Główne zalecenia diety bezglutenowej

Mimo że nie jesz dużo, nie możesz pozbyć się „brzuszka”? Być może to wina glutenu! Składnik ten dietetycy coraz częściej biorą pod lupę.

Reklama

Brak nazwy gluten na etykiecie produktu nie oznacza jeszcze, że jest on bezpieczny. Inne nazwy, pod którymi może kryć się gluten to m.in.: białko zbożowe, białko pochodzenia roślinnego, skrobia zbożowa, wypełniacz zbożowy.

O bułkach, makaronach czy płatkach myślimy przede wszystkim jako o źródle węglowodanów. Ale produkty te zawierają także mieszaninę białek znaną pod nazwą gluten – gdy są zrobione z pszenicy, żyta, jęczmienia lub owsa (ten ostatni nie ma w swoim składzie glutenu, może jednak być nim zanieczyszczony).

Jak się okazuje, gluten to nie dla każdego dobry składnik! U niektórych osób zaburza pracę układu pokarmowego, zaśluzowuje jelita i powoduje przewlekłe zaparcia, sprzyjając tym samym nadwadze.

Bywa, że wywołuje dolegliwości takie, jak np.: bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia na przemian z biegunkami, ale także pokrzywka na skórze, ból głowy i stawów, zmęczenie. Tak dzieje się, gdy jest źle przyswajany (np. z powodu nietolerancji pokarmowej).

Co więcej, część dietetyków uważa, że gluten szkodzi... każdemu. I zalecają oni wykluczenie z diety wszystkich pokarmów, które go zawierają – jako naturalny składnik, ale także dodatek lub zanieczyszczenie. Dzięki takim zmianom w jadłospisie i przejściu na dietę bezglutenową możemy poprawić swoje samopoczucie, a do tego... schudnąć!

Ważne dodatkowe informacje

Dieta bezglutenowa jest wręcz niezbędna przy schorzeniach takich jak celiakia (inaczej nietolerancja glutenu) i alergia na gluten. Może też być pomocna przy RZS, astmie oraz migrenach.

Najlepiej jest wybierać produkty bezglutenowe oznaczone symbolem przekreślonego kłosa (na pewno pozbawione glutenu).

Tych produktów się wystrzegaj – jest w nich gluten

Produkty zbożowe: mąka jęczmienna, pszenna i żytnia oraz wyroby z nich; płatki i otręby jęczmienne, owsiane, pszenne, żytnie; orkisz; kasza manna.

Owoce i warzywa: wszystkie te, które są panierowane w bułce tartej lub cieście z mąką (np. naleśnikowym).

Mleko i jego przetwory: z dodatkami zbożowymi (typu muesli, ziarna zbóż); zagęszczane skrobią.

Inne: wędliny drobiowe; olej z pszenicy; gotowe mieszanki przypraw; kawa zbożowa, tanie odmiany kawy rozpuszczalnej, niektóre herbaty aromatyzowane; słodycze (zawierające gluten, skrobię, syrop glukozowo-fruktozowy).

Na te produkty uważaj – mogą zawierać gluten

Produkty zbożowe: płatki i chrupki kukurydziane. Owoce i warzywa: kandyzowane; w postaci gotowych przetworów – soków, przecierów, past.

Mleko i jego przetwory: mleka i jogurty smakowe, desery mleczne, bita śmietana, sery topione.

Inne: mięso mielone, paczkowane, wędzonki, konserwy rybne i mięsne, gotowe dania mięsne typu flaki; margaryny; czekolada, cukierki, lizaki, lody, budyń, kisiel, guma do żucia; gotowe kostki bulionowe i warzywne; keczup, musztarda; sos sojowy; żelatyna.

możesz jeść bez ograniczeń – nie zawierają glutenu

Produkty zbożowe: mąka jaglana, kukurydziana, ryżowa, sojowa; kasza gryczana, jaglana, krakowska, kukurydziana; płatki ryżowe, ryż; szarłat (amarantus); komosa ryżowa, sorgo, chleb świętojański, tapioka, maniok, proso, topinambur (słonecznik bulwiasty).

Owoce i warzywa: wszystkie świeże, gotowane, przecierane, w postaci soków.

Mleko i jego przetwory: świeże i UHT; twaróg, ser żółty i pleśniowy; maślanka, kefir (bez skrobii, E-dodatków). Inne: indyk, królik; olej rzepakowy bezerukowy (bez kwasu erukowego), tłoczony na zimno, oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego; wanilia, cynamon, majeranek, szczypiorek, pietruszka, koperek, sok z cytryny; herbaty ziołowe, kompoty.

Ważne pokarmy w twoim menu:

Jajka kurze

Zero w nich glutenu, za to sporo sycącego białka zwierzęcego, a do tego witamin A, B, E i K oraz żelaza i fosforu.

Mąka kokosowa

Dodana np. do sałatki owocowej dostarczy mnóstwo błonnika i zdrowego białka. Pomoże szybko wyregulować przemianę materii.

Owoce suszone

Zjedzone jako przekąska zaspokoją głód na wiele godzin. Zaopatrzą też organizm w błonnik, magnez, potas i żelazo.

Ziemniaki

Sprawdzą się jako dodatek do mięsa i szybko pozwolą zapomnieć o niezdrowych makaronach. Mają mnóstwo potasu (gotowane w małej ilości wody).

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Mięso? Tylko okazjonalnie!

    Powiedzmy to sobie szczerze – nie każdy potrafi obyć się bez mięsa i przestawić się tylko na roślinki. Ale z drugiej strony chciałoby się coś zrobić dla swojego zdrowia i lepszego samopoczucia. więcej