Odporność. Jak skutecznie ją wzmocnić?

Jesienią często choruję. Zażywam witaminę C, ale mam wrażenie, że to niewiele daje. Co naprawdę służy odporności? Justyna z Płocka.

Witaminę C od lat bada się pod kątem zapobiegania infekcjom. Choć potrzebujemy jej dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nie ma wystarczających dowodów na to, że hamuje rozwój drobnoustrojów powodujących przeziębienia. Podobnie jest z probiotykami.

Wiadomo natomiast, że selen znacznie wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Można go znaleźć w owocach morza i rybach, zwłaszcza w tuńczyku, jajach, drobiu, wątrobie, orzechach brazylijskich, nasionach słonecznika, brązowym ryżu, kiełkach pszenicy, drożdżach, czosnku i cebuli.

Reklama

Z kolei łagodzeniu objawów infekcji najlepiej służy cynk, który znajdziemy w wątróbce, pestkach dyni, kakao, wołowinie, fasoli czy ziarnach sezamu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Zobacz również