Dieta przy dnie moczanowej

Pokarmy bepieczne

Węglowodany: makarony, kasze, ciemne pieczywo, nieoczyszczony ryż. Warzywa: bakłażan, dynia, cukinia, ogórek, sałata liściasta, botwina, czarna rzodkiew, buraki, por, kapusta, marchew, seler, pomidor, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa.

Owoce: kiwi, arbuz, ananas, jabłko, porzeczki, jagody, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado. Chudy nabiał: jogurty, kefiry, twarogi. Napoje: herbatki ziołowe, woda, rozcieńczone soki owocowe.

Reklama

Tego trzeba unikać

Czerwone mięso, nerki wołowe, móżdżek, wątróbka. Gęś, indyk i wywary z nich.

Tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina, masło w dużych ilościach.

Ryby: wędzone, sardynki, szproty, śledzie, łosoś, pstrąg, makrela. Napoje: alkoholowe, zwłaszcza piwo, ale też kakao, mocna herbata. Tłusty nabiał: żółte sery, twaróg, śmietana.

Przysmaki: słodycze, ostre przyprawy.






Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Dobry Tydzień

Zobacz również