Macierzanka dobra na zatrucie alkoholem

Ziele macierzanki piaskowej jest doskonałym środkiem dezynfekującym, zwalcza bakterie i niektóre wirusy. Wspomaga pracę wątroby i polecane jest w diecie osób nadużywających alkoholu.

Herbatka: garść macierzanki zalewamy litrem gotującej się wody i zaparzamy pod przykryciem około dwie minuty. Przelewamy do termosu i co kwadrans pijemy po dużej łyżce naparu.

Gdy wypijemy całość, mogą pojawić się nudności, wymioty, biegunka i zwiększone oddawanie moczu. Kurację należy powtarzać w trakcie ewentualnych nawrotów.

Reklama

Przy zatruciu alkoholem doskonałe efekty daje macierzanka w połączeniu z zielem piołunu i centurią.

Napar: zioła należy wymieszać w równych proporcjach, np. po szklance. Łyżkę stołową mieszanki zalać połową szklanki gorącej wody, gotować przez 5 minut, a następnie wystudzić i przecedzić. Odwar przyjmować po dwie łyżki stołowe trzy razy dziennie, przed posiłkiem. Kuracja powinna trwać 2 miesiące. Po miesięcznej przerwie, leczenie można powtórzyć.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Rewia

Zobacz również

  • Mięso? Tylko okazjonalnie!

    Powiedzmy to sobie szczerze – nie każdy potrafi obyć się bez mięsa i przestawić się tylko na roślinki. Ale z drugiej strony chciałoby się coś zrobić dla swojego zdrowia i lepszego samopoczucia. więcej