Najważniejsze zasady diety przy skórze suchej i atopowej

Dla zdrowej, gładkiej i lśniącej skóry podstawowe znaczenie mają te witaminy, które są zarazem silnymi antyoksydantami. Dzięki nim ryzyko uszkodzenia komórek wierzchniej warstwy skóry jest obniżone.

Z minerałów zadbaj zwłaszcza o żelazo i cynk. Jedz dużo ryb, a jeśli ich nie lubisz, łykaj tabletki z kwasami omega-3.

Reklama

Witamina A

Jej prekursorem w organizmie jest beta karoten, zawarty w pomarańczowych, żółtych i czerwonych warzywach. Pałaszuj dużo dyni, marchewki i papryki.

Kwasy omega-3

Mają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne leżące płytko pod powierzchnią skóry i wpływające na jej ukrwienie. W kwasy te prócz ryb obfitują awokado i tofu.

Co kryje się w kiełkach?

Dostarczają mnóstwo ważnej dla skóry witaminy E, o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzmarszczkowych. Kwas foliowy zapewnia cerze ładny koloryt.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Szpinak koniecznie!

Jedzenie bogatych w beta karoten i kwas foliowy dań ze szpinakiem (lub świeżych listków) zapewni Twojej skórze odporność na uszkodzenia i jędrność.

Owoce leśne, pestki

Dbaj o to, by zawsze mieć je pod ręką. W środku zimy kupuj mrożone maliny, jagody, czarne porzeczki, zachowujące 80 proc. witamin. Chrup pestki dyni.

Codziennie jogurt

Wybieraj naturalny, bez dodatku cukru. Zawarte w jogurcie pożyteczne bakterie usprawniają trawienie. Dzięki temu mniej toksyn przenika do krwi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również