Z czym najlepiej łączyć mięso?

Czy to prawda, że nie powinno łączyć się mięsa z kaszą czy ziemniakami, bo wtedy organizm trawi posiłek 8 godzin, a gdy jemy mięso tylko z warzywami – krócej, bo około 4 godzin? Hanna z Częstochowy

To prawda. Łączenie mięsa z węglowodanami może wydłużyć trawienie. Węglowodany, czyli kasza, ziemniaki trawione są już w jamie ustnej, a mięso dopiero w żołądku, więc ich jednoczesne spożycie może powodować przeciążenie organizmu, spowolnienie pracy przewodu pokarmowego i dolegliwości gastryczne.

Reklama

Dodatkowo tłuszcz z mięsa spowalnia trawienie. Korzystne jest natomiast połączenie mięsa z zielonymi warzywami, bo warzywa neutralizują tłuszcz i to przyspiesza trawienie. Korzystne jest także łączenie węglowodanów z warzywami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Dieta kontra smog

    Bronimy się przed trującymi pyłami, nosząc maseczki czy stosując oczyszczacze powietrza. Ale do tej walki trzeba także dołączyć odpowiednie odżywianie. więcej