Dieta przeciwobrzękowa

W upalne dni czujesz się o rozmiar większa? Pomożemy ci zachować smukłą sylwetkę.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

U wielbiasz lato poza jednym małym wyjątkiem… Kiedy w gorący dzień wracasz z pracy do domu, ciało bywa nabrzmiałe, a nogi ważą niemal tonę.

Dlaczego tak się dzieje? W upały żyły nadmiernie się rozszerzają, krew płynie wolniej i zalega w naczyniach krwionośnych. Wtedy masz spuchnięte kostki i łydki, i nawet palce u rąk sprawiają wrażenie grubszych. Gdy tylko poczujesz, że zaczynasz przypominać nadmuchany balonik, przejdź na płynną dietę. Dzięki niej usprawnisz krążenie wody w ciele i pozbędziesz się obrzęków.

Reklama

Ale nie tylko! Przyspieszysz też spalanie tłuszczu oraz oczyścisz organizm.

Specjaliści polecają stosowanie tej diety osobom zdrowym, nie dłużej niż przez 3 dni w trakcie upałów. W pozostałe dni wyklucz z jadłospisu produkty, które sprzyjają gromadzeniu się wody, a poczujesz się lżejsza i szczuplejsza.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Dlaczego to działa

Dzięki płynnej diecie zaspokajamy i głód, i pragnienie. Gdy pijemy za mało, organizm gromadzi wodę w tkance podskórnej na zapas, aby uniknąć odwodnienia. Płynne posiłki i duże ilości wody pite między nimi sprawiają, że nie dochodzi do obrzęków, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania wody.

Płynne jedzenie szybko wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu. Jemy mniej, przyswajamy mniej kalorii i chudniemy!

Zasady diety

Zalecane posiłki. Przez 3 dni spożywaj tylko pokarmy płynne: koktajle, soki, zupy. Do południa owocowe, a po południu raczej z warzywami. Pamiętaj o naturalnych pitnych jogurtach, są idealne np. do chłodników.

Zalecane napoje. Dodatkowo wypijaj przynajmniej 2–2,5 litra niegazowanej wody mineralnej i herbatki ziołowe bez cukru.

Produkty zabronione. Unikaj alkoholu, kawy, soli, ostrych przypraw, produktów przetworzonych z glutaminianem sodu, takich jak błyskawiczne zupki, sosy czy kostki rosołowe – to wszystko powoduje obrzęki.

Dlatego tak ważne jest, żebyś posiłki przyrządzała od początku do końca sama, ze świeżych warzyw i owoców, a nie z półproduktów nafaszerowanych polepszaczami smaku.

Źródło potasu. Dieta bogata w warzywa dostarcza cennego potasu, co wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jest też niskokaloryczna, więc pomaga osobom otyłym wygrać z tłuszczykiem.

Płynna kuracja nie dla każdego. Nie powinny stosować jej kobiety w ciąży i karmiące, dzieci, seniorzy i diabetycy. W menu jest za mało białka, węglowodanów i tłuszczu. Płynna dieta nie jest wskazana przy chorobach nerek, wrzodach i refluksie.

Soki, które usuwają nadmiar wody i dostarczają cennych składników

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Grejpfrutowy -

jest bogaty w kwas foliowy oraz błonnik i pektyny usprawniające trawienie.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Porzeczkowy -

to skarbnica witamin: C, B, E, H, K, P. Przeciwdziała powstawaniu żylaków.

Marchwiowy -

zawiera dużo selenu o dobroczynnym wpływie na naczynia krwionośne.

Pomidorowy -

bogaty w antyutleniacze i potas, który ma właściwości obniżające ciśnienie.

Jagodowy -

ma dużo wit. A, C i E. Poprawia mikrokrążenie i wzmacnia naczynia włosowate.

Jabłkowy -

jest w nim wiele fosforu i błonnika, które regulują przemianę materii.

Przykładowy jadłospis

1. Śniadanie: koktajl ze szklanki mleka sojowego niesłodzonego, szklanki truskawek i pomarańczy.

II śniadanie: szklanka soku z selera i marchwi, z natką pietruszki.

Obiad: krem z selera i marchwi: szklanka wody, seler, 2 marchewki, mała czerwona cebula, mały ziemniak, łyżeczka oliwy, szczypta soli (warzywa ugotuj i zmiksuj).

Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego z papryką i imbirem.

Kolacja: chłodnik: szklanka jogurtu naturalnego, mały burak, 5 rzodkie wek, ¼ ogórka, natka, szczypiorek. Warzywa drobno pokrój, zieleninę posiekaj. Dodaj do jogurtu. Schłódź.

2. Śniadanie: koktajl ze szklanki mleka migdałowego, szklanki malin i 2 nektarynek.

II śniadanie: szklanka soku z 2 pomidorów bez skórki, 2 kiwi, świeżej bazylii, imbiru, soku z cytryny (zmiksuj z ½ szklanki wody).

Obiad: krem brokułowy: 1 szkl. wody, ½ brokuła, mały ziemniak i mała marchewka, ½ pietruszki, szczypta soli (warzywa ugotuj i zmiksuj).

Podwieczorek: szklanka soku z buraka, marchewki i jabłka.

Kolacja: koktajl z dużego banana, kilku różyczek brokuła, łyżki płatków owsianych, ½ szklanki jogurtu, z dodatkiem soku z cytryny.

3. Śniadanie: koktajl ze szklanki mleka kokosowego, 3 plastrów ananasa, szklanki truskawek.

II śniadanie: sok z 1 grejpfruta, 1 pomarańczy i 1 marchewki.

Obiad: krem pomidorowy: 1 szkl. wody, 3 pomidory, 1/2 selera, cebulka, marchewka, natka pietruszki, łyżeczka oliwy (warzywa ugotuj i zmiksuj).

Podwieczorek: koktajl z 1/2 ogórka, szklanki świeżego szpinaku i łodygi selera naciowego.

Kolacja: zupa z awokado: 1 szkl. bulionu warzywnego, awokado, pomidor, kminek, natka. Awokado zmiksuj z bulionem i pomidorem, dopraw kminkiem i posyp pietruszką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Naj

Zobacz również

  • Co za dużo to za słono

    Sól spożywana w odpowiednich ilościach przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale zwykle solimy za dużo i sobie szkodzimy. więcej