Wątrobie na odsiecz! Jak pomóc swojej wątrobie?

Gdy przeciążona pracą strajkuje, zaczynają nam dokuczać wzdęcia i bóle brzuszne.

Wzimnych porach roku nasze gusty kulinarne zwykle nieco się zmieniają. Jemy więcej zawiesistych zup, tłustych mięs, makaronów w gęstych sosach i słodyczy dla poprawy samopoczucia. To szok dla wątroby. Zmuszana do wydajniejszej pracy, powiększa się i zaczyna uciskać sąsiadujące z nią jelita i żołądek. Nadmiernie przeciążona, przestaje sprawnie pracować.

Usłysz wołanie o pomoc

Choć nie zawsze o tym pamiętamy, wątroba to część układu pokarmowego. Produkuje żółć zawierającą kwasy żółciowe i fosfolipidy potrzebne do emulgowania, tj. rozbijania w dwunastnicy tłuszczu na mniejsze, lepiej przyswajalne cząsteczki.

Reklama

Gdy spożyjemy tłusty posiłek, do pracy ruszają też lipazy, enzymy trzustki i wątroby. Ich zadaniem jest rozkład cholesterolu na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol.

Wątroba, próbując podołać wysokim stężeniom związków lipidowych, gromadzi tłuste „kropelki” w swoich komórkach – hepatocytach. Stałe nadwyżki lipidów w jadłospisie prowadzą więc do powolnego, lecz konsekwentnego stłuszczania narządu.

Mówi się o nim, gdy ilość nagromadzonego tłuszczu przekracza 5 proc. całkowitej jego wagi. Wątroba sygnalizuje przeciążenie uczuciem dyskomfortu, wzdęciami, uciskiem pod prawym podżebrzem. Zdarza się jednak, że stłuszczenie nie wywołuje żadnych objawów lub takie, których nie kojarzymy z kłopotami trawiennymi.

Ociężałość, zmęczenie i bezsenność zrzucamy zwykle na karb stresu i przepracowania. Tymczasem świadczyć mogą o zmianach w narządzie. Często o stłuszczeniu wątroby dowiadujemy się przypadkiem – dopiero w trakcie USG jamy brzusznej.

Sygnały wysyłane nam przez organizm powinny być impulsem do szybkiego działania – w pierwszej kolejności konsultacji z lekarzem. Przy obfitej, niezdrowej diecie i „fotelowym” trybie życia stłuszczenie powoduje z czasem stan zapalny, który prowadzić może do włóknienia i niewydolności, a następnie do marskości wątroby. Wtedy jedynym ratunkiem jest przeszczep.

Zregeneruj hepatocyty

Przy dolegliwościach wątrobowych najważniejszą terapią jest przejście na lekkostrawną dietę. Bogatą w pełnowartościowe białko w postaci kefirów, jogurtów, maślanek, niskotłuszczowego mleka zsiadłego, chudego twarogu, jajek, gotowanych i pieczonych chudych mięs i ryb.

A także w węglowodany złożone: drobne i średnioziarniste kasze, płatki błyskawiczne, pszenne pieczywo, ziemniaki purée.

Zalecane są gotowane warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki, pietruszka.

Tłuszcze zwierzęce zastąpić należy olejami roślinnymi tłoczonymi na zimno. Unikać należy zup na wywarach mięsnych i śmietanie, zasmażek, serów żółtych, grzybów, orzechów, soków, dżemów i warzyw zawierających duże ilości celulozy (strączkowe, kapusta, szpinak, szczaw).

Ograniczyć ilość owoców do 300 g dziennie. Zakazany jest alkohol. Brak apetytu i ucisk spowodowane przez tłustą dietę, alkohol i toksyczne działanie leków łagodzi przyjmowanie aptecznych preparatów z fosfolipidami.

Te pozyskiwane najczęściej z nasion soi substancje wbudowują się w błony hepatocytów i zabezpieczają je przed wolnymi rodnikami. Wspierają także ich regenerację. Przywracają funkcje wątroby i dróg żółciowych.

Nasz ekspert dr Maria Sterczewska: Oprócz zapewnienia nam optymalnego poziomu cukrów, białek i tłuszczy, zadaniem wątroby jest magazynowanie witamin i wspomaganie od porności – poprzez neutralizację toksyn, chorobotwórczych drobnoustrojów i substancji zapalnych.

Ziołowe herbatki na lepsze trawienie

Arcydzięgiel litwor. Rozkurcza mięśnie gładkie przewodu po- karmowego i dróg żółciowych, łagodzi bóle brzucha. Stosuje się go w zaburzeniach trawiennych na tle niedoboru soku żołądkowego i żółci, które przebiegają z bólami brzucha, wzdęciami, odbijaniem i brakiem apetytu.

Przepis: Zagotuj pół łyżeczki korzenia arcydzięgla w szklance wody. Wypij 15 minut przed jedzeniem.

Dziurawiec. Zalecany przy osłabieniu czynności wątroby. Dzia ła żółciotwórczo, ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy, zapobiega jej zastojom i powstawaniu ka mieni żółciowych. Łagodzi skurcze przewodów żółciowych i wzdęcia.

Przepis: Zalej 2 łyżeczki ziela szklanką wrzątku, parz go dzinę. Pij 3 razy dziennie, ostatnią szklankę tuż przed snem.

Mięta pieprzowa. Pobudza czyn ności wydzielnicze żołądka i wątroby, rozkurcza mięśnie gładkie jelit i dróg żółciowych. Łagodzi odczucie pełności, nudności, odbijania, wzdęcia.

Przepis: zaparz 1 łyżeczkę liści w szklance wrzątku, odcedź po 10 minutach. Pij ciepłą z dodatkiem miodu.

Terapia czarną rzodkwią

Przetwory z czarnej rzodkwi po magają w stanach zapalnych wą troby i niedostatecznym wydzielaniu żółci. Łagodzą zaburzenia trawienne, regulują wypróżnienia.

Świeży korzeń można zetrzeć i jeść w postaci sałatki w ilości 50-150 g dziennie. Można też pić sok. Przepis na sok: przepuść rzodkiew przez sokowirówkę, dosłodź cukrem lub miodem. Pij 3 razy dziennie po 1 łyżce.

Czarna rzodkiew to silny środek żółciopędny, żółciotwórczy i bakteriobójczy.

Gorący okład

Chory leży przykryty z wyjątkiem okolicy prawego łuku żebrowego. Przygotowanie okładu: jeden ręcznik złóż na pół dłuższą stro ną. Potem zwiń w fałdy szerokości 6 cm i ułóż na środku rozłożonego drugiego ręcznika. Część ręcznika, w której leży kompres, zanurz w wiadrze z gorącą wodą.

Wyjmij, skręć – trzymając jego końce – tak, aby wyżąć leżący w nim kompres. Rozwiń ręcznik i poczekaj, aż ostygnie na tyle, by kompres dał się wyjąć palcami. Kompresem dotknij skóry chorej osoby w miejscu, gdzie ma być położony.

Gdy chory potwierdzi, że kompres nie parzy, połóż go na brzuchu. Nakryj chorego wełnianym kocem na 2 minuty. W tym czasie przygotuj drugi kompres i zastąp nim pierwszy. Powtórz 10–15 razy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Życie na gorąco
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Niespokojne nogi

    Nie możesz spać, bo wciąż ruszasz nogami? Przyczyną może być niedobór żelaza, niewydolność nerek czy cukrzyca. Jednak w 50 proc. objawy związane są z układem nerwowym. więcej