Dieta dla mocnych zębów

Zdjęcie

Niektóre produkty mogą zapobiegać chorobom dziąseł /123/RF PICSEL
Niektóre produkty mogą zapobiegać chorobom dziąseł
/123/RF PICSEL

Często nie zdajemy sobie sprawy, że popularne produkty spożywcze zapobiegają powstawaniu ubytków i chorobom dziąseł.

Dlaczego? Żółty ser podnosi poziom pH płytki nazębnej, dzięki czemu jest ona mniej narażona na rozwój próchnicy oraz choroby przyzębia.

Reklama

Twarde warzywa i owoce (np. marchewka, jabłko), zwłaszcza jedzone po posiłku, usuwają osad z powierzchni zębów. To zapobiega tworzeniu się kamienia, który sprzyja rozwojowi bakterii próchnicowych i paradontozie.

Herbaty: czarna dostarcza zębom dużo fluoru, czyli podstawowego budulca szkliwa, a zielona zawiera antyoksydanty hamujące rozwój bakterii.

Tłuste ryby (np. makrela) mają sporo wit. D, która poprawia twardość zębów i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Naj

Zobacz również