Prosta dieta niełączenia

Jest łatwa w stosowaniu i smaczna. Pozwala zachować stałą wagę bez wyrzeczeń albo szybko zeszczupleć.

Twórcą diety jest amerykański lekarz Howard Hay. Według niego pewne produkty jedzone razem tuczą, a spożywane oddzielnie odchudzają. Wynika to z czasu ich trawienia (np. mięsa trawią się 4 godz., a skrobia w pieczywie – 2 godz.).

Dlatego Hay podzielił żywność na 3 grupy. Produktów z grup białkowej i węglowodanowej nie należy łączyć w jednym posiłku. Produkty z neutralnej grupy można jeść i z białkami, i z węglowodanami (patrz diagram).

Zdaniem dietetyka

Reklama

Joanna Drygiel, dietetyk

Dieta niełączenia to jedno z wielu niekonwencjonalnych podejść do odżywiania. Choć wzbudza kontrowersje wśród specjalistów, można ją uznać za bezpieczną w stosowaniu, przy założeniu, że jest odpowiednia pod względem kalorycznym i jakościowym oraz nie jest monotonna.

Produkty w 3 grupach

Grupa białkowa

czyli żywność zawierająca białko zwierzęce i roślinne:

● mięsa ● wędliny ● drób ● ryby i owoce morza ● jajka ● sery ● jogurty, maślanki i kefiry ● mleko ● warzywa strączkowe.

Grupa neutralna

● większość warzyw ● owoce cytrusowe ● nasiona ● orzechy ● zioła ● oleje i oliwy, masła ● śmietana słodka i kwaśna ● miód ● herbata, kawa ● soki warzywne ● woda mineralna

Grupa węglowodanowa

czyli produkty zbożowe:

● pieczywo ● ryż, makarony, kasze ● mąka ziemniaczana ● płatki zbożowe ● ziemniaki i inne warzywa o dużej zawartości skrobi (np. buraki, kukurydza) ● owoce słodkie (np. śliwki, winogrona, banany) ● ciasta, słodycze, czekolada

Zasady odżywiania się

◗ Oprócz niełączenia produktów z grupy białkowej i węglowodanowej, ważny jest odstęp między posiłkami. Po zjedzeniu węglowodanów czekamy 2 godziny, zanim zjemy białko. Po posiłku białkowym robimy 3-godzinną przerwę przed spożyciem węglowodanów.

◗ Codziennie jemy 5 posiłków, trzy główne, drugie śniadanie i podwieczorek. Dwa ostatnie są małokaloryczne.

◗ Słodkie owoce jemy na pusty żołądek lub między posiłkami.

◗ Po czerwone mięso sięgamy rzadko, gotujemy je, zamiast smażyć.

◗ Dużo pijemy, głównie wody mineralnej i herbat ziołowych (2–3 l dziennie). Z menu eliminujemy alkohol, mocną kawę i herbatę oraz napoje gazowane. Kawy i herbaty nie słodzimy!

Lekcja komponowania posiłków

◗ Przykłady dobrego łączenia: • owoce cytrusowe + owoce słodkie • ryż, kasze + warzywa • makarony + warzywa • wędliny + warzywa • ryby lub mięsa + warzywa • rośliny strączkowe + warzywa

◗ Przykłady złego łączenia: • ryż, kasze + mięsa lub nabiał • wędliny + pieczywo • słodkie owoce + mięsa • słodkie owoce + nabiał

◗ Dobre łączenie produktów pomaga organizmowi lepiej spalać tłuszcz. Natomiast nieprawidłowe łączenie żywności (i zbyt obfite posiłki) może powodować wzdęcia, zgagę i niestrawność.

Przykłady jadłospisów

❏ Śniadanie: jajecznica z 3 jaj i pieczarek ze szczypiorkiem na łyżeczce masła + pokrojony pomidor i 2 ogórki kwaszone posypane cebulką + sok pomarańczowy.

❏ II śniadanie: banan i 2 owoce kiwi.

❏ Obiad: talerz barszczu czerwonego czystego, kilka uszek z kapustą i grzybami, kilka łyżek ziemniaczanej sałatki (ziemniak + kwaszony ogórek + cebula, oliwa z oliwek).

❏ Podwieczorek: kawałek szarlotki + kawa.

❏ Kolacja: sałatka z garści szpinaku lub sałaty, kilku plasterków żółtego sera i polędwicy, pomidora, kilku orzechów włoskich, z łyżeczką oliwy + zielona herbata.

❏ Śniadanie: 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem + sałatka: 2 czubate łyżki kaszki kuskus, pomidor, 2 ogórki kiszone, papryka, sok z cytryny, łyżeczka oliwy, zioła + zielona herbata.

❏ II śniadanie: kubeczek jogurtu naturalnego + 3 mandarynki.

❏ Obiad: filet z karpia wielkości dłoni, bez panierki, skropiony cytryną + szklanka marchewki z groszkiem + szklanka bulionu.

❏ Podwieczorek: mały kawałek makowca + herbata.

❏ Kolacja: porcja bigosu lub dowolna sałatka śledziowa (bez ziemniaków!) + herbata.

❏ Śniadanie: kostka białego sera rozro- bionego z jogurtem (150 g) z pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem, 5 rzodkiewkami i łyżeczką szczypiorku + szklanka soku wielowarzywnego.

❏ II śniadanie: surówka z jabłka i marchewki z sokiem z cytryny.

❏ Obiad: 5 łyżek sałatki śledziowej + garść fasolki szparagowej + kilka liści sałaty z cytryną i śmietaną + zielona herbata.

❏ Podwieczorek: mały kawałek sernika bez bakalii + kawa.

❏ Kolacja: sałatka owocowa: banan, mandarynka, kiwi, posiekane migdały i orzechy, sok z cytryny + woda.

Gdy chcesz schudnąć do sylwestra

❏ Śniadanie: pasta z 1 jajka na twardo i 2 łyżek makreli + łyżka naturalnego jogurtu + kilka pomidorków koktajlowych, kawa czarna lub herbata.

❏ II śniadanie: 2 duże marchewki.

❏ Obiad: filet z karpia pieczony w folii (120 g) z ziołami i czosnkiem, 1/2 główki brokułu z łyżeczką masła i prażonymi płatkami migdałowymi + woda z sokiem z cytryny.

❏ Podwieczorek: pieczone jabłko z cynamonem i łyżeczką miodu + herbata.

❏ Kolacja: sałatka: 2 łyżki ryżu, łyżka kukurydzy, 2 małe ogórki konserwowe, 1/2 papryki, po łyżeczce oliwy i mu sztardy + zielona herbata.

❏ Śniadanie: szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 mandarynki + kawa lub herbata.

❏ II śniadanie: duża pomarańcza pokrojona w plasterki i posypana cynamonem.

❏ Obiad: 3 łyżki makaronu razowego + 4 łyżki postnej kapusty z grzybami + szklanka barszczu czerwonego lub soku warzywnego

❏ Podwieczorek: mała kostka sernika na zimno z chudego twarogu + kawa.

❏ Kolacja: sałatka: liście sałaty, 1/2 papryki czerwonej, 4 czarne oliwki, 1/4 zielonego ogórka, łyżeczka oliwy, sok z cytryny + herbata zielona.

❏ Śniadanie: roladki: 2 plastry szynki, 2 plastry żółtego sera, 2 ogórki konserwowe (każdy owiń szynką i serem) + pokrojona papryka + kawa lub herbata.

❏ II śniadanie: jogurt naturalny (150 g).

❏ Obiad: sałatka: plaster schabu (120 g) pieczonego, jajko, 2 ogórki kwaszone, 4 różyczki brokułu, ½ papryki czerwonej, 2 łyżki jogurtu naturalnego + szklanka zielonej herbaty.

❏ Podwieczorek: filiżanka galaretki owocowej z łyżką bitej śmietany, bez cukru + herbata.

❏ Kolacja: szklanka barszczu czerwonego + 5 uszek postnych.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Naj

Zobacz również

  • Schudnąć po 50-tce? To nie takie trudne!

    Hormony wariują, zaś metabolizm wyraźnie zwalnia. To dlatego po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia tak trudno jest nam zachować linię. Są jednak na to mało znane, ale skuteczne sposoby! więcej