Aloes - jakie ma właściwości?

To roślina, którą warto hodować w domu. Jej miąższ i sok zdają egzamin w leczeniu najróżniejszych dolegliwości. Oto jakich.

Reklama

Podrażnienia skóry: miąższ aloesu znakomicie sprawdza się w leczeniu oparzeń, owrzodzeń, łuszczycy, egzemy, trądziku, ukąszeń i opryszczki. Okłady z liści aloesu przyspieszają gojenie się skóry i łagodzą obrzęki oraz opuchliznę, a natychmiastowe zastosowanie aloesu na świeżą ranę zabezpiecza ją przed tworzeniem się blizn.

Afty: miąższ aloesu działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Przykładanie liścia złagodzi objawy owrzodzenia śluzówki jamy ustnej, czyli afty.

Kłopoty z trawieniem: sok z aloesu wspomaga pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Reguluje też kwasowość soku żołądkowego, działa żółciotwórczo, wspomagając pracę wątroby. Sprawdza się też w łagodzeniu objawów zespołu jelita nadwrażliwego oraz w chorobie Crohna.

Wysoki poziom cholesterolu: picie soku z aloesu powoduje obniżenie stężenia złego cholesterolu LDL oraz poziomu trójglicerydów. Cukrzyca: aloes reguluje poziom cukru we krwi. Odporność: roślina ta silnie pobudza działanie komórek układu odpornościowego, co daje organizmowi większą zdolność do zwalczania infekcji.

Jednym słowem aloes dobrze mieć w domu, bo ta roślina jest niczym żywa apteczka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

TV14
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Dieta kontra smog

    Bronimy się przed trującymi pyłami, nosząc maseczki czy stosując oczyszczacze powietrza. Ale do tej walki trzeba także dołączyć odpowiednie odżywianie. więcej