Jedzmy miód! O zaletach apiterapii

Wyjątkowo silne działanie antybakteryjne ma nowozelandzki miód manuka.

Reklama

Apiterapia (łac. apis – pszczoła i grec. therapia – leczenie) to metoda profilaktyki i leczenia produktami pszczelimi. Ich rola nie ogranicza się bowiem tylko do domowego stosowania. Są wartościowymi surowcami, które w postaci przetworzonej, np. w formie ekstraktów, wchodzą w skład wielu preparatów aptecznych. Fachowo nazywa się je apiterapeutykami. Apiterapeutyki stosuje się dziś w wielu dziedzinach medycyny konwencjonalnej – dermatologii, pediatrii, ginekologii, laryngologii, chirurgii, kardiochirurgii czy ortopedii.

Wywiad z Ekspertem

Panie profesorze, jakie produkty wykorzystuje apiterapia?

Prof. B. Kędzia: Wszystkie, jakie tylko zostały zebrane, przetworzone i wydzielone przez pszczoły. A więc: miód pszczeli, propolis – kit pszczeli, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, jad pszczeli i wosk. Ich działanie jest wielokierunkowe: antybakteryjne, regeneracyjne, detoksykacyjne, znieczulające, a przede wszystkim biostymulujące – poprawiające metabolizm i odporność. ŻnG: Na co konkretnie działają? Prof. B. Kędzia: Podobne zastosowanie mają miód, propolis i pyłek kwiatowy. Leczą choroby górnych i dolnych dróg oddechowych, takie jak kaszel, katar, zapalenia gardła, krtani i oskrzeli. Ponadto choroby układu krążenia – nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną, nerwicę serca. Choroby przewodu pokarmowego – nieżyty, wrzody żołądka i dwunastnicy. Wzmacniają nerwy i poprawiają nastrój, przy pieszają regenerację wątroby oraz zmian skórnych, np. gojenie ran.

A co z mleczkiem i jadem?

Prof. B. Kędzia: Mleczko ze względu na swój wyjątkowy skład dodaje wigoru i energii. Dlatego zalecane jest seniorom. Jad wykorzystuje się w chorobach reumatycznych i neurologicznych, zespołach bólowych. Zabiegi użądleń przez pszczoły powinni kontrolować specjaliści, a więc lekarze apiterapeuci.

Coraz częściej słyszymy o miodzie manuka. Co to za miód? Czemu zawdzięcza popularność?

Prof. B. Kędzia: Miód manuka wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów krzewu manuka (Leptospermum scoparium), rosnącego w Nowej Zelandii i płd.-wschodniej Australii. Z badań wynika, że miód ten ma wyjątkowo silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. A co za tym idzie – szerokie zastosowanie terapeutyczne.

Działanie lecznicze zawdzięcza substancji o nazwie metyloglioksal – MGO, która powstaje w wyniku przemian chemicznych w nektarze kwiatów krzewu manuka. Aktywność biologiczna miodu manuka zależy właś- nie od jego stężenia. A to kształtuje się w zakresie od 30 do 800 mg metyloglioksalu/kg miodu, co na opakowaniach produktu zaznacza się jako 30–800 MGO. Miodem najczęściej wybieranym przez konsumentów jest ten ze znakiem 400 MGO. Krajowe miody też zawierają metyloglioksal. Tyle że jego ilości są w nich śladowe – poniżej 5 mg/kg.

Komu i przy jakich dolegliwościach zaleca się miód manuka?

Prof. B. Kędzia: Miód manuka spożywać mogą wszyscy. Pod warunkiem, że nie są uczuleni na produkty pszczele. Nie ma przeciwwskazań, by podawać go dzieciom powyżej 1. r. życia. Szczególnie polecany jest osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi i wrzodami – zwalcza powodujące je pałeczki H. pylori, z chorobą refluksową. A także mającym problemy z odpornością, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wspomaga leczenie trudno gojących się ran: niszczy antybiotykooporne bakterie, usuwa martwą tkankę, przyspiesza gojenie. Łagodzi zmiany atopowe i trądzikowe.

Miód manuka jest bardzo drogi. Z czego to wynika?

Prof. B. Kędzia: Trudno go pozyskać. Aby właściwie spełniał swą rolę w organizmie, musi mieć okreś- lone parametry. Oprócz zawartości MGO ważna jest zawartość HMF – niska świadczy o jego właściwym pozyskiwaniu i przechowywaniu, liczba diastazowa – parametr aktywności enzymów.

Dlatego skrupulatnie badany jest pod względem jakości handlowej. Ponadto jest jedyną odmianą miodu, która zachowuje aktywność antybiotyczną po ogrzaniu do temperatury powyżej 60°C. Wydaje się więc, że jego wyższa cena – w porównaniu z innymi miodami – jest uzasadniona.

Jedną z najcenniejszych właściwości miodu jest jego wysoka aktywność antybio- tyczna

Miód jest cennym produktem odżywczym dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową. Likwiduje skutki stresu i przemęczenia.

Pomaga w detoksykacji, chroni przed działaniem zanieczyszczonego środowis ka, osłabia toksyczne dzia łanie alkoholu i nikotyny.

Wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia serca.

Stymuluje przy niedokrwistości produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.

Łagodzi dolegliwości ze strony żołądka, poprawia motorykę jelit. Korzystnie działa na nerki oraz drogi moczowe.

Zmniejsza stany zapalne śluzówek i dziąseł, np. przy paradontozie.

Nie powoduje próchnicy!

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Schudnąć po 50-tce? To nie takie trudne!

    Hormony wariują, zaś metabolizm wyraźnie zwalnia. To dlatego po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia tak trudno jest nam zachować linię. Są jednak na to mało znane, ale skuteczne sposoby! więcej