Dieta przeciwobrzękowa

W upalne dni czujesz się o rozmiar większa? Pomożemy ci zachować smukłą sylwetkę.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

U wielbiasz lato poza jednym małym wyjątkiem… Kiedy w gorący dzień wracasz z pracy do domu, ciało bywa nabrzmiałe, a nogi ważą niemal tonę.

Dlaczego tak się dzieje? W upały żyły nadmiernie się rozszerzają, krew płynie wolniej i zalega w naczyniach krwionośnych. Wtedy masz spuchnięte kostki i łydki, i nawet palce u rąk sprawiają wrażenie grubszych. Gdy tylko poczujesz, że zaczynasz przypominać nadmuchany balonik, przejdź na płynną dietę. Dzięki niej usprawnisz krążenie wody w ciele i pozbędziesz się obrzęków.

Reklama

Ale nie tylko! Przyspieszysz też spalanie tłuszczu oraz oczyścisz organizm.

Specjaliści polecają stosowanie tej diety osobom zdrowym, nie dłużej niż przez 3 dni w trakcie upałów. W pozostałe dni wyklucz z jadłospisu produkty, które sprzyjają gromadzeniu się wody, a poczujesz się lżejsza i szczuplejsza.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Dlaczego to działa

Dzięki płynnej diecie zaspokajamy i głód, i pragnienie. Gdy pijemy za mało, organizm gromadzi wodę w tkance podskórnej na zapas, aby uniknąć odwodnienia. Płynne posiłki i duże ilości wody pite między nimi sprawiają, że nie dochodzi do obrzęków, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania wody.

Płynne jedzenie szybko wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu. Jemy mniej, przyswajamy mniej kalorii i chudniemy!

Zasady diety

Zalecane posiłki. Przez 3 dni spożywaj tylko pokarmy płynne: koktajle, soki, zupy. Do południa owocowe, a po południu raczej z warzywami. Pamiętaj o naturalnych pitnych jogurtach, są idealne np. do chłodników.

Zalecane napoje. Dodatkowo wypijaj przynajmniej 2–2,5 litra niegazowanej wody mineralnej i herbatki ziołowe bez cukru.

Produkty zabronione. Unikaj alkoholu, kawy, soli, ostrych przypraw, produktów przetworzonych z glutaminianem sodu, takich jak błyskawiczne zupki, sosy czy kostki rosołowe – to wszystko powoduje obrzęki.

Dlatego tak ważne jest, żebyś posiłki przyrządzała od początku do końca sama, ze świeżych warzyw i owoców, a nie z półproduktów nafaszerowanych polepszaczami smaku.

Źródło potasu. Dieta bogata w warzywa dostarcza cennego potasu, co wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jest też niskokaloryczna, więc pomaga osobom otyłym wygrać z tłuszczykiem.

Płynna kuracja nie dla każdego. Nie powinny stosować jej kobiety w ciąży i karmiące, dzieci, seniorzy i diabetycy. W menu jest za mało białka, węglowodanów i tłuszczu. Płynna dieta nie jest wskazana przy chorobach nerek, wrzodach i refluksie.

Soki, które usuwają nadmiar wody i dostarczają cennych składników

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Grejpfrutowy -

jest bogaty w kwas foliowy oraz błonnik i pektyny usprawniające trawienie.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Porzeczkowy -

to skarbnica witamin: C, B, E, H, K, P. Przeciwdziała powstawaniu żylaków.

Marchwiowy -

zawiera dużo selenu o dobroczynnym wpływie na naczynia krwionośne.

Pomidorowy -

bogaty w antyutleniacze i potas, który ma właściwości obniżające ciśnienie.

Jagodowy -

ma dużo wit. A, C i E. Poprawia mikrokrążenie i wzmacnia naczynia włosowate.

Jabłkowy -

jest w nim wiele fosforu i błonnika, które regulują przemianę materii.

Przykładowy jadłospis

1. Śniadanie: koktajl ze szklanki mleka sojowego niesłodzonego, szklanki truskawek i pomarańczy.

II śniadanie: szklanka soku z selera i marchwi, z natką pietruszki.

Obiad: krem z selera i marchwi: szklanka wody, seler, 2 marchewki, mała czerwona cebula, mały ziemniak, łyżeczka oliwy, szczypta soli (warzywa ugotuj i zmiksuj).

Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego z papryką i imbirem.

Kolacja: chłodnik: szklanka jogurtu naturalnego, mały burak, 5 rzodkie wek, ¼ ogórka, natka, szczypiorek. Warzywa drobno pokrój, zieleninę posiekaj. Dodaj do jogurtu. Schłódź.

2. Śniadanie: koktajl ze szklanki mleka migdałowego, szklanki malin i 2 nektarynek.

II śniadanie: szklanka soku z 2 pomidorów bez skórki, 2 kiwi, świeżej bazylii, imbiru, soku z cytryny (zmiksuj z ½ szklanki wody).

Obiad: krem brokułowy: 1 szkl. wody, ½ brokuła, mały ziemniak i mała marchewka, ½ pietruszki, szczypta soli (warzywa ugotuj i zmiksuj).

Podwieczorek: szklanka soku z buraka, marchewki i jabłka.

Kolacja: koktajl z dużego banana, kilku różyczek brokuła, łyżki płatków owsianych, ½ szklanki jogurtu, z dodatkiem soku z cytryny.

3. Śniadanie: koktajl ze szklanki mleka kokosowego, 3 plastrów ananasa, szklanki truskawek.

II śniadanie: sok z 1 grejpfruta, 1 pomarańczy i 1 marchewki.

Obiad: krem pomidorowy: 1 szkl. wody, 3 pomidory, 1/2 selera, cebulka, marchewka, natka pietruszki, łyżeczka oliwy (warzywa ugotuj i zmiksuj).

Podwieczorek: koktajl z 1/2 ogórka, szklanki świeżego szpinaku i łodygi selera naciowego.

Kolacja: zupa z awokado: 1 szkl. bulionu warzywnego, awokado, pomidor, kminek, natka. Awokado zmiksuj z bulionem i pomidorem, dopraw kminkiem i posyp pietruszką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Naj

Zobacz również

  • Schudnąć po 50-tce? To nie takie trudne!

    Hormony wariują, zaś metabolizm wyraźnie zwalnia. To dlatego po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia tak trudno jest nam zachować linię. Są jednak na to mało znane, ale skuteczne sposoby! więcej