• Informacje na temat:

    alat a aspat

Artykuły na temat: alat a aspat
  • Przed badaniem krwi na poziom enzymów wątrobowych (ALAT i ASPAT) należy zachować lekkostrawną dietę.

  • ALAT to inaczej aminotransferaza alaninowa, czyli enzym niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wątroby. Enzym ten prawidłowo pozostaje wewnątrz komórek i zwykle jest obecny tylko w hepatocytach, czyli komórkach wątroby.

  • Dwa miesiące temu miałem mononukleozę zakaźną z podwyższoną temperaturą, wysypką na ciele, powiększonymi węzłami chłonnymi. Próby wątrobowe wykazały podwyższone wskaźniki ALAT i AspAT (75 i 47). Wciąż czuję osłabienie. Są na to leki antywirusowe? Jak się wzmocnić? - pyta Dawid z Gniezna.

  • Dwa miesiące temu przeszedłem mononukleozę. Miałem podwyższoną temperaturę, wysypkę na całym ciele, powiększone węzły chłonne. Próby wątrobowe wykazały wysokie wskaźniki ALAT i AspAT. Choć minęło już sporo czasu i jestem młody (mam 21 lat), wciąż czuję osłabienie. Czy to normalne? - pyta Dawid z Gniezna.

  • Dwa miesiące temu miałem mononukleozę zakaźną z podwyższoną temperaturą, wysypką na ciele, powiększonymi węzłami chłonnymi. Próby wątrobowe wykazały podwyższony wskaźnik ALAT i AspAT. Wciąż czuję osłabienie. Czy są na to leki antywirusowe? Jak się wzmocnić? Dawid z Gniezna (ŻnG 17)

  • Do grupy tych badań zaliczamy: - aminotransferaza alaninowa (ALAT, ALT) - aminotransferaza asparaginianowa  (AspAT, AST) - fosfataza alkaliczna (ALP) - gamma - glutamylotransferaza (GGT(...) wyniku. Jedynie ogólnie można przyjąć poniższe stężenia za prawidłowy wynik: ALAT: 5-40 U/l AspAT: 5-40 U/l ALP: 20-70 U/l GGT: 10-66 U/l kobiety, 18-100 U/l mężczyźni Bilirubina całkowita: 0,2

  • Typowe badanie laboratoryjne wątroby obejmuje ocenę aktywności jej enzymów: aminotranferazy alaninowej (ALAT, ALT) i aminotransferazy asparginowej (AspAT, AST). Są one obecne w komórkach wątroby, a w przypadku jej uszkodzenia wyrzucane na zewnątrz (do krwi). Na badanie idziemy na czczo, czyli nie jemy co najmniej 12 godzin przed pobraniem krwi. Minimum przez tydzień przedtem starajmy się...

  • Odpowiada: Paweł Kott, internista: Jest to typowe badanie laboratoryjne wątroby (polega na pobraniu krwi żylnej). Obejmuje ono ocenę aktywności enzymów wątrobowych: amino- transferazy alaninowej (ALAT, ALT) i aminotransferazy asparagi- nianowej (AspAT, AST). Są one obecne w komórkach wątroby, a w przypadku jej uszkodzenia wyrzucane na zewnątrz (do krwi). Na badanie należy...

  • ...to m.in.: świąd, żółtaczka i ból w prawym podżebrzu, a dodatkowo nieprawidłowe wyniki badań krwi (m.in. na poziom ASPAT, ALAT, bilirubiny). Ważne zasady ✔Nigdy nie przyjmuj większych dawek leków, niż...

  • ...tłuszczów żółć. Oczyszcza organizm z toksyn. Jest więc bardzo obciążona. Dlatego raz na dwa lata warto skontrolować jej stan. Zrobić (z krwi) badanie takich markerów jak: AST (inaczej ASPaT), ALT (inaczej ALaT), fosfataza zasadowa i bilirubina. Warto też zadbać o właściwą dietę. Wątrobie służą: gotowane warzywa – z wyłączeniem warzyw wzdymających (cebula, kapusta); gotowane chude mięso – cielęcina...

Dyskusje na temat: alat a aspat
  • Re: Wątroba i trzustka - duet do zadań specjalnych

    Nie wierzcie w dietę. Tylko ruch. Jak codziennie jeżdzę na rowerze,albo robię szybki marsz to Aspat i Alat mam w normie, mimo schabowych, koniaczku itp. Jak sobie odpuszczę, od razu Aspat i Alat idą w górę.

  • Re: Problemy z wątrobą: Obalamy osiem mitów

    To prawda z tym alkoholem. Mam 46 lat pije od 27. Najdłuższa przerwa w nie piciu 3 miesiące. Próby wątrobowe alat aspat 24 - 32. Tydzień temu USG i nie jest stłuszczona.

  • Re: Klasztorne przepisy na wątrobę

    Pilem duzo piwa jadlem bardzo tlusto wazylem 87 przy wzroscie 174.Wyniki aspat alat tragiczne,stluszczenie watroby wraz z zmiana struktury w wieku 37 lat...Myslalem ze jako górnik piwo dla mnie to blogoslawienstwo.Pol roku ciagle biegunki.Wkoncu dieta ,jedzenie na parze,calkowicie odstawilem alkohol.Wyniki: morfologia ,watroba IDEALNE schudlem w pol roku z 87 na 70,stolec normalny...Ostropest

  • Re: Rak jelita grubego. Jakie są objawy choroby?

    No co 10lat..skierowan żadnych na badania konkretnie bo i po co...! A ewentualnie.. Alat, Aspat, bilirubina.. Wyniki w normie, a to nic groźnego!.. głupie pytania, przy kolejnej wizycie.. Stresujące życie,zle odżywianie, poprostu problem leży w tym bo to jelito nadwrażliwe, diagnoza gastrolog.. I tak wyglada rzeczywistosc.. A tu ciach,.. Okazuje się że rak.. Wpierdzielil Cię całego od środka

  • Re: Witamina D - witamina życia

    Nie biorę żadnych leków i cieszę się dobrym zdrowiem,a mój wujek jak zaczął brać leki na cholesterol, to po 4 miesiącach był chory, strasznie go bolały mięśnie łydek,do tego stopnia,że nie mógł nogi podnieść,by wejść po schodach czy do autobusu. A alat i aspat miał 2,5 raza wyżesze niż górna granica normy.Jak przestał brać, to już następnego dnia ból mięśni zelżał o połowę,a na drugi dzień ustał

  • Re: Antykoncepcja dla kobiety w każdym wieku

    polecam tabletki biorę o różnych porach co dzień inaczej a od 10 lat w ciąże nie zaszłam,spokojnie nic nie przytyłam,libido normalne,alat i aspat co trzy miesiące i można bzykać się ile wlezie.

  • :

    :

    Idziesz, mówisz, dobry lekarz powie krótki wykład na temat + i - tabletek, zbada i zleci badania: morfologie, APTT, Alat Aspat (czy jak to sie pisze). To jest na wątrobę i krzepliwośc krwi. Jezeli wszystko będzie w pożądku, przy kolejnej wizycie wspólnie zdecydujecie za które tabletki się zdecydować.

  • Re: Atak z ukrycia

    U mnie wykryto HCV pod koniec 1998roku a na jesieni 1999 roku rozpoczęłam kurację interferonem( 60 zastrzyków co dziennie)a pozostałe 40 co drugi dzień. Już po 2 miesiącach ALAT i ASPAT miałam prawie w normie.W marcu 2000 roku przerwaliśmy kurację, bo było wszystko Ok. W maju wróciłam do pracy, po roku miałam kontrolną biopsję wątroby i inne badania i okazało się ,że jestem czysta. Nie ma już

  • DIETA OPTYMALNA

    Nic nie robie, nie chodze głodny, miałem [miesiąc temu] chorą zatłuszczoną wątrobe, alat i aspat powyzej 200, pomiesiącu mam 98 i 48, trójglicerydy lecą na morde, schudłem 10 kg!! jem miecho, majonez jajka sery [tłuste], nie jem: pieczywa, kasz ryżu i w ogóle słodkiego , urozmaicam ogórek kiszony, pomidor, frytki. jak frajerzy nie wierzycie -to spróbujcie!!! ja robiłem co tydzien pełne badania

  • Re: Problemy z antykoncepcją

    alkohol,bo pijacy maja taka watrobe jak ja!Nigdy w zyciu pigul,zygac mi sie chce jak patrze na forum wybierz harmonett Novynette itd.ZAL MI WAS WSZYSTKICH!przebadajcie sobie dziewczyny watrobe Aspat Alat,bilirubine,cholesterol po pigulach to sie same zdziwicie.Moglabym ta moja ginekolog do sadu podac za to co zrobila,mialam wtedy 17lat!I dawki jak dla konia!W tej chwili jak potrzebuje antykoncepcji