Początki grupy B sięgają 10 tysięcy lat p. n. e. Z Himalajów rozprzestrzeniła się ona na zachód. Dieta dla osób z tą grupą krwi nie jest restrykcyjna i pozwala na dużą różnorodność produktów. Jeśli jesteś wśród posiadaczy grupy B, cieszysz się wysoką odpornością. Dobrze też trawisz produkty mleczne i większość mięs.
Najważniejsze zasady diety
Dla ludzi z grupą B najbardziej zalecane są białe ryby, np. flądra, halibut i sola. Dobrym źródłem białka są też dorsz, makrela, łosoś i sardynki. Unikaj wędzonego węgorza.
Baranina i mięso królika przyspieszą Twoją przemianę materii. Neutralne są wołowina i cielęcina. Ogranicz natomiast spożycie kurczaka, kaczek i wieprzowiny.
Jedz warzywa zielone, marchew i buraki, a także ziemniaki. Unikaj kukurydzy i dyni. Z owoców zaleca się ananasy, śliwki, banany, brzoskwinie. Nie sięgaj po granaty.
Nie zaleca się codziennego spożywania chleba z mąki pszennej, żytniej i kukurydzianej. Zamiast pieczywa pałaszuj płatki owsiane, szczególnie wskazane dla osób z grupą B.