Probiotyki, zwane też przyjaznymi bakteriami, to żywe mikroorganizmy, które przywracają równowagę w systemie flory bakteryjnej na szego organizmu. Lista ich działań jest długa: odbudowują florę jelit po antybiotykoterapii, likwidują wzdęcia, biegunki i zaparcia, zapobiegają panoszeniu się bakterii gnilnych, zmniejszają ryzyko nowotworów.
Pobudzają odporność, hamując rozwój chorób. Niestety, większość probiotyków – spożyta z zsiadłym mlekiem czy z kwaszonkami – nie wytrzymuje drogi przez układ pokarmowy. Giną na pierwszym etapie wędrówki – w żołądku pod wpływem kwasu solnego.
Wyjątkiem są Lactobacillus rhamnosus GG, odporne na działanie soku żołądkowego i żółci. Mają one dużą zdolność przylegania do nabłonka jelit, dzięki czemu łatwo je zasiedlają. Już sama ich obecność powoduje, że brakuje miejsca dla „złych” mikrobów.