Kiedy wprowadzić żółtko do diety dziecka?

Żółtko jest „koncentratem” składników odżywczych, niezbędnych dla rozwijającego się organizmu. Zawiera najwyższej jakości białka, cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne witaminy, np.: z grupy B, a także A, D, E, K.

Nie brak w nim także np. jodu, fosforu, żelaza, cynku, manganu, miedzi i potasu. Maluszek znajdzie w nim także lecytynę oraz cholesterol, niezbędne do rozwoju mózgu.

Reklama

Żółtko wprowadzamy do jadłospisu malucha nie wcześniej niż w 7. miesiącu, np. w zupce jarzynowej. Nie wolno podawać go na surowo, gdyż grozi to zakażeniem Salmonellą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Rozwój dziecka

Zobacz również

  • Dziecko może różnie zareagować na leczenie. To, jak jego organizm zachowa się pod wpływem substancji zawartej w leku zależy od wielu czynników: wieku dziecka, sposobu odżywiania się, stanu zdrowia... więcej