Dieta na zaparcia - wspomaga pracę jelit

Powtarzające się zaparcia to problem, którego nie należy lekceważyć. Mówimy o nich, gdy wypróżnienie następuje rzadziej niż trzy razy w tygodniu. Przyczyną tych problemów są słabe skurcze mięśni w okrężnicy. Spowalniają one przesuwanie się stolca, gdy zbliża się on do odbytnicy. Zaparciu zwykle towarzyszy ból brzucha i wzdęcia. To skutek zbyt leniwego jelita.

Pasaż jelitowy to czas, jaki jest potrzebny, aby zjedzony pokarm przemieścił się przez cały przewód pokarmowy. U dorosłej, zdrowej osoby zwykle trwa to mniej niż 72 godziny. Najczęstszym źródłem kłopotów związanych z zaparciami jest nieregularne i nieprawidłowe odżywianie, niedostateczna ilość wody w pożywieniu, brak ruchu, powstrzymywanie się od wypróżnienia oraz zbyt częste stosowanie środków przeczyszczających.

Reklama

Rozleniwione jelita zachęcimy do pracy, zmieniając nawyki żywieniowe. Przede wszystkim jedzmy chleb żytni pełnoziarnisty, więcej warzyw, owoców, kasz, kefirów i jogurtów zawierających żywe kultury bakterii. Zaplanujmy posiłki o stałych porach. Najlepiej 4-5 razy dziennie, ale niewielkie porcje. Przeżuwajmy pokarm wolno, aby nie połykać powietrza.

Każdego dnia wypijajmy do 2 l niegazowanej wody mineralnej. Znajdźmy też czas na codzienny spacer lub gimnastykę, bo to poprawia pracę jelit. W celu pozbycia się zaparć, najlepiej jest włączyć do diety naturalne produkty, które pobudzą jelita do intensywniejszej pracy, jak np. suszone śliwki, rodzynki, daktyle, figi, nasiona lnu i słonecznika (patrz: ramka obok).

Uwaga! Niecierpliwi sięgają po gotowe preparaty przeczyszczające. Większość z nich zawiera substancje syntetyczne, które mogą niekorzystnie działać na przewód pokarmowy. Ich nadużywanie może być przyczyną biegunki z przedawkowania, reakcji alergicznej, zaburzeń wchłaniania, a nawet zapalenia jelita grubego.

Cała prawda o senesie

Senes, czyli strączyniec, to zioło zapobiegające zaparciom. Jego działanie polega na ściąganiu wody do jelita i upłynnieniu stolca oraz na łagodnym pobudzaniu skurczów jelita grubego. Senes działa powoli, dlatego zaleca się picie herbatki przed snem, by po 8-10 godzinach uzyskać wypróżnienie. Nie powinno się przekraczać dawki jednej torebki herbatki na dobę i nie należy stosować tego typu leczenia dłużej niż przez tydzień.

Miód

Miód, po który sięgamy przy różnych dolegliwościach, sprawdza się również przy zaparciach. Łyżkę miodu rozpuśćmy wieczorem w ciepłej, przegotowanej wodzie (nie wrzącej!) i zostawmy na noc. Wypijmy rano. Regularne wypróżnienia powrócą już po kilku dniach kuracji.

Buraki i kminek

Surowego buraka zetrzyjmy na drobnej tarce i dodajmy do niego łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli. Całość wymieszajmy ze sobą i jedzmy na czczo 10 łyżek. Zaparcia powinny ustąpić po 3 dniach. Dobrze jest też pić codziennie świeży sok z buraków.

Owsianka

Do gotującej się szklanki wody dodajmy łyżeczkę masła i wsypmy pół szklanki płatków owsianych. Dodajmy po łyżce siemienia lnianego, rodzynek, moreli, ziaren słonecznika i pestek dyni oraz łyżkę otrębów pszennych lub orkiszowych. Całość gotujemy przez kilka minut i jemy na śniadanie.

Siemię lniane

Siemię lniane zawiera dużo błonnika, który można dodać do zupy warzywnej. Zetrzyjmy na tarce z dużymi oczkami marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i trzy ziemniaki. Zalejmy połową litra wody i gotujmy 15 minut. Pod koniec dodajmy 2 łyżki siemienia lnianego. Jedzmy na czczo.

Kiszona kapusta

W domowym leczeniu przewlekłych zaparć pomocne są kiszonki, szczególnie kiszona kapusta, która zawiera duże ilości błonnika. Kiedy męczą nas zaparcia, skorzystajmy również z kuracji sokiem z kiszonej kapusty. Warto wypijać szklankę napoju raz dziennie na czczo.

Suszone śliwki

Suszone śliwki oprócz słodkiego smaku, mają właściwości odżywcze i lecznicze. Są bogate w błonnik, który poprawia pracę jelit. Aby przygotować napój na zaparcia, 5 suszonych śliwek zalejmy szklanką wrzątku i odstawmy na noc. Rano wypijmy napar i zjedzmy śliwki.

Grube kasze i warzywa

Błonnik oczyszcza organizm z toksyn, reguluje pracę układu pokarmowego oraz pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Najwięcej jest go w kaszach, zwłaszcza grubych jak pęczak, chlebie razowym, otrębach, marchwi, jabłkach, grochu, fasoli, soi, kapuście, brukselce i cebuli.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Zobacz również

  • Ta witamina, zwana również biotyną, oprócz dobroczynnego wpływu na włosy wspomaga układ odpornościowy i kontroluje przemianę materii. Kobiety w wieku 50+ potrzebują 30 mikrogramów (µg) biotyny... więcej