Zioła, które powodują przebarwienia skóry

Po krótkim spacerze w słoneczny dzień spostrzegłaś, że skóra jest zaczerwieniona lub pojawiły się na niej plamki? Odpowiedzialne za to mogą być substancje fotouczulające. Taką reakcję mogą wywołać perfumy, dezodoranty, leki (hormonalne, antydepresyjne, nasercowe, przeciwzapalne) oraz niektóre zioła

Trzeba zatem zrezygnować z ziołowej herbatki? Niestety, to nie wystarczy.

Reklama

Uważaj na roślinne ekstrakty zawarte w kosmetykach, które stosuje się zewnętrznie, i które w kontakcie ze słońcem mogą wywołać trwałe przebarwienia skóry. Dlatego zawsze sprawdź, jakich ziół lepiej unikać wiosną i latem.

Dziurawiec

Jest stosowany na poprawę nastroju, przy bolesnych miesiączkach. Reguluje też pracę wątroby i dróg żółciowych. Wchodzi w reakcję z promieniami UV jak nagietek i bergamotka.

Barszcz Sosnowskiego

Jest to roślina niezwykle malownicza (osiąga nawet 2 m wysokości). W połowie lat 50. ubiegłego wieku barszcz miał być podstawą pasz zwierzęcych. Zaprzestano uprawy tej rośliny, ale rośnie nadal dziko. Wystarczy dotknięcie, a na ciele pojawiają się bolesne oparzenia.

Nagietek

Niepożądaną reakcję skóry może wywołać wypicie naparu z nagietka lekarskiego, jak również posmarowanie skóry kosmetykiem z wyciągiem z tej rośliny i wyjście na słońce. Sprawdzaj wiosną i latem czy krem, maść, tonik, szampon lub odżywka nie zawierają ekstraktu z nagietka.

Bergamotka

Ekstrakt z rośliny wzbogaca bukiet perfum i wód zapachowych. Ziele w postaci maści, naparu, tabletek i syropów stosuje się przeciwbólowo, uspokajająco i rozkurczowo. Jest także w składzie preparatów ułatwiających trawienie. W każdej postaci ma działanie fotouczulające.

Arcydzięgiel

Jego nasiona mają anyżkowy smak. Stosowany w nieżytach górnych dróg oddechowych. Działa moczopędnie, wykrztuśnie, reguluje pracę jelit. Wzmocni organizm po infekcji wirusowej.

Młode kandyzowane pędy rośliny służą jako dekoracja tortów i mazurków. Po jego spożyciu nie wychodź na słońce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Smacznie na kanapce Masło ma wiele zalet. Jest naturalne i smaczne. Możemy w nim znaleźć rozpuszczalne w tłusz czach witaminy A i D oraz niewiele E. Jest lekkostrawnym, najlepiej przyswajalnym... więcej