Zmiana diety przy chorobach nerek

Niewydolność nerek

Ważne jest, by zmniejszyć spożycie białka do ok. 35–55 g dziennie. Powinno ono być pełnowartościowe i pochodzić z mleka, twarogu, białka jaj, chudego mięsa oraz ryb. Dzięki temu w organizmie powstaje mniej kreatyniny oraz mocznika i nerki nie muszą się napracować, by je wydalić (co przy niewydolności jest szczególnie trudne).

Zadbaj, by posiłki dostarczały ci 2000–2500 kcal. Twój organizm potrzebuje tych kalorii do przetworzenia pokarmów białkowych. Chronią go też one przed wzrostem stężenia mocznika we krwi. Kalorie powinny pochodzić głównie z tłuszczów roślinnych.

Reklama

● Nie wolno ci jeść: cielęciny, podrobów, słoniny, smalcu, tłustego mięsa, boczku i wędlin, kiszonek, konserw, marynat, zup i sosów z proszku, przypraw z glutaminianem sodu (typu vegeta), pieczywa razowego, płatków, warzyw strączkowych.

Kamica moczanowa

Postaraj się wypijać dużo płynów, zwłaszcza wody i świeżo wyciskanych soków owocowych. Dodatkowo możesz sięgać po mineralną wodę leczniczą o działaniu moczopędnym (po konsultacji z lekarzem).

Jadaj owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki). Działają alkalizująco na mocz, podwyższają jego pH i zapobiegają wytrącaniu się osadu oraz tworzeniu kamieni.

Ogranicz ilość spożywanego mięsa (w tym drobiu i ryb) do 100–150 g dziennie. Jest ono źródłem substancji zakwaszających mocz i sprzyjających kamicy moczanowej.

● Nie wolno ci jeść: baraniny, podrobów, sardynek, szprotów, śledzi, wieprzowiny, a także zup gotowanych na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych oraz czekolady, orzechów i warzyw strączkowych.

● Nie pij: kakao, mocnej herbaty oraz mocnej kawy.

Kamica szczawianowo-wapniowa

Zalecane są dla ciebie: owoce cytrusowe, cebula, kukurydza, ogórki oraz produkty pełnoziarniste i masło.

Do picia najlepsze są świeżo wyciskane soki owocowe, zwłaszcza cytrusowe.

Powinnaś ograniczyć: mleko i jego przetwory, jaja, mięso i ryby oraz agrest i śliwki, a także buraki, marchew, pomidory, warzywa strączkowe i zielonolistne, orzechy.

● Nie wolno ci jeść: botwiny, fig suszonych, rabarbaru, szczawiu, szpinaku, kiszonych warzyw, konserw mięsnych i rybnych, zup i sosów z proszku, ostrych przypraw i zawierających glutaminian sodu oraz czekolady.

● Nie pij: kakao, mocnej herbaty oraz kawy.

Kamica fosforanowo-wapniowa

Zalecane są dla ciebie: ryby, mięso, wędliny, gruboziarniste kasze (np. gryczana, jęczmienna, pęczak) i makarony, pieczywo razowe, płatki owsiane i jęczmienne, masło, a także owoce i soki cytrusowe oraz miód naturalny (każdego rodzaju).

Ogranicz: mleko, sery twarogowe i podpuszczkowe, jaja, owoce (poza cytrusowymi), warzywa (zwłaszcza ziemniaki).

● Nie wolno ci jeść: rabarbaru, szczawiu, szpinaku, warzyw strączkowych oraz czekolady i przypraw zawierających glutaminian sodu.

● Nie pij: kakao, mocnej herbaty i kawy, wód mineralnych o działaniu alkalizującym (jak np. Kryniczanka, Muszynianka, Piwniczanka).

Zaczynamy kurację

● Jeśli lekarz stwierdzi, że twoje nerki są niewydolne, w pierwszej kolejności będzie chciał usunąć tego przyczynę. Np. przy ostrej niewydolności spowodowanej odwodnieniem poda ci płyn nawadniający, zaś w razie gdyby winne okazały się przyjmowane leki, zaleci ich odstawienie lub zmianę na bezpieczniejsze dla nerek.

Przy przewlekłej niewydolności spowodowanej nadciśnieniem, przepisze leki je regulujące oraz chroniące nerki przed białkomoczem (np. tzw. inhibitory konwertazy angiotensyny).

● Przy rozpoznaniu kamicy i ataku kolki nerkowej dostaniesz środek przeciwbólowy i rozkurczowy. Powinnaś też wypić dużo wody (nawet 3–4 litry w ciągu dnia). Ułatwi to wypłukanie kamienia z rozkurczonych pod wpływem leków dróg moczowych. Zachowaj go – dzięki zbadaniu jego składu lekarz będzie mógł łatwiej ustalić przyczynę kamicy.

W razie niewydalenia kamienia możesz mieć zleconą litotrypsję, czyli jego rozkruszenie za pomocą ultradźwięków. To całkowicie bezbolesny i nie wymagający znieczulenia zabieg.

Dbamy o siebie

● Każdego dnia wypijaj 2 litry płynów (w tym co najmniej 1 l wody). Szczególnie ważne jest, byś wypiła szklankę wody wieczorem, tuż przed snem (i ewentualnie w nocy po skorzystaniu z toalety i oddaniu moczu). Dzięki temu mocz będzie mniej gęsty, a ty narażona na wytrącanie się kamieni.

● Na co dzień używaj mniej soli, najlepiej nie więcej, niż szczyptę (wliczając w to tę dodawaną do żywności już przez producentów). Trafiający razem z nią do organizmu sód powoduje, że zwiększa się ilość wapnia wydalanego z moczem. Mogą z niego powstawać kamienie.

● Popijaj herbatki ziołowe (najlepiej doradzone przez lekarza lub farmaceutę) wspomagające pracę nerek.

● Co najmniej kilka razy dziennie opróżniaj pęcherz. Zapobiega to zastojowi moczu, zbieraniu się osadu i wytrącaniu kamieni. Nigdy nie odkładaj wizyty w toalecie na później (np. z powodu nawału pracy).

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Naj

Zobacz również