Dieta dla mocnych zębów

Zdjęcie

Niektóre produkty mogą zapobiegać chorobom dziąseł /123/RF PICSEL
Niektóre produkty mogą zapobiegać chorobom dziąseł
/123/RF PICSEL

Często nie zdajemy sobie sprawy, że popularne produkty spożywcze zapobiegają powstawaniu ubytków i chorobom dziąseł.

Dlaczego? Żółty ser podnosi poziom pH płytki nazębnej, dzięki czemu jest ona mniej narażona na rozwój próchnicy oraz choroby przyzębia.

Reklama

Twarde warzywa i owoce (np. marchewka, jabłko), zwłaszcza jedzone po posiłku, usuwają osad z powierzchni zębów. To zapobiega tworzeniu się kamienia, który sprzyja rozwojowi bakterii próchnicowych i paradontozie.

Herbaty: czarna dostarcza zębom dużo fluoru, czyli podstawowego budulca szkliwa, a zielona zawiera antyoksydanty hamujące rozwój bakterii.

Tłuste ryby (np. makrela) mają sporo wit. D, która poprawia twardość zębów i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Naj

Zobacz również

  • Schudnąć po 50-tce? To nie takie trudne!

    Hormony wariują, zaś metabolizm wyraźnie zwalnia. To dlatego po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia tak trudno jest nam zachować linię. Są jednak na to mało znane, ale skuteczne sposoby! więcej