Probiotyki naprawią szkody po antybiotykach

Najczęstszym działaniem niepożądanym antybiotyków jest zniszczenie naturalnej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, zwłaszcza w jelitach. Konsekwencją są zaburzenia trawienia i wchłaniania witamin i składników mineralnych.

Reklama

Dlatego podczas kuracji antybiotykiem oraz 2–3 tygodnie po niej codziennie pijmy jogurty probiotyczne, kefiry lub zsiadłe mleko.

Na etykiecie szukajmy napisu: jogurt probiotyczny lub informacji, że zawiera on żywe kultury bakterii z nazwami szczepów i gatunków, np. Lactobacillus casei lub Bifidobacterium longum. Zażywać trzeba też preparaty probiotyczne (np. Trillac, Acidolac, Multilac).

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Zobacz również

  • Wrażliwi na pogodę

    Gdy nadciąga burza, szaleje wiatr lub zmienia się ciśnienie, co bardziej wrażliwe osoby stają się rozdrażnione, boli je głowa, mają problemy z koncentracją, snem albo odczuwają bóle mięśni i stawów. więcej