Domowe i zdrowe: Masło czosnkowe z ziołami

Smacznie na kanapce Masło ma wiele zalet. Jest naturalne i smaczne. Możemy w nim znaleźć rozpuszczalne w tłusz czach witaminy A i D oraz niewiele E. Jest lekkostrawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. Z dodatkiem czosnku i ziół będzie także bardzo smacznym smarowidłem do pieczywa (zawsze pełnoziarnistego). Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzać z jedzeniem masła, nawet czosnkowo-ziołowego.

To źródło tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze powodują wzrost cholesterolu. Potrzebne: ● kostka masła extra ● ząbki czosnku (ilość według uznania i upodobań) ● ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia, oregano, a nawet mięta) ● sól, pieprz – według uznania sposób przygotowania.

Reklama

1. Masło pozostaw na noc w temperaturze pokojowej, by zmiękło.

2. Czosnek przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.

3. Posiekaj zioła.

4. Wymieszaj masło, czosnek, zioła, sól i pieprz, np. blenderem. Możesz dodać 2 łyżki oliwy (łatwiej mieszać).

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Dieta kontra smog

    Bronimy się przed trującymi pyłami, nosząc maseczki czy stosując oczyszczacze powietrza. Ale do tej walki trzeba także dołączyć odpowiednie odżywianie. więcej