Cenny błonnik w diecie

Zaleca się spożywanie około 20-30 g błonnika pokarmowego dziennie. Znajdziesz go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach oraz owocach. Dlaczego jest tak potrzebny, zdradza dietetyczka.

Nazywany jest także włóknem pokarmowym. Należy do grupy substancji pochodzenia roślinnego, które zaliczane są do węglowodanów nieprzyswajalnych. Oznacza to, że są one odporne na działanie enzymów trawiennych i nie są wchłaniane w jelicie.

Reklama

Błonnik można porównać do szczotki, która sprząta z jelita niepotrzebne resztki pokarmowe, toksyny i inne zbędne produkty przemiany materii. Pomaga usunąć je na zewnątrz organizmu.

Ponadto: • Drażni ściany jelita, co pobudza perystaltykę i sprzyja regularnemu wypróżnianiu, a więc zapobiega zaparciom. Powstrzymuje uchyłkowatość jelita grubego, żylaki odbytu, a nawet nowotwory okrężnicy.

• Stanowi pożywienie dla pożytecznych bakterii jelitowych, dzięki czemu możliwe jest zachowanie właściwej proporcji między bakteriami probiotycznymi a gnilnymi, co warunkuje właściwe funkcjono wanie jelita.

• Wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, a więc może zmniejszać objawy u osób z nadkwaśnością i refluksem żołądkowo-jelitowym.

• Pokarm bogaty w błonnik pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny, co umożliwia przygotowanie do dalszego prawidłowego trawienia.

• Spowalnia wchłanianie glukozy do krwi oraz wiąże kwasy tłuszczowe. Zmniejsza to wydzielanie insuliny przez trzustkę. Dzięki temu zredukowane jest ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, miażdżycę, a także zawały i inne schorzenia serca.

Jedząc produkty wysokobłonnikowe, znacznie zwielokrotniamy uczucie sytości, ponieważ te szybko pęcznieją w żołądku i zwiększają swoją objętość. Dzięki temu później odczuwamy głód i naturalnie zmniejszamy ilość przyjmowanych porcji.

Z tego powodu w diecie osób dbających o linię bezwzględnie powinny się znaleźć wszelkie produkty zbożowe z pełnego przemiału – kasze, razowe pieczywo, otręby, warzywa i owoce. Najlepiej surowe i, jeśli to możliwe, ze skórką. Sporo błonnika znajduj się m.in. w porzeczkach białych i czerwonych, agreście oraz gruszkach.

Ważne! Pij 2 l wody dziennie. Bez niej produkty bogate w błonnik mogą doprowadzić do zaparć. Ograniczają także przyswajanie m.in. żelaza, cynku oraz tabletek antykoncepcyjnych. Pamiętaj więc, by przyjmować leki i witaminy dopiero 2 godziny po posiłku.

Brak błonnika w diecie:

✔ prowadzi do zaparć, a w efekcie do stanów zapalnych w obrębie jelita, uchyłkowatości, zapalenia wyrostka robaczkowego, hemoroidów i chorób nowotworowych;

✔ przyczynia się do zwiększenia ryzyka kamicy żółciowej, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2;

✔ powoduje zaburzenia flory bakteryjnej i przerost bakterii patogennych. Dieta bogata w błonnik:

✔ pozwala utrzymać szczupłą figurę;

✔ zapobiega chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2, zaparciom i chorobom jelit, także nowotworowym;

✔ dzięki dużej zawartości owoców i warzyw jest bogata w witaminy A, C i E, co sprzyja zachowaniu zdrowia i młodego wyglądu.

Joanna Drygiel, dietetyczka

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również