Jedzmy miód! O zaletach apiterapii

Wyjątkowo silne działanie antybakteryjne ma nowozelandzki miód manuka.

Reklama

Apiterapia (łac. apis – pszczoła i grec. therapia – leczenie) to metoda profilaktyki i leczenia produktami pszczelimi. Ich rola nie ogranicza się bowiem tylko do domowego stosowania. Są wartościowymi surowcami, które w postaci przetworzonej, np. w formie ekstraktów, wchodzą w skład wielu preparatów aptecznych. Fachowo nazywa się je apiterapeutykami. Apiterapeutyki stosuje się dziś w wielu dziedzinach medycyny konwencjonalnej – dermatologii, pediatrii, ginekologii, laryngologii, chirurgii, kardiochirurgii czy ortopedii.

Wywiad z Ekspertem

Panie profesorze, jakie produkty wykorzystuje apiterapia?

Prof. B. Kędzia: Wszystkie, jakie tylko zostały zebrane, przetworzone i wydzielone przez pszczoły. A więc: miód pszczeli, propolis – kit pszczeli, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, jad pszczeli i wosk. Ich działanie jest wielokierunkowe: antybakteryjne, regeneracyjne, detoksykacyjne, znieczulające, a przede wszystkim biostymulujące – poprawiające metabolizm i odporność. ŻnG: Na co konkretnie działają? Prof. B. Kędzia: Podobne zastosowanie mają miód, propolis i pyłek kwiatowy. Leczą choroby górnych i dolnych dróg oddechowych, takie jak kaszel, katar, zapalenia gardła, krtani i oskrzeli. Ponadto choroby układu krążenia – nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną, nerwicę serca. Choroby przewodu pokarmowego – nieżyty, wrzody żołądka i dwunastnicy. Wzmacniają nerwy i poprawiają nastrój, przy pieszają regenerację wątroby oraz zmian skórnych, np. gojenie ran.

A co z mleczkiem i jadem?

Prof. B. Kędzia: Mleczko ze względu na swój wyjątkowy skład dodaje wigoru i energii. Dlatego zalecane jest seniorom. Jad wykorzystuje się w chorobach reumatycznych i neurologicznych, zespołach bólowych. Zabiegi użądleń przez pszczoły powinni kontrolować specjaliści, a więc lekarze apiterapeuci.

Coraz częściej słyszymy o miodzie manuka. Co to za miód? Czemu zawdzięcza popularność?

Prof. B. Kędzia: Miód manuka wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów krzewu manuka (Leptospermum scoparium), rosnącego w Nowej Zelandii i płd.-wschodniej Australii. Z badań wynika, że miód ten ma wyjątkowo silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. A co za tym idzie – szerokie zastosowanie terapeutyczne.

Działanie lecznicze zawdzięcza substancji o nazwie metyloglioksal – MGO, która powstaje w wyniku przemian chemicznych w nektarze kwiatów krzewu manuka. Aktywność biologiczna miodu manuka zależy właś- nie od jego stężenia. A to kształtuje się w zakresie od 30 do 800 mg metyloglioksalu/kg miodu, co na opakowaniach produktu zaznacza się jako 30–800 MGO. Miodem najczęściej wybieranym przez konsumentów jest ten ze znakiem 400 MGO. Krajowe miody też zawierają metyloglioksal. Tyle że jego ilości są w nich śladowe – poniżej 5 mg/kg.

Komu i przy jakich dolegliwościach zaleca się miód manuka?

Prof. B. Kędzia: Miód manuka spożywać mogą wszyscy. Pod warunkiem, że nie są uczuleni na produkty pszczele. Nie ma przeciwwskazań, by podawać go dzieciom powyżej 1. r. życia. Szczególnie polecany jest osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi i wrzodami – zwalcza powodujące je pałeczki H. pylori, z chorobą refluksową. A także mającym problemy z odpornością, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wspomaga leczenie trudno gojących się ran: niszczy antybiotykooporne bakterie, usuwa martwą tkankę, przyspiesza gojenie. Łagodzi zmiany atopowe i trądzikowe.

Miód manuka jest bardzo drogi. Z czego to wynika?

Prof. B. Kędzia: Trudno go pozyskać. Aby właściwie spełniał swą rolę w organizmie, musi mieć okreś- lone parametry. Oprócz zawartości MGO ważna jest zawartość HMF – niska świadczy o jego właściwym pozyskiwaniu i przechowywaniu, liczba diastazowa – parametr aktywności enzymów.

Dlatego skrupulatnie badany jest pod względem jakości handlowej. Ponadto jest jedyną odmianą miodu, która zachowuje aktywność antybiotyczną po ogrzaniu do temperatury powyżej 60°C. Wydaje się więc, że jego wyższa cena – w porównaniu z innymi miodami – jest uzasadniona.

Jedną z najcenniejszych właściwości miodu jest jego wysoka aktywność antybio- tyczna

Miód jest cennym produktem odżywczym dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową. Likwiduje skutki stresu i przemęczenia.

Pomaga w detoksykacji, chroni przed działaniem zanieczyszczonego środowis ka, osłabia toksyczne dzia łanie alkoholu i nikotyny.

Wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia serca.

Stymuluje przy niedokrwistości produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.

Łagodzi dolegliwości ze strony żołądka, poprawia motorykę jelit. Korzystnie działa na nerki oraz drogi moczowe.

Zmniejsza stany zapalne śluzówek i dziąseł, np. przy paradontozie.

Nie powoduje próchnicy!

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Zgodnie z najnowszą piramidą zdrowego żywienia, produkty pełnoziarniste, w tym pieczywo, znajdują się na trzecim poziomie, zaraz po aktywności fizycznej, owocach i warzywach. więcej