Dieta

  • 26 | Dieta łagodząca objawy menopauzy

    Okresowi menopauzalnemu towarzyszą zmiany hormonalne powodując złe samopoczucie psychiczne i fizyczne. Odpowiednia dieta może złagodzić te dolegliwości. Czytaj więcej

  • Witamina H zapobiega siwieniu i łysieniu

    Ta witamina, zwana również biotyną, oprócz dobroczynnego wpływu na włosy wspomaga układ odpornościowy i kontroluje przemianę materii. Kobiety w wieku 50+ potrzebują 30 mikrogramów (µg) biotyny dziennie. Biotyna, w przeciwieństwie do wielu witamin, nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury, produkty można więc gotować i smażyć. Najwięcej wit. H zawiera wątróbka – jedna porcja, czyli ok. 100 g, to aż 102 µg. Nie musimy obawiać się przedawkowania, jeżeli przyjmujemy biotynę w jedzeni Czytaj więcej

  • Jedzenie dobre dla tarczycy

    Aby wspomóc pracę tego ważnego gruczołu, stosuj odpowiednią dietę. Ryby morskie. Zawierają witaminę D, która zapewnia prawidłową pracę gruczołu i wspomaga leczenie stanów zapalnych. Nabiał. Przyspiesza metabolizm i stymuluje produkcję hormonu wzrostu, który jest odpowiedzialny za spalanie tłuszczu. Drożdże, wątróbka, mięso. To dobre źródła witaminy B12, która zmniejsza kłopoty z koncentracją i pamięcią u osób z niedoczynnością tarczycy. Tego nie jedz! Warzywa kapustne (kalafior, kapu Czytaj więcej

  • Skuteczna dieta oparta na genach

    Skąd wiedzieć, co jeść, by chudnąć, a czego unikać? Jak działa metabolizm, czy masz skłonność do tycia, jakie grożą ci choroby? Odpowiedzi są w… genach! Czytaj więcej

  • Dieta dobrana do twojego wieku!

    Piękna figura jest możliwa bez względu na to, ile mamy lat! Można uniknąć kłopotów z wagą i wzmocnić zdrowie, stosując proste rady. Czytaj więcej

  • Dieta Hillary Clinton

    Co robi była pierwsza dama, by zachować mnóstwo energii i uniknąć nadmiernego tycia? Jej dieta to zestaw składników odżywczych mających zapewnić jej siłę i witalność. Hillary jada wszystko, ale w małych ilościach. Czasem pozwala sobie na coś słodkiego. Czytaj więcej

  • Cytrusowe odchudzanie

    Słyną z tego, że są skarbnicą witaminy C. Bywają też niezastąpione w walce z... fałdkami na brzuchu i biodrach. Czytaj więcej

  • Dieta św. Hildegardy. Wzmacnia, poprawia nastrój, dodaje sił

    Masz dość dietetycznych sensacji? Nic dziwnego. Zimą potrzebujemy przyjaznego jedzenia, rozgrzewającego i wzmacniającego. Może nam je zapewnić dieta mniszki sprzed niemal tysiąca lat. Tekst - Iwona Milewska Czytaj więcej

  • Dieta na oczyszczanie żył

    Po 50-tce w naszym organizmie zalega coraz więcej szkodliwych substancji. Warto usprawnić metabolizm, dzięki czemu odblokujesz żyły i tętnice. Czytaj więcej

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

    Chroni przed grypą, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm. Dzięki niej tradycyjna polska kuchnia może być zdrowa i niskokaloryczna – 100 g ma tylko 16 kcal, a do tego, dzięki błonnikowi, daje uczucie sytości. Może więc stanowić zdrową przekąskę i podstawę wielu pysznych dań. Poleca się ją wszystkim, ale szczególnie cenna jest w diecie osób w dojrzałym wieku. Odkwasza organizm i trawi się ją łatwiej niż świeżą. Czytaj więcej