Dieta zależna od wieku

Badacze z Uniwersytetu Południowej Kalifornii ogłosili wyniki trwających 20 lat badań nad wpływem diety na zdrowie.

Okazuje się, że u osób, które przed 65. rokiem życia jedzą zbyt dużo produktów bogatych w białko (mięso i nabiał), ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę jest 74 proc. wyższe niż u preferujących dietę niskobiałkową. Sytuacja zmienia się po 65. roku życia – w tym wieku duże ilości białka zwierzęcego już nie szkodzą, a wręcz chronią przed chorobami.

Dasz się oszukać?

Reklama

Nie tylko Polacy 1 kwietnia robią sobie psikusy. Prima aprilis świętuje się na całym świecie, nawet w Japonii i Korei Południowej. Najhuczniej w krajach anglojęzycznych, gdzie nazywany jest Dniem Głupców.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Dieta kontra smog

    Bronimy się przed trującymi pyłami, nosząc maseczki czy stosując oczyszczacze powietrza. Ale do tej walki trzeba także dołączyć odpowiednie odżywianie. więcej