Zioła, płukanki, kompresy. Łagodzimy anginowy ból gardła

Choroba często dopada nas, gdy za oknem piękna pogoda. By szybciej wrócić do formy, sięgnijmy po środki, które wspomogą działanie leków.

Anginę najczęściej wywołują bakterie – paciorkowce. Wiele osób jest ich nosicielami, ale nie każdy musi zachorować. Wiosenna aura lubi jednak zaskakiwać: zdarzają się niemal upalne dni, by zaraz potem temperatura gwałtownie spadła.

A wraz z nią... nasza odporność. Czasem to wystarczy, by drobnoustroje uaktywniły się i wywołały chorobę. Silny ból gardła, wysoka gorączka, powiększone węzły chłonne – takie objawy wskazują na anginę, która zwykle wymaga leczenia antybiotykiem. Kurację można wspomóc, stosując domowe metody, które złagodzą uporczywe drapanie w gardle.

Proste sposoby, które warto wypróbować:

Reklama

●Ziołowe płukanki. Sięgnij po napary z roślin o właściwościach przeciwbólowych i antybakteryjnych. Możesz je stosować zarówno do płukania gardła, jak i popijać zamiast zwykłej czarnej herbaty. – Z szałwii. Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku, zaparzaj pod przykryciem 10 minut. Przecedź, płucz gardło dwa razy dziennie. – Łagodząca mieszanka. Zmieszaj w równej ilości: kwiat rumianku, liście mięty, szałwii, podbiału i dziewanny. Łyżkę ziół zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem przez 15 minut. Płucz gardło kilka razy w ciągu dnia.

●Odkażające płyny. Płukanie nimi gardła hamuje namnażanie się bakterii i działa przeciwbólowo. – Z wody utlenionej. Łyżkę roztworu (3 proc.) wymieszaj z dwiema łyżkami letniej wody i wypłucz gardło. Stosuj kilka razy dziennie. – Z soli. Pół łyżeczki soli rozpuść w połowie szklanki letniej wody. Stosuj rano i wieczorem. – Z sody. Łyżeczkę sody rozpuść w 1/2 szklanki letniej wody. Płucz gardło dwa razy dziennie.

●Ciepłe okłady. Nagrzewanie gardła ciepłymi kompresami pomoże złagodzić stan zapalny. – Z ziemniaków. Ugotowane ciepłe ziemniaki rozgnieć widelcem i nałóż na gazę. Okład przyłóż do szyi i owiń szalikiem. Trzymaj 20 minut (aż utraci swoje ciepło). Powtarzaj dwa razy dziennie. – Z twarogu. 150 g twarogu wymieszaj z łyżeczką startego chrzanu. Nałóż na gazę i przyłóż do szyi na 5 minut. Stosuj dwa razy dziennie.

●Inhalacja z tymianku. Jest on znany ze swych przeciwzapalnych i wykrztuśnych właściwości. Aby przygotować parówkę, weź trzy łyżki tymianku i zalej 0,5 litra wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem około 10 minut. Nachyl się nad rondlem lub miską, nakryj głowę ręcznikiem i na zmianę wdychaj parę ustami i nosem. Odkażające właściwości ma też płukanka z tymianku. Łyżkę zioła zalej szklanką wrzątku i zaparzaj przez ok. 10 min. Odcedź i gdy napar przestygnie, płucz nim gardło.

●Żucie goździków. Szybko złagodzi ból, bo zawarte w nich olejki eteryczne (zwłaszcza eugenol), działają silnie znieczulająco, a także odkażająco.Jak je stosować? Dwa ziarenka goździków delikatnie nagryź. Ssij je przez ok. 5 minut. Powtarzaj najlepiej 3 razy dziennie.

●Syrop z buraka. Możesz go podawać nawet niemowlęciu. Do przyrządzenia mikstury wystarczy duży burak ćwikłowy. Zetrzyj go na drobnej tarce, zasyp 4 łyżkami cukru i odstaw do lodówki na jedną dobę. Pij 2-3 razy dziennie po łyżce (dzieci: po 1 łyżeczce).

●Napój z miodem. Miód, zwłaszcza spadziowy i lipowy, znany jest z właściwości łagodzących i przeciwbakteryjnych. Gdy boli cię gardło, dodawaj go do letniej herbaty (w wysokiej temperaturze miód traci swe właściwości) lub jedz wprost ze słoiczka. Możesz także do letniego mleka dodać łyżkę masła i miodu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Przecedź napój przez sitko, pij małymi łykami.

●Jedzenie lodów. Zimno zmniejsza dolegliwości, bo obkurcza naczynia krwionośne i działa znieczulająco. Ale uwaga – wbrew powtarzanym mitom – lody nie zabijają bakterii wywołujących chorobę, dlatego nie zastąpią leczenia.

Kuracja jeszcze skuteczniejsza

●Przyjmij wszystkie przepisane antybiotyki. Nie można przerywać kuracji, gdy gardło przestanie boleć, bo wtedy niezniszczone do końca bakterie uodpornią się na działanie leku i zaatakują ze zdwojoną siłą.

●Zbijaj gorączkę. Potrzeba trochę czasu, by antybiotyk zaczął działać. Zbyt wysoką temperaturę obniżaj za pomocą środków dostępnych w aptece bez recepty (np. Ibuprom, Apap).

●Dużo pij. Nawilżona śluzówka lepiej poradzi sobie z atakiem bakterii. Najlepiej sięgnąć po niegazowaną wodę mineralną, a unikać kawy i czarnej herbaty, bo wysuszają błonę śluzową gardła.

●Stosuj półpłynną dietę. Takie pokarmy nie drażnią i łatwiej je przełknąć.

Nie igraj z chorobą

Bagatelizowanie anginy czasem ma poważniejsze skutki, niż nam się wydaje. Jeśli zaniedbamy leczenie, możemy narazić się m.in. na gorączkę, reumatyczną powodującą uszkodzenie serca czy też ropień okołomigdałkowy, wywołujący poważny stan zapalny.

Jeśli twoja szyja sprawia wrażenie opuchniętej, a węzły chłonne bolą przy niewielkim dotyku – skonsultuj się z lekarzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Wrażliwi na pogodę

    Gdy nadciąga burza, szaleje wiatr lub zmienia się ciśnienie, co bardziej wrażliwe osoby stają się rozdrażnione, boli je głowa, mają problemy z koncentracją, snem albo odczuwają bóle mięśni i stawów. więcej