​Celiakia. Jaki ma wpływ na ciążę i płodność kobiety?

Celiakia często pozostaje w uśpieniu i uwidacznia się dopiero pod wpływem pewnych czynników, np. ciąży. Niedobory pokarmowe, charakterystyczne dla tej choroby, obniżają płodność kobiety i mają negatywny wpływ na płód. Kobieta cierpiąca na celiakię może urodzić zdrowe dziecko, jeśli jej choroba zostanie wcześnie zdiagnozowana, a potem będzie jeszcze odpowiednio leczona.

Zdjęcie

Celiakia może się ujawnić dopiero w ciąży /123/RF PICSEL
Celiakia może się ujawnić dopiero w ciąży
/123/RF PICSEL

Celiakia a ciąża

Niedostatek makro- i mikroelementów  w ciele kobiety, który jest związany z nietolerancją glutenu i zaburzeniami wchłaniania,  ma niekorzystny wpływ na jej układ rozrodczy. Chodzi tu głównie o niedobory kwasu foliowego, cynku, żelaza i selenu. Zbyt mała ilość tych składników w organizmie może utrudnić kobiecie zajście w ciążę, zahamować cykl menstruacyjny (czasem miesiączka w ogóle nie występuje), a nawet doprowadzić do niepłodności. 

U pań z celiakią częściej dochodzi też do przedwczesnego porodu i samoistnych poronień. Bywa, że dzieci takich pacjentek mają niską wagę przy urodzeniu. Ponadto badania dowiodły, że menopauza pojawia się u nich wcześniej, niż u zdrowych kobiet.

Reklama

Mężczyźni chorujący celiakię tak samo jak kobiety narażeni są niepłodność - w wyniku niedoboru ważnych minerałów ich nasienie traci na jakości, a sprawność seksualna spada. Z tego powodu celiakię należy traktować jako potencjalną przyczynę niepłodności wśród par.

W związku z tym, że chłopcy są troszkę mniej wytrzymali niż dziewczynki, zdarza się, że nie uda im się przeżyć, gdy ciało matki jest osłabione z powodu celiakii. Właśnie dlatego kobietom z tą chorobą statystycznie częściej rodzą się córki, a przynajmniej tak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie na niewielkiej grupie pacjentek.

Celiakia - choroba autoimmunologiczna, która prowadzi do niedożywienia

Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, jest zaburzeniem uwarunkowanym genetycznie. Polega na tym, że chory nie toleruje glutenu - białka zbożowego obecnego w ziarnach pszenicy, żyta czy jęczmienia. Organizm takiego pacjenta, nadwrażliwy na gluten, zaczyna wytwarzać przeciwciała, które zwalczają toksyczne białko, wyniszczając przy okazji kosmki jelitowe. 

Ich uszkodzenie sprawia, że składniki odżywcze z pokarmu są źle wchłaniane. Nieleczona celiakia może skutkować skrajnym niedożywieniem organizmu.

Szansę na dziecko może zwiększyć dieta bezglutenowa!

Najskuteczniejszą i zarazem jedyną metodą leczenia celiakii będzie wprowadzenie diety bezglutenowej. Jest to dieta eliminacyjna, polegająca na wykluczeniu tych produktów żywnościowych, które szkodzą. W przypadku choroby trzewnej zalicza się do nich wszystkie artykuły spożywcze zawierające gluten. Ze względu na niższą wartość odżywczą produktów bezglutenowych, taka dieta wymaga oczywiście właściwej suplementacji

Jest ona ważna zwłaszcza dla kobiet w ciąży, których zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy będzie przecież większe. Decyzji o ich wprowadzeniu kobieta nie może jednak podejmować sama, lecz w konsultacji z lekarzem. 

U wielu pacjentek z celiakią, niedługo po zastosowaniu diety bezglutenowej, uszkodzone kosmki jelitowe zostają odbudowane, organizm jest lepiej odżywiony, a płodność wraca - zmiana sposobu odżywania ułatwia im poczęcie dziecka. 

Dieta bezglutenowa, choć restrykcyjna może znacznie poprawić jakość życia, nie mówiąc już o tym, że zmniejsza ryzyko poronienia i innych komplikacji ciąży.

Produkty ubogie w gluten są dziś coraz łatwiej dostępne. Znajdziemy je na półkach sklepowych wielu supermarketów. Można je bez problemu rozpoznać. Wszystkie mają logo przekreślonego kłosa.

Dziecko może odziedziczyć celiakię po mamie

Celiakia jest chorobą dziedziczną, z związku z czym chora matka może przekazać ją swojemu potomstwu. I nawet jeśli u dziecka nie występują żadne objawy charakterystyczne dla celiakii, takie jak ból brzucha czy biegunki, to pierwszym krokiem lekarza powinno być skierowanie takiego malucha na badania genetyczne. Pozwolą one wykluczyć lub potwierdzić obecność genów wywołujących tę chorobę, w tym HLA-DQ2 i HLA-DQ8.

Natalia Jeziorska, testDNA

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciąża i poród

Więcej na temat:

Zobacz również

  • ​Co jeść i jak jeść, aby urodzić zdrowe dziecko?

    To, co jesz w czasie ciąży ma ogromny wpływ na ciebie i twoje dziecko. Dieta przyszłej mamy, podobnie zresztą jak wszystkich kobiet, które po prostu dbają o zdrowie, powinna być zróżnicowana,... więcej