Jak sobie radzić ze zgagą w ciąży?

Zgaga to piekący ból nad mostkiem oraz przykry, kwaśno-gorzki posmak w ustach. Nie jest to groźna dolegliwość i nie zagraża ciąży, ale na pewno skutecznie obniża samopoczucie.

Skąd zgaga w ciąży?

Podatność na zgagę w ciąży jest szczególnie duża, ponieważ podwyższony poziom progesteronu w tym czasie powoduje, że rozluźniają się mięśnie macicy oraz zwieracza dolnego przełyku. 

W efekcie powoduje to, że kwasy żołądkowe z większą łatwością przedostają się do jego dolnego odcinka. Dodatkowo spowalnia się cały proces trawienia. Wszystko to razem czyni zgagę częstym i naprawdę dotkliwym urokiem ciąży.

Reklama

Zgaga - jak jej zapobiegać?

By zapobiec pojawieniu się zgagi, najlepiej od razu zwrócić baczną uwagę na swą dietę. Warto wyeliminować z niej tłuszcze, węglowodany, potrawy kwaśne i mocno przyprawione, a także czekoladę i inne tłuste słodycze, jeść częściej, a mniej obficie. Najlepiej też dbać o spożywanie posiłków bez pośpiechu. 

Także staranne przeżuwanie oraz przyjęcie pozycji siedzącej po zakończeniu posiłku też pomoże też zapobiec atakowi zgagi. Kolację warto zjadać 2-3 godziny przed snem, a spać z wysoko ułożoną głową i tułowiem, niemalże w pozycji półsiedzącej. Niewskazane jest też zbyt obcisłe ubranie.

Wyeliminowaniu zgagi sprzyjają...

- żucie gumy między posiłkami, 

- rzucenie palenia, 

- kucanie zamiast pochylania się, 

- spożywanie czosnku, 

- herbatki z imbiru, rumianku lub korzenia mniszka lekarskiego, 

- wyeliminowanie z diety napojów gazowanych, 

- masaż klatki piersiowej i górnej części pleców w połączeniu z aromaterapią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciąża i poród

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Ciąża ektopowa może być zagrożeniem dla życia kobiety. Współczesne metody diagnostyki, przede wszystkim ultrasonografia (USG) pozwalają taką ciąże wykryć na tyle wcześnie by nie było późniejszych... więcej