Czy powinnam dokarmiać malca?

Mój 8-tygodniowy syn ma olbrzymi apetyt, cały czas jest przy piersi. Czy powinnam dokarmiać go mlekiem modyfikowanym? Mam wrażenie, Że moje mu nie wystarcza...

Reklama

Apetyt niemowląt zmienia się z wiekiem. Zwykle przez pierwsze 3-4 miesiące życia maluchy ssą pierś około 6-8 razy dziennie i wypijają za każdym razem 100-150 ml mleka. Ale niektóre dzieci chcą być przy piersi mamy znacznie częściej – nie zawsze powodem jest głód, ale potrzeba bliskości. Większy apetyt zazwyczaj mają również maluszki z dużą masą urodzeniową.

Jeśli jednak chło pczyk prawidłowo przybiera na wadze (ok. 120-240 g na tydzień), nie trzeba dokarmiać go sztucznym mlekiem. Podanie butelki ze smoczkiem może tylko zniechęcić do ssania piersi, zwłaszcza w pierwszych tygodniach życia, gdy malec nie opanował jeszcze techniki ssania. Dokarmianie mieszanką jest wskazane jedynie u tych niemowląt, które źle przybierają na wadze lub wtedy, gdy ma- ma ma stwierdzone problemy z laktacją.

Takim dzieciom można dodatkowo podawać mieszankę mleczną (noworodkowi strzykawką z sondą, a trochę później łyżeczką), zachowując chociaż 1-2 karmienia naturalne na dobę, bo mleko mamy jest bezcenne dla zdrowia dziecka. Warto przy tym pamiętać, że systematyczne nieuzasadnione dokarmianie we wczesnym dzieciństwie może prowadzić do otyłości (wtedy właśnie wzrasta w organizmie ilość komórek tłuszczowych).

Artykuł pochodzi z kategorii: Rozwój dziecka

Zobacz również

  • Pożegnanie z pieluszką

    Mój synek skończył 3 lata i już od dawna korzysta z nocnika. Jednak na noc zakładam mu pampersa, bo wciąż miewa mokre wpadki. Czy powinnam tym się martwić? Jego cioteczna siostra, niemal w tym... więcej