Co za dużo to za słono

Sól spożywana w odpowiednich ilościach przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale zwykle solimy za dużo i sobie szkodzimy.

Zdjęcie

Polacy jedzą sól na potęgę /123/RF PICSEL
Polacy jedzą sól na potęgę
/123/RF PICSEL

Sól kuchenna stanowi główne źródło sodu w diecie. Pierwiastek ten pełni szereg ważnych funkcji - m.in. reguluje gospodarkę wodną organizmu, umożliwia przenoszenie impulsów nerwowych, a także prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

I choć w odpowiednich ilościach jest niezbędny dla zdrowia, jego nadmiar wiąże się z poważnymi konsekwencjami. Sód powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi oraz powikłań z tym związanych - chorób serca (schorzenia układu sercowo-naczyniowego są przyczyną aż 50% zgonów w Polsce), udaru mózgu, przeciążenia nerek oraz obrzęków, szczególnie kończyn dolnych.

Reklama

Według Instytutu Żywności i Żywienia spożywamy 2-3 razy więcej soli niż jest to zalecane przez WHO.

Czytaj etykiety

Producenci żywności dodają różne ilości soli do swoich produktów. Często taki sam asortyment mocno różni się zawartością chlorku sodu. Na rynku znajdziemy serek twarogowy, który ma w swoim składzie 0,1 g soli w 100 g, albo dla odmiany - 1,0 g w 100 g. Warto też wiedzieć, że do produktów zawierających największą ilość tego składnika zalicza się słone przekąski, koncentraty zup i sosów, kostki rosołowe lub warzywne.

Duże ilości soli mogą mieć przetwory mięsne, sery żółte i pieczywo. Dlatego należy dokładnie sprawdzać etykiety produktów, które wybieramy! Mniej soli, pochodzącej jedynie z naturalnie występującego sodu, zawierają, np. mięso, mleko, owoce, warzywa, niektóre płatki zbożowe czy kasze. Chcąc obniżyć ilość spożytej soli, trzeba wybierać produkty o jej niższej zawartości oraz ograniczyć lub zrezygnować z dosalania potraw.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Poznaj moc owoców czarnego bzu

    W kwiatach tego niezwykle zdrowego krzewu pisaliśmy na początku wakacji. Teraz, zgodnie z obietnicą, przypominamy o zbiorach i właściwościach owoców czarnego bzu. więcej