Jedz topinambur i chudnij

Jeszcze do niedawna niewiele osób słyszało o tym warzywie, a teraz można je kupić już w każdym supermarkecie.

Zdjęcie

Topinambur /123/RF PICSEL
Topinambur
/123/RF PICSEL

Topinambur, zwany słonecznikiem bulwiastym, uprawia się dla jego ozdobnych kwiatów i pożywnych bulw przypominających imbir. Mają one lekko orzechowy, słodkawy smak.

Jeśli włożysz je do lodówki, nabiorą jeszcze więcej słodyczy. To dlatego, że zawarta w nich inulina (nietuczący cukier) pod wpływem zimna zamienia się we fruktozę. Ale inulina obniża też poziom "złego" cholesterolu oraz wspiera rozwój prawidłowej flory bakteryjnej.

Reklama

A dlaczego pomaga w odchudzaniu? Bo 100 g tego warzywa dostarcza tylko 73 kcal i może być substytutem ziemniaków (zamiast skrobi zawiera inulinę). Poza tym, spowalnia wchłanianie glukozy, co jest również ważne dla cukrzyków. I jest niedrogi - 1 kg to koszt ok. 9 zł.

Z czym to się je? Możesz z niego przygotować chipsy - obierz kilka bulw, pokrój w cienkie plastry, skrop tłuszczem i włóż do piekarnika na 15 minut. Smakuje na surowo jako dodatek do sałatek (obrany i pokrojony w plasterki) lub koktajli, bo jest bardzo soczysty.

Na ciepło przyrządzisz z niego zupę krem. Topinambur obierasz, kroisz w plasterki i podsmażasz na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajesz do bulionu i gotujesz, aż bulwy będą miękkie. Wtedy miksujesz całość, dodajesz mleko, zmielone orzechy włoskie i przyprawiasz do smaku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Schudnąć po 50-tce? To nie takie trudne!

    Hormony wariują, zaś metabolizm wyraźnie zwalnia. To dlatego po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia tak trudno jest nam zachować linię. Są jednak na to mało znane, ale skuteczne sposoby! więcej