Dieta na problemy z trzustką

Chora trzustka wymaga ogromnej dbałości o dietę. Ważne jest zachowanie proporcji między węglowodanami, tłuszczami i białkami. Istotne jest też przestrzeganie zasady 5-6 małych posiłków dziennie. Łączna ich kaloryczność nie może przekroczyć 2000 kcal.

Reklama

Najważniejsze zasady diety

Węglowodany, warzywa

Gastrolodzy zalecają dania z makaronu, ryżu i kasz, z dużą ilością gotowanych warzyw. Surowe trzeba ograniczyć do małych porcji, np. marchwi, pomidorów.

Nie każda ryba

Powinnaś jeść sporo ryb, najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Zrezygnuj z ryb wędzonych. Dania obiadowe przyrządzaj z ryb nietłustych, np. pstrągów, dorszy, okoni.

Mało tłuszczu

Możesz jeść swoje ulubione potrawy mięsne, ale wybieraj chudy drób i cielęcinę, i raczej unikaj smażenia. Warto polubić dania z parowaru lub piekarnika.

Inne zalecenia

Z nabiału wybieraj jogurty i sery twarogowe o obniżonej zawartości tłuszczu. Zrezygnuj z zup na wywarach mięsnych. Ważne jest też ograniczenie soli i cukru.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również