Odchudzamy wielkanocne smakołyki

Tradycyjne świąteczne śniadanie potrafi dostarczyć nam... 1500 kcal! A to przecież dopiero początek rodzinnego biesiadowania... Znamy jednak sposoby, by potrawy, nic nie tracąc ze smaku, zgubiły mnóstwo kalorii, tłuszczu i cholesterolu!

Żurek, wędliny, pieczenie, faszerowane jajka... I oczywiście serniki, babki, mazurki... Choć bardzo smaczne, mogą być prawdziwym wyzwaniem dla naszego układu krążenia oraz wątroby.

Reklama

Wszystko przez zawrotną wręcz ilość tłuszczu! Jego nadmiar powoduje, że w naczyniach krwionośnych rośnie poziom tzw. złego cholesterolu, który sprzyja miażdżycy.

Wątroba zaś musi ciężej pracować, by odpowiednio przekształcić wszystkie kwasy tłuszczowe i przesłać je dalej do organizmu. Na szczęście jest na to rada! Wystarczy, że w wielkanocnych specjałach podmienisz niektóre składniki, a staną się dużo zdrowsze.

Dzięki takiej sztuczce będziesz po świętach cieszyć się nie tylko miłymi wspomnieniami, ale też dobrym samopoczuciem!

Majonez... na cenzurowanym!

Pierwszym winowajcą, odpowiedzialnym za nadmiar tłuszczu w wielkanocnych potrawach, jest majonez. Hojnie dodajemy go do jaj i sosów. Tymczasem, nawet wytrawni kucharze uważają, że połowa majonezu zastąpiona lekkim naturalnym jogurtem nie tylko obniża kaloryczność sosu, ale też poprawia walory smakowe potrawy. Warto to sprawdzić!

Pyszne galarety

Mogą być superzdrową przystawką! Żelatyna zawiera sporo od- mładzającego kolagenu, potrzebnego naszym kościom i skórze.

Gdy jednak zalejesz nią tłuste mięso, narazisz się na ogromną porcję cholesterolu! Potrawę przygotuj więc z gotowanego drobiu (lub ryb) i jarzyn, np. włoszczyzny, brokułów. Żelatynę rozpuść zaś w gorącym bulionie warzywnym. Będzie kolorowo, smacznie i... lekko!

Wypieki w wersji light

Trudno wyobrazić sobie Święta bez mazurka czy baby... Nie musisz z nich rezygnować, tylko zamiast baby drożdżowej na maśle, upiecz znacznie lżejszą, piaskową.

Nie oblewaj jej lukrem czy polewą z czekolady (to połowa kalorii więcej w każdej porcji!), tylko oprósz tartymi orzechami. Tłusty mazurek kajmakowy zamień na biszkoptowy spód posmarowany owocowym przecierem i obłożony bakaliami.

Pasztet nie musi być taki tłusty

Upieczony z wieprzowiny, obłożony boczkiem, z dodatkiem jajek stanowi potężną porcję cholesterolu! Tymczasem wyborny pasztet można przygotować z chudego mięsa dro biowego albo z cielęciny.

Nie będzie zbyt suchy, jeśli dodasz do masy ugotowane, zmielone warzywa (polecamy seler!), a jajka zastąpisz 3 łyżkami jogurtu. Taki specjał to mniej tłuszczu o prawie 2/3!

Ułatwiają trawienie

✔ chili – pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku

✔ kminek – likwiduje wzdęcia

✔ chrzan – przyspiesza przemianę materii

✔ jogurt naturalny – dostarcza tzw. dobrych bakterii i zapobiega zaparciom

✔ natkę pietruszki – chroni przed biegunką

Żurek

Traci dopiero na swoich walorach zdrowotnych, gdy zostaje zabielony śmietaną, podany z białą kiełbasą albo boczkiem.

✔ Te wysokotłuszczowe składniki zamień na włoszczyznę i jajko ugotowane na twardo.

✔ Zupę koniecznie przypraw majerankiem.

Superlekkie sałatki? To łatwe!

Goszczą na świątecznym stole nie tylko podczas niedzielnego śniadania. Warto więc zadbać, by było w nich jak najmniej wysokotłuszczowych i przetworzonych składników, a... mnóstwo witamin!

Jak to zrobić? Sery, wędlinę, smażone mięso i... przynajmniej część jajek na twardo zastąp wysokobiałkowymi strączkami (np. soczewicą, cieciorką) oraz chrupiącymi świeżymi warzywkami (unikaj tych konserwowanych). Przyprawione lekkim sosem winegret, świeżymi ziołami i posypane kiełkami zamienią się we wzorowe dietetyczne danie!

Pascha sernik dla liczących kalorie

Od zawsze pyszniły się na twoim stole? Niech tak pozostanie! do ich przyrządzenia wykorzystaj jednak chudy twaróg. Poza tym upiecz sernik, który nie wymaga maślanego spodu. Do paschy nie dodawaj białej czekolady, słodkiego mleka skondensowanego ani śmietany kremówki – wystarczy chudy jogurt.

Podczas śniadania

Zrezygnuj z największych bomb kalorycznych: białej kiełbasy, pasztetu wieprzowego oraz kajmakowego mazurka. Zjesz 800 kcal mniej!

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również