Domowe i zdrowe: Masło czosnkowe z ziołami

Smacznie na kanapce Masło ma wiele zalet. Jest naturalne i smaczne. Możemy w nim znaleźć rozpuszczalne w tłusz czach witaminy A i D oraz niewiele E. Jest lekkostrawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. Z dodatkiem czosnku i ziół będzie także bardzo smacznym smarowidłem do pieczywa (zawsze pełnoziarnistego). Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzać z jedzeniem masła, nawet czosnkowo-ziołowego.

To źródło tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze powodują wzrost cholesterolu. Potrzebne: ● kostka masła extra ● ząbki czosnku (ilość według uznania i upodobań) ● ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia, oregano, a nawet mięta) ● sól, pieprz – według uznania sposób przygotowania.

Reklama

1. Masło pozostaw na noc w temperaturze pokojowej, by zmiękło.

2. Czosnek przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.

3. Posiekaj zioła.

4. Wymieszaj masło, czosnek, zioła, sól i pieprz, np. blenderem. Możesz dodać 2 łyżki oliwy (łatwiej mieszać).

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Schudnąć po 50-tce? To nie takie trudne!

    Hormony wariują, zaś metabolizm wyraźnie zwalnia. To dlatego po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia tak trudno jest nam zachować linię. Są jednak na to mało znane, ale skuteczne sposoby! więcej