Dieta dla osób z grupą krwi B

Początki grupy B sięgają 10 tysięcy lat p. n. e. Z Himalajów rozprzestrzeniła się ona na zachód. Dieta dla osób z tą grupą krwi nie jest restrykcyjna i pozwala na dużą różnorodność produktów. Jeśli jesteś wśród posiadaczy grupy B, cieszysz się wysoką odpornością. Dobrze też trawisz produkty mleczne i większość mięs.

Najważniejsze zasady diety

Reklama

Dla ludzi z grupą B najbardziej zalecane są białe ryby, np. flądra, halibut i sola. Dobrym źródłem białka są też dorsz, makrela, łosoś i sardynki. Unikaj wędzonego węgorza.

Baranina i mięso królika przyspieszą Twoją przemianę materii. Neutralne są wołowina i cielęcina. Ogranicz natomiast spożycie kurczaka, kaczek i wieprzowiny.

Jedz warzywa zielone, marchew i buraki, a także ziemniaki. Unikaj kukurydzy i dyni. Z owoców zaleca się ananasy, śliwki, banany, brzoskwinie. Nie sięgaj po granaty.

Nie zaleca się codziennego spożywania chleba z mąki pszennej, żytniej i kukurydzianej. Zamiast pieczywa pałaszuj płatki owsiane, szczególnie wskazane dla osób z grupą B.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Na żywo

Zobacz również

  • Schudnąć po 50-tce? To nie takie trudne!

    Hormony wariują, zaś metabolizm wyraźnie zwalnia. To dlatego po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia tak trudno jest nam zachować linię. Są jednak na to mało znane, ale skuteczne sposoby! więcej