Wrzody żołądka. Jak rozpoznać i leczyć

Jeśli często dopada cię zgaga lub po zjedzeniu surowych owoców albo wypiciu soku owocowego, odczuwasz pobolewanie żołądka, zgłoś się do lekarza. Groźnym następstwem zbagatelizowania dolegliwości ze strony wrzodu żołądka może być masywny krwotok, zagrażający życiu.

Gabriela wstała z łóżka z zawrotami głowy. Ostatnio zdarzały się jej często. Składała to na karb niskiego ciśnienia. W zasadzie nic szczególnego jej nie dolegało, a częste pobolewania żołądka uznawała za błahe dolegliwości. W pracy poczuła się gorzej. Niedługo potem zemdlała.

Reklama

Lekarz pogotowia stwierdził szybki, płytki puls pacjentki i ciśnienie znacznie poniżej normy. Zastanowiła go również bladość spojówek oczu Gabrieli, warg i paznokci, wskazujące na znaczną niedokrwistość. Silny ból z jednej strony żołądka, który stwierdził podczas uciskania tego narządu palcami, ułatwił postawienie diagnozy.

– Czy zauważyła pani ciemne zabarwienie stolca? – zapytał lekarz. – Tak, w ostatnich dniach – przyznała 46-latka. – Jedziemy do szpitala, konieczne jest badanie endoskopowe żołądka i dwunastnicy – zadecydował lekarz. – Pani objawy mogą wskazywać na krwawienie z wrzodu lub polipa.

W czasie badanie wykryto na ściance żołądka sporą nadżerkę. Zastosowano elektrokoagulację, tamującą krwawienie, a następnie pobrano tkanki do oceny mikroskopowej. Przeprowadzono też test w kierunku Helicobacter pylori, który wykazał zakażenie.

– Przyczyną powstawania nadżerek (wrzodów) jest zwykle nadmierne wydzielanie kwasu solnego, który działa drażniąco. Obecność bakterii Helicobacter sprzyja rozwojowi stanu zapalnego – wyjaśnił lekarz po zabiegu. – Niektórzy z nas wytwarzają więcej kwasu niż inni, a jego produkcja wzrasta w stresie. Sprzyjają jej również palenie papierosów oraz błędy dietetyczne, np. picie zbyt dużej ilości kawy, herbaty, częste spożywanie alkoholu.

Objawem choroby wrzodowej są często bóle w nadbrzuszu po jedzeniu lub tzw. bóle głodowe (w nocy). Zdarza się też, że wrzód długo nie powoduje wyraźnych objawów, co może doprowadzić do jego powiększania się, a nawet groźnej dla życia perforacji ściany żołądka i masywnego krwotoku.

Gabriela musiała pozostać w szpitalu przez 10 dni. W ciągu kilku pierwszych odżywiano ją jedynie przez kroplówkę, by ułatwić zagojenie się nadżerki. Gdy opuszczała szpital, otrzymała wskazówki dotyczące diety i dalszego leczenia.

Przez dwa miesiące zażywaj antybiotyk oraz tabletki z omeprazolem lub pantoprazolem, zmniejszające wydzielanie kwasu solnego.

Staraj się zawsze jadać posiłki o tych samych porach (w żołądku wytwarza się wówczas więcej kwasu solnego). Nie przeciążaj żołądka zbyt obfitymi porcjami.

Zrezygnuj z jedzenia owoców cytrusowych i potraw tłustych, unikaj też wszelkich używek oraz ostrych przypraw, np. chili, curry, gorczycy, chrzanu.

Po całkowitym wyleczeniu profilaktycznie pij herbatki ziołowe (z rumianku albo krwawnika)lub siemię lniane (wypijaj pół szklanki przed snem).

Uważaj, gdy zażywasz leki

Do powstawania wrzodów żołądka lub dwunastnicy przyczyniają się zwłaszcza medykamenty uśmierzające ból, produkowane na bazie kwasu acetylosalicylowego (aspiryna, polopiryna). Niebezpieczne dla żołądka mogą być również środki przeciwbólowe stosowane w chorobach reumatoidalnych, np. diklofenak.

Jeśli więc z powodu dyskopatii czy rwy barkowej lekarz zapisuje Ci te środki, poproś go również o receptę na leki osłaniające żołądek. Wrzodom sprzyja też nadużywanie suplementów, które zmieniają pH żołądka na zasadowe. Wtedy łatwiej rozwijają się tam bakterie. By z nimi walczyć, żołądek wytwarza więcej kwasu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Wrażliwi na pogodę

    Gdy nadciąga burza, szaleje wiatr lub zmienia się ciśnienie, co bardziej wrażliwe osoby stają się rozdrażnione, boli je głowa, mają problemy z koncentracją, snem albo odczuwają bóle mięśni i stawów. więcej