wywołuje powtarzalną reakcję układu immunologicznego na spożycie niektórych pokarmów(...). z powodu niedoboru lub braku enzymu. Najczęściej takie nieporozumienia wywołuje ostatnio u osób dorosłych gluten oraz mleko. Podstawą leczenia w obu przypadkach jest jednak zawsze odpowiednia dieta...

  • Gluten trafił do naszego jadłospisu ok. 10 tys. lat temu. W ludzkim organizmie nie ma enzymów, które mogłyby go dobrze strawić. Czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować z produktów, które go zawierają?

  • Alergia pokarmowa Wynika z niewłaściwego funkcjonowania układu odpornościowego organizmu. Reakcja alergiczna może wystąpić natychmiast po zjedzeniu...

  • ...brzucha. Alergia natomiast to uczulenie na niektóre składniki pożywienia (patrz ramka u góry). Jest chorobą, czasami ciężką, i należy ją leczyć. Co więcej, alergikiem można stać się nawet z dnia na(...) koniecznie trzeba czytać etykiety (patrz ramka obok) lub unikać żywności przetworzonej. Alergia pokarmowa u dorosłych bywa również leczona przez odczulanie. Objawy uczulenia zależą od wrażliwości...

Dyskusje na temat: alergia gluten
  • Re: Prawdziwa bomba o glutenie

    Dodam że alergia na gluten spotyka tylko jedną osobę na 150

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    jakis procent ludnosci moze miec duze problemy ale nie wszyscy

  • Re: Gluten - wróg publiczny numer jeden?

    Nietolerancja pokarmowa glutenu i alergia na gluten to 2 różne choroby. Nie używajcie ich jako zamienniki.

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Nie gluten nas "zabija" a wszechobecna chemia, dawniej nie było tylu alergii, bo jedzenie było POLSKIE, naturalne, bez "dodatków" !

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    To głupota zabija, a nie jakiś gluten.

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Szacuje sie ze uczulenie na gluten ma 2%populacji... Ostatnio wmawia sie wszystkim ludziom ze nie powinni jesc glutenu A produkty bezglutenowe sa drogie i nakreca sie popyt...problemem jest wysokoprzetworzona zywnosc brak ruchu a nie gluten....,,,,,

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Usuń gluten. Mózg też zbędny. Specjaliści i eksperci powiedzą ci jak żyć.

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Nagle połowie społeczeństwa szkodzi gluten i laktoza.To jest bajka.To wszystko moda.

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Mi było źle po białym pieczywie, makaronie, generalnie produktach z pszenicy. Zwłaszcza we znaki dawały się zatwardzenia, często dicopeg 10g musiałam brać. Jak zrezygnowałam całkowicie z pszenicy to problem minął. Nadal jem produkty żytnie, orkiszowe, jęczmienne itd, więc to nie było uczulenie na gluten

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    mleko blokuje wchłanianie białek, więc jeśli jemy dobre białka (z mięsa) to z dala od mleka, a jeśli jemy coś z trującym białkiem (gluten w zbożach) to koniecznie z mlekiem, żeby blokowało wchłanianie. połowa prawdy to całe kłamstwo - jeśli jesz mięso to z dala od mleka - a jeśli jesz zboża to z mlekiem. dlatego dania łączące mięso z glutenem sa bez sensu - pierogi z mięsem są bez sensu