Cukry proste - niezdrowy składnik diety

Cukry proste to substancje, które bardzo szybko wchłaniają się z pożywienia, podwyższając stężenie glukozy we krwi. Okazuje się, że występują one w wielu pokarmach, które nie mają słodkiego smaku. Cukry proste obwiniane są za choroby cywilizacyjne i mają wielu przeciwników, jednak lubimy je jeść.

Zdjęcie

Jedynym wartościowym źródłem cukrów prostych są warzywa i owoce /123/RF PICSEL
Jedynym wartościowym źródłem cukrów prostych są warzywa i owoce
/123/RF PICSEL

Gdzie występują cukry proste?

Tego typu cukry występują przede wszystkim w produktach o słodkim smaku. Ich podstawowym źródłem jest sacharoza, czyli biały cukier, stosowany do wytwarzania ciastek i słodyczy. 

Bardzo dużo cukrów prostych zawiera białe pieczywo i makaron, a także wiele produktów przetworzonych, takich jak keczup. Można znaleźć je w krakersach, płatkach zbożowych i alkoholu. Jedynym wartościowym źródłem cukrów prostych są warzywa i owoce, które zawierają witaminy i minerały. 

Reklama

Na zawartość cukrów prostych w pożywieniu ma wpływ przede wszystkim obróbka termiczna. Im dłużej gotujemy makaron lub warzywa, tym łatwiej przyswajalne są węglowodany. 

Co najgorsze, cukry proste pojawiają się w produktach, które promuje się jako zdrowe, na przykład w batonach energetycznych i sokach.

Jaki wpływ mają cukry proste na organizm?

Z tymi substancjami związany jest niekorzystny mechanizm. Węglowodany z cukrów prostych przyswajają się bardzo szybko, co powoduje wyrzut insuliny do krwi. Insulina obniża poziom glukozy, przez co czujemy się głodni i mamy ochotę na kolejne ciastko. 

Cukry proste nie mają żadnych wartości odżywczych i powodują tycie, dlatego długotrwała dieta oparta na substancjach tego typu jest wyjątkowo niezdrowa.

Prawidłowa dieta powinna polegać na redukowaniu ilości spożywanych cukrów prostych i zwiększeniu ilości węglowodanów złożonych. 

Występują one w mące, która nie została poddana dokładnemu oczyszczaniu, w związku z czym zawiera więcej błonnika i witamin.


Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Zobacz również

  • Schudnąć po 50-tce? To nie takie trudne!

    Hormony wariują, zaś metabolizm wyraźnie zwalnia. To dlatego po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia tak trudno jest nam zachować linię. Są jednak na to mało znane, ale skuteczne sposoby! więcej