Kapustę pekińską mogą jeść już dzieci po pierwszych urodzinach. Warzywo to jest delikatne w smaku, lekko chrupiące i doskonale komponuje się np. z papryką, pomidorem i kukurydzą. Maluchy zwykle chętnie je jedzą, gdyż w połączeniu z kolorowymi dodatkami wygląda bardzo atrakcyjnie.
Czy warto wprowadzić do diety trzyletniego dziecka ser tofu?
Tofu to nazwa sera uzyskiwanego z ziarna soi. Wywodzi się z kuchni Dalekiego Wschodu, ale jest też coraz bardziej popularny w Europie i często stosowany w diecie wegetariańskiej. Zawiera sporo białka, witamin, mikroelementów i wszystkich aktywnych biologicznie związków typowych w soi.
Tofu – dzięki zawartości lecytyny, fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, potasu oraz witamin A i z grupy B – wpływa korzystnie na układ nerwowy, wątrobę oraz nerki. Mimo to ser tofu w diecie zdrowego trzylatka należy traktować raczej jak ciekawostkę kulinarną niż jej stały element (co innego, gdy malec jest na diecie bezmlecznej i nie ma alergii na soję).
Warto pamiętać, że ser tofu zawsze trzeba ugotować lub usmażyć, aby zneutralizować obecne w nim substancje utrudniające wchłanianie innych składników.
Przysmaki z rusztu
Czy dwulatek może spróbować grillowanych warzyw, piersi kurczaka czy kiełbasy z grilla? Trudno odmówić smykowi piersi kurczaka czy np. cukinii z grilla, gdy zajada się tymi smakołykami cała rodzina. Najlepiej jednak, by porcja brzdąca była niewielka, „na spróbowanie”, a przeznaczony dla niego kawałek mięsa – dobrze wypieczony. Trzeba też przypilnować, by danie nie było zbyt gorące i nie oparzyło buzi lub przełyku malucha. Warto pamiętać, że grillowanie zawsze powinno odbywać się na aluminiowych tackach lub w folii aluminiowej. Dzięki temu rakotwórcze substancje (pochodzące z dymu, który powstaje ze spalonego tłuszczu kapiącego na żar) nie osadzają się na przyrządzanych przez nas na ruszcie smakołykach.