Zatroszcz się o swoją wątrobę

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak istotne ma znacznie dla całego organizmu. W związku z tym, że wątroba nie boli, często zbyt późno daje nam znak, że jest zniszczona. Dbajmy o nią, przestrzegając podstawowych zasad żywienia.

Dotyczy to zarówno leków, trucizn, jak i niepożądanych produktów przemiany materii, np. cholesterolu i nadmiaru hormonów. Substancje te są przez wątrobę nie tylko zatrzymywane, ale też neutralizowane i usuwane z organizmu. Wątroby nie należy narażać na zbytnie obciążenie. Dieta jej przyjazna jest lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu i przetworzonych produktów żywnościowych. Sprzyjają jej warzywa i owoce bogate w B-karoten (czerwone, pomarańczowe i żółte).

Reklama

Nie szkodzą jej także produkty mięsne, ale te chude (drób, cielęcina, schab środkowy) i przetwory mleczne o małej zawartości tłuszczu (mleko, jogurty naturalne, kefiry, chude twarogi itp.). Z tłuszczy najkorzystniejsze są te pochodzące z roślin i ryb. Nie lubi za to nadmiernego spożywania napojów alkoholowych oraz kawy i mocnej herbaty, a także nadużywania leków.

Te używki przyczyniają się do zaburzeń w jej funkcjonowaniu. Może dojść do jej stłuszczenia, a następnie zwłóknienia i marskości. Zapalenia ostre najczęściej wywołane są przez wirusy hepatotropowe (HAV, HBV, HCV, HBV+HDV). Zwykle cechują je szybko rozwijające się zmiany martwicze i zapalne. Ponad połowa z nich wywoływana jest przez wirus HAV (wirus typu A). W Polsce najczęściej chorują dzieci w wieku 10-14 lat.

Zmniejszyła się za to w ostatnich latach zapadalność na wirusowe zapalenia wątroby typu B, dzięki coraz większej świadomości społeczeństwa oraz programom szczepień przeciwko temu wirusowi. Istotnym czynnikiem wywołującym przewlekły stan zapalny wątroby są choroby metaboliczne, np. otyłość. Tłuszcz trzewny, czyli taki, który zgromadzony jest w jamie brzusznej i otacza narządy, przyczynia się do tzw. niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Przypadłość ta dotyka od 30 do 100% otyłych, a więc znacznej części populacji.

Każdy, kto miał jakiekolwiek problemy z wątrobą, powinien unikać tłustych i ciężkostrawnych potraw. Należy także odstawić napoje gazowane i wyeliminować alkohol. Można wspomagać się herbatkami ziołowymi bądź polecanymi przez farmaceutów suplementami diety.

Joanna Drygiel (dietetyk)

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również