Wrodzona i nabyta nietolerancja laktozy

Pani Katarzyna po posiłkach miała bóle brzucha, biegunki, wzdęcia i gazy. Czuła przelewanie w jamie brzusznej i nudności. Zrezygnowała więc z potraw smażonych, ciężkostrawnych, ale to nie pomogło.

Wybrała się więc do lekarza. Badania krwi, moczu i gastroskopia nic nie wykazały. Na trop skierowała ją rozmowa ze znajomą, która miała podobne problemy z powodu nietolerancji laktozy. Dotyczą one osób dojrzałych i należą do częstych nietolerancji pokarmowych. Jest to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu produktów zawierających laktozę, czyli cukier mleczny.

Przyczyną jest brak (alaktazja) lub niedobór (hipolaktazja) laktazy, która jest enzymem trawiennym niezbędnym do prawidłowego rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę. Po spożyciu mleka lub innych produktów z laktozą pojawiają się wtedy dolegliwości związane z układem pokarmowym. Możemy mieć wtedy do czynienia z nietolerancją wrodzoną. Przyczyną jest genetyczny defekt, który sprawia, że organizm nie wytwarza tego enzymu. Symptomy pojawiają się już u niemowląt.

Reklama

Często zdarza się też nietolerancja wtórna (nabyta). Stanowi ona wynik chorób lub czynników, które uszkadzają nabłonek i kosmki jelitowe produkujące laktazę, np. choroby Leśniewskiego-Crohna, zespołu krótkiego jelita, infekcji żołądkowo-jelitowych. A także zakażeń pasożytniczych układu pokarmowego, celiakii, alergii pokarmowej (np. na białko mleka krowiego), mukowiscydozy.

Przyczyną są też leki: antybiotyki, niesterydowe preparaty przeciw- zapalne, kwas acetylosalicylowy, chemioterapeutyki i alkohol. A także dieta bezmleczna zmniejszająca wydzielanie laktazy.

Rozpoznanie nie jest łatwe, bo objawy są po kilku, a nawet kilkunastu godzinach po posiłku i fakty te trudno połączyć.

Robi się wówczas tzw. wodorowy test oddechowy

Na czczo podaje się dawkę laktozy i mierzy stężenie wodoru w wydychanym powietrzu. Przy nietolerancji laktozy normy stężenia wodoru są znacznie przekroczone.

Kolejne badanie to analiza pH stolca. Kwaśne pH wskazuje na nietolerancję pokarmową, gdyż niestrawiona laktoza go zakwasza. Wykonuje się także inne badania (tzw. doustne obciążenie laktozą, próby eliminacyjne, molekularne). Podczas badania endoskopowego pobiera się wycinek jelita w celu oceny zawartości laktazy.

Przy wrodzonym niedoborze zaleca się wyeliminowanie produktów z laktozą, np. mleka, serów, gotowych sosów, zup, pieczywa tostowego, maślanych bułek, margaryny, wędlin, czekolady, cukierków.

Na szczęście większość dorosłych z nabytym lub pierwotnym niedoborem laktazy toleruje małe ilości laktozy (jednorazowo 5-10 g laktozy, czyli np. 100-200 ml słodkiego mleka). Wystarczy więc ograniczyć jej ilość.

Można też spożywać wówczas sfermentowane produkty mleczne: maślankę, kwaśną śmietanę, sery pleśniowe, kefir, jogurt. Zawierają one pożyteczne bakterie produkujące laktazę i wspomagające rozkład laktozy.

Przyczyną może być nietolerancja laktozy

Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy nie muszą rezygnować z mlecznych przysmaków. Można wtedy dostarczać do organizmu enzym (laktazę), który naturalnie występuje w jelitach. Zawierają go gotowe preparaty, które ułatwiają trawienie mleka i jego przetworów. Spożywa się je przed planowanym pokarmem składającym się z nabiału, co ogranicza przykre dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Staw biodrowy do wymiany?

    Wstawienie sztucznych elementów w miejsce naturalnego stawu najczęściej jest konsekwencją rozwoju choroby zwyrodnieniowej biodra (koksartrozy) lub złamania szyjki kości udowej. Ale dlaczego do tego... więcej