• Informacje na temat:

    alat 10

Artykuły na temat: alat 10
  • ...wyniku. Jedynie ogólnie można przyjąć poniższe stężenia za prawidłowy wynik: ALAT: 5-40 U/l AspAT: 5-40 U/l ALP: 20-70 U/l GGT: 10-66 U/l kobiety, 18-100 U/l mężczyźni Bilirubina całkowita: 0,2(...)Do grupy tych badań zaliczamy: - aminotransferaza alaninowa (ALAT, ALT) - aminotransferaza asparaginianowa  (AspAT, AST) - fosfataza alkaliczna (ALP) - gamma - glutamylotransferaza (GGT...

  • ...specjalista. I od razu wypisał skierowanie na usg wątroby oraz badania krwi. – Ale miałam całkiem niedawno robione badania! – Teraz zbadamy poziom bilirubiny oraz enzymy wątrobowe ALAT i ASPAT. Ale(...) szczepionki przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu A (pokarmowa) i typu B (poprzez krew). l Szczepienia trzeba powtarzać po 5-10 latach. l Dla rodzin chorych na żółtaczkę są one bezpłatne.

  • ..., wspomagają trawienie. Po łyżeczce suszu wrzuć do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Ostropest plamisty. Wspomaga leczenie kamicy żółciowej, stanów zapalnych dróg żółciowych i woreczka(...). 1 Analiza krwi to podstawa . Należy w niej oznaczyć enzymy wątrobowe. Podwyższone stężenie ALAT wskazuje na uszkodzenie komórek. Gdy wzrasta AspAT, świadczy to o stanie zapalnym. Wskaźnik ALP powyżej...

  • ...nerkowe (mocznik, kreatynina), enzymy wątrobowe (aspat, alat), grupę krwi. Konieczne jest też wykonanie EKG. Pacjent po 50. r.ż. powinien zostać skonsultowany przez internistę, a w razie(...). Odstawienie leków. Jeśli pacjent bierze leki przeciwpłytkowe zawierające kwas acetylosalicylowy lub klopidogrel, powinien je odstawić na 10 dni przed zabiegiem. Leki przeciwkrzepliwe, jak acenokumarol czy...

  • ...życia powinien też skontrolować wątrobę i trzustkę. Oznacza się wówczas stężenie ALAT, AspAT, bilirubiny, fosfatazy alkalicznej, przeciwciał HCV oraz gamma-glutamylotransferazy.

  • ...enzymów wątrobowych ALAT i ASPAT (zleca je lekarz rodzinny) – choroba powoduje, że poziom ten jest podwyższony; - test krwi na obecność przeciwciał anty-HAV – badanie jest bezpłatne ze skierowaniem od(...) przewlekłego). Lekarz zaleca odpoczynek i leżenie w łóżku. Przez ok. pół roku chory powinien zachować odpowiednią dietę: składającą się w 70 proc. z łatwo przyswajalnych węglowodanów, 10–20 proc...

  • Wirusowe zapalenie wątroby typu C

    ...stany podgorączkowe. Żółtaczka występuje tylko u 10-25% chorych na WZW i zwykle nie jest nasilona. Choroba rozpoznawana bywa jako grypa, reumatyzm lub niestrawność, a pacjent zgłasza się po pewnym czasie(...). O zapaleniu wątroby może świadczyć podwyższony poziom enzymu wątrobowego – transaminazy AlAT w surowicy krwi. O infekcji wirusem HCV, przebytej lub aktualnej, zaświadczą obecne w surowicy...

  • Cicha epidemia: żółtaczka

    ...najczęściej osłabienie, brak apetytu, mdłości, wymioty, bóle stawowo-mięśniowe lub stany podgorączkowe. Żółtaczka występuje tylko u 10-25% chorych i zwykle nie jest nasilona. Choroba rozpoznawana bywa jako(...) na zakażenie, a dodatkowo mamy przewlekle niespecyficzne objawy chorobowe, warto wykonać badania. O zapaleniu wątroby może świadczyć podwyższony poziom enzymu wątrobowego – transaminazy AlAT...

  • Co robić, by mieć zdrową wątrobę

    ...enzymów ASPAT i ALAT (może być refundowane). 8.Czujność i szybka reakcja na dolegliwości Jedną z niekorzystnych właściwości wątroby jest to, że organ ten jest dość(...) to uregulowane życie seksualne z jednym, zaufanym, zdrowym partnerem, a w razie przypadkowych kontaktów seksualnych – stosowanie prezerwatywy. 10.Pomocna dawka odporności Lekarze zalecają...

Dyskusje na temat: alat 10
  • Re: Antykoncepcja dla kobiety w każdym wieku

    polecam tabletki biorę o różnych porach co dzień inaczej a od 10 lat w ciąże nie zaszłam,spokojnie nic nie przytyłam,libido normalne,alat i aspat co trzy miesiące i można bzykać się ile wlezie.

  • DIETA OPTYMALNA

    Nic nie robie, nie chodze głodny, miałem [miesiąc temu] chorą zatłuszczoną wątrobe, alat i aspat powyzej 200, pomiesiącu mam 98 i 48, trójglicerydy lecą na morde, schudłem 10 kg!! jem miecho, majonez jajka sery [tłuste], nie jem: pieczywa, kasz ryżu i w ogóle słodkiego , urozmaicam ogórek kiszony, pomidor, frytki. jak frajerzy nie wierzycie -to spróbujcie!!! ja robiłem co tydzien pełne badania